ЕП - 1/4-финале: Вријеме је за српски цунами, стоп за Василеву!

Бугарска незгодан ривал – Србија игра за полуфинале Евроволеја! Женска одбојкашка репрезентација Србије од 16 часова игра против Бугарске у четвртфиналу Европског првенства.  Бугарска прошле недеље показала да може да буде опасна, али Србија фаворит у четвртфиналу Европског првенства за одбојкашице. Остала три дуела требало би да буду много интересантнија.

Остали спортови 04.09.2019 | 11:29
ЕП - 1/4-финале: Вријеме је за српски цунами, стоп за Василеву!
Изабранице Зорана Терзића у групној фази савладале су Бугарке у четири сета, након што су први изгубиле резултатом 25:21.

После тога наше даме су се уозбиљиле, добиле три сета заредом и заслужено стигле до победе.

Актуелне европске и светске шампионке нису изгубиле ниједан меч на овом турнируи с разлогом су велики фаворити.

Међутим, Бугарска је показала да може бити веома незгодна ако уђе добро у меч и због тога ће наше девојке морати од старта да заиграју на шампионском нивоу.

"Сигурно да је меч са Бугарском посебног значаја. Бугарке су нам добро познат противник. Може да буде опасна ствар ако их неозбиљно схватимо, јер смо их у групи прилично лако савладале изузев првог сета. Мислим да треба да будемо максимално озбиљне и припремљене дочекамо ту утакмицу", рекла је Огњеновићева.

Шест мечева – шест победа за српске одбојкашице на Европском првенству, али права искушења тек следе. Селектор Зоран Терзић до сада је калкулисао, имао је толики луксуз да осмину финала против Румуније игра без МВП Европског и Светског првенства Тијане Бошковић. Дозирао је минутажу, одморио најбоље, али сада је време за српски цунами, време је да на делу видимо право, најбоље издање шампионки Европе и света.

Ривал у борби за полуфинале је Бугарска, стари зналац. Наше одбојкашице ће данас (16.00) у Анкари други пут одмерити снаге са источним суседом на ЕП. Прошле недеље било је 3:1 за Србију. Није добро кренуло, Бугарке су прве сет прегазиле браниоца европске круне из Бакуа пре две године са 25:16, али онда је уследила боља игра Србије и рутински добијена наредна три сета.

Опрез није наодмет, мада је разлика у квалитету таква да не би требало да гледамо неизвестан сусрет. Пита се Србија, први фаворит за круну на шампионату. Највећа опасност прети од Елице Василеве, одбојкашице руског Динама из Казања, иначе изабранице срца српског коректора Александра Атанасијевића.

„Бугарска је озбиљан противник, а уколико то не схватимо на прави начин, могло би да буде проблема. Већ смо играле у групи и добиле их релативно лако, после очајног првог сета. Василева је свакако прва звезда бугарског тима, а велики посао одрађују и њихови средњи блокери. У односу на први меч, можемо да поправимо многе ствари. Тада су Бугарке лако читале наше нападе, сјајно спајале блок и играле одлично у одбрани. Није било баш свакидашње да гледамо како се Бранкичини и Тијанини смечеви тако лако бране! Надам се да ће то са наше стране бити пуно боље и пуно јаче и да ће то бити довољно за пролазак у полуфинале“, рекла је капитен Маја Огњеновић.

Ове године у Лиги нација, Бугарска је победила Србију са 3:1, мада је ово такмичење наша репрезентација играла у подмлађеном саставу. Најефикаснија српска одбојкашица у досадашњем току шампионата је Бранкица Михајловић са 89 поена, односно пет по сету, док је код Бугарки најбоља Насија Димитрова са 73.

Ако не буде било изненађења, у полуфинале могли бисмо да гледамо финале пре финала, дуел Србије и Италије, односно репризу борбе за титулу са прошлогодишњег Светског првенства у Јапану. Италијанке ће имати тежи посао против Русије у Лођу. Обе репрезентације у својим редовима имају доминантне одбојкашице око којих се све врти. Италијанке предводи сјајна коректорка Паола Егону, која је досад сакупила 119 поена, односно скоро шест по сету. С друге стране, у Русији све зависи од искусне Наталије Гончарове. Рускиње су у паду последњих година. Италија има улогу фаворита, а добила је последња три међусобна дуела.

У другом полуфиналу у Анкари састају се Турска и Холандија. Домаћин се у осмини финала провукао против Хрватске после драме у пет сетова. Умало Саманта Фабрис није изненадила фаворизовану чету италијанског стручњака Ђованија Гуидетија. Холанђанке играју фантастично на овом шампионату. Занимљво, вицешампионке Европе из Бакуа од пре две године нису изгубиле ни сет у претходних шест утакмица. Традиција је на страни Лала, који су добили четири од претходних пет сусрета. Турска је славила са 3:1 ове године у Лиги нација. Овај меч би лако могао да оде у пет сетова.

Неће бити лако ни Пољакињама против Немачке, али ће један од домаћина овог шампионата да има велику подршку са трибина дворане у Лођу. Зна се да је одбојка веома популарна у Пољској. Домаћини се уздају у коректорку Малвину Смаржек. Она је досад сакупила 114 поена, а осваја у просеку 5,7 поена по сету. Код Немица главна поентерка је Луиза Липман.

Подсетимо, титулу из Бакуа од пре две године брани Србија која је у финалу победила Холандију са 3:1.

Сва четвртфинала:

16.00 Србија – Бугарска
18.00 Италија – Русија
18.30 Турска – Холандија
20.30 Пољска – Немачка

Извор: моззартспорт

Фото: ЦЕВ

Коментари / 0

Оставите коментар