Споразум лидера ће важити и након 5.септембра

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић сматра да је рјешење политичке кризе у БиХ у договору кључних политичких фактора у БиХ, који је могућ, иако је у малом застоју.  

Република Српска 04.09.2019 | 07:48
Споразум лидера ће важити и након 5.септембра
Радмановић је рекао како се нада да ће до краја године бити формиран Савјет министара који ће саставити изборни побједници у оквиру три конститутивна народа у БиХ.

Он је за Алтернативну телевизију рекао да је рјешење у спровођењу онога што су потписала тројица лидера политичких партија у Споразуму о формирању заједничке власти на нивоу БиХ.

– Усвајање годишњег националног плана (АНП) не смије бити услов за формирање Савјета министара – истакао је Радмановић, који је и потпредсједник СНСД.

Поводом чињенице да 5. септембра истиче рок који су дали потписници Споразума да се уђе у процес избора новог Савјета министара, Радмановић је рекао да споразум није “мртво слово на папиру”.

– Тачно је да истиче рок, али након његовог истека не значи да престаје важити договор 5. септембра, још ће се разговарати о овоме на бази споразума за који сматрам да је добар и на бази њега може се направити Савјет министара и радити даље. Уколико би се то отезало, морали бисмо предузети одређене мјере које су из врха СНСД најављене – додао је Радмановић.

Он је навео да не вјерује да ће бити нових разговора тројице политичких лидера у БиХ прије 5. септембра.

- Проблеми су се манифестовали кроз одбијање друга два члана Предсједништва (Жељка Комшића и Шефика Џаферовића) да гласају за Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара прије АНП чиме су поставили услов којег нема у споразуму и који је непотребан – појаснио је Радмановић. 

Он је оцијенио да ће тренутно стање потрајати један период, као и да ће у наредна два мјесеца остати овај Савјет министара, наводећи да је тешко предвидјети шта ће даље бити.

– Посљедице блокаде заједничких институција БиХ већ се виде, криза стварно постоји и може бити све гора – истакао је Радмановић.

Он је, говорећи о могућности одржавања ванредних избора, рекао да би СНСД у овом моменту, годину дана након парламентарних избора, добио још више гласова него што је добио у октобру прошле године.

– Можда бисмо и дошли до ситуације у парламенту БиХ, да ми сами из СНСД са нашим коалиционим партнерима имамо 10 посланика који показују да се не само у Дому народа, већ и у Представничком дому, не може ништа без нас – поручио је Радмановић.

Према његовим ријечима, СНСД је најбоља политичка партија у Републици Српској и најбоље заступа интересе грађана. Он је навео да су све кључне одлуке које се односе на НАТО доносене када су на власти у Српској и БиХ били СДС и ПДП.

– Не осјећам одговорност јер све што сам радио, радио сам у складу са законом и по налогу парламента. То није био лични став, већ налог парламента Републике Српске и закона на нивоу БиХ – нагласио је Радмановић.

Радмановић је рекао да је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавом да је “хрватски народ сразмјерно броју становника највише допринио антифашистичкој борби у Европи” показала да ништа не зна о прошлости, истичући да је та изјава нетачна.

– Она се овдје предизборно удвара разним екипама. Она је у проблему унутар своје земље јер иде у Блајбург, подржава један број злочинаца из претходних ратова, а онда каже да су они антифашисти – оцијенио је Радмановић.

(Срна)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Перо

04.09.2019 05:52

Па наравно да це вазити Колумбо. За тебе и бају нема срама. Да видимо ста це те испостовати од силних обецања, након петог. Вјероватно НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

04.09.2019 07:23

Па Перо брате ваљда си разумио ста је цовјек рекао.Јасно је рекао да договор вази и послије 5.октобра.

Name

Ре Нострадамус

04.09.2019 07:50

Како ће вриједити након 5. октобра, кад у споразуму пише да послије 5.10. више не вриједи договорено? Радмановић лупета као и онда када је затражио улазак БиХ у НАТО а сад то не вриједи. Уосталом тај АНП је неко извана смислио да се ставра криза у БиХ.

Name

прес

04.09.2019 08:45

ПА ОВО ЈЕ ЗА НАДРЕАЛИСТЕ ! ДОДИК КАЖЕ : ДО 5. АКО НЕ БУДЕ МАНДАТАРА, СВЕ ПАДА У ВОДУ, ПОВЛАЧЕЊЕ КАДРОВА, БЛОКАДЕ А РАДМАНОВИЋ САД ОБРНУТО!ПА КОГА ВИШЕ ЗА.ЕБАВАТЕ????????????' И БАБАМА С МАЊАЧЕ ЈЕ ЈАСНО ДА СНСД НЕЋЕ У ВЛАСТ У САРАЈЕВУ ДО ИЗБОРА,САМО ЗАВЛАЧИТЕ НАРОД И СВОЈЕ КАОЛИЦИОНЕ ПАРТНЕРЕ У РС! СТВАРНО НЕМАТЕ ОБРАЗА НИМАЛО!

Name

А ДЈЕ ЗЕТ

04.09.2019 09:05

А ДЈЕ ЗЕТ САВЈЕТНИК С ТОРБИЦОМ. ЈЕЛ СТИГО ДО СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА НАКО ПАМЕТАН.

Name

модрицанин

04.09.2019 11:33

Ти се радмановицу не би требао нигдје ни појављиват а камоли несто тумацит и коментарисат. Требас јавно само рец да ли тразис да додик повуце твој потпис из 2009.

Name

бљузго

04.09.2019 12:12

Липи како Радмановиц воли да га зову,толико се обогатио да незна ста има,а није имао за пице да плати.Знао је сатима да цека попа Љубу да оду на по једну бљузгу,а наравно попови увјек имају.

Name

БОБА

04.09.2019 06:00

ГОДИНЕ ЗАБОРАВЉАЈУ ШТА ЈЕ ЈУЧЕ БИЛО.ЗАТО СМИЈЕНА ГЕНЕРАЦИЈА ДА НЕ БИ ПРИМАЛИ ПЛАТЕ ЗА НЕРАД ДОК СЕ ПОТРОШАЧКА КОРПА ПУНИ.У ЊУ НЕ МОЖЕ ВИШЕ НИШТА СТАТИ,КАД ЧОВИЈЕК ПРИЗНА ДА ПРИМАЈУ ПЛАТЕ А НИШТА НЕРАДЕ И ДА ЋЕ СЕ ТО НАСТАВИТИ ИЗГЛЕДА ДО ГРОБА.ТО ЈЕ ПО МЕНИ ЖИВА ЖАЛОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...ре

04.09.2019 08:47

ЈЕ ЛИ ОВО РАСКОЛ И У СНСД-У? ДОДИК ТВРДИ ЈЕДНО А РАДМАНОВИЋ ТОТАЛНО СУПРОТНО!

Name

РЕ

04.09.2019 10:58

ЉУДИ СТА СЕ ЦУДИТЕ? ОНИ СУ НАУЦИЛИ ,ДА МИ ЗАБОРАВИМО СТА СУ ,,ЈУЦЕ,, РЕКЛИ. ОВО ЊИХОВО ПОНАСАЊЕ ЈЕ ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА. ОНИ ДАНАС КАЗУ ЈЕДНО ,СУТРА ДРУГО И МИ ЦУТИМО, И КЛИЦЕМО ИМ. ЕВО ЦОВЈЕК КОЈИ ЈЕ ЛИЦНО СВЕ ПОТПИСАО ИМА ОБРАЗА ДА СЕ САД ПОЈАВИ СА ОВАКВИМ ИЗЈАВАМА. КАЗЕ ,ПРЕГОВАРАТ ВЕ И ДАЉЕ. ПА НАРАБНО. ЊИМА СЕ НИГДЈЕ НЕ ЗУРИ, РАДИЛИ НЕ РАДИЛИ ПРИМАЊА ИДУ. МА ДОК ГОД ОВЕ СТАРЕ КЉУСИНЕ КОЛО ВОДЕ ТЕСКО НАМА. ОВИ ЉУДИ НЕ ЗНАЈУ СТА ЈЕ ОБРАЗ, ПОСТЕЊЕ, ЦАСТ, РИЈЕЦ.

Name

Брко

04.09.2019 06:11

За Вас је Радмановицу ствар јасна- споразум о приступу НАТО-о сте лицно потписали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...РЕ

04.09.2019 11:25

РАДМАНОВИЋ БИ РАДО У НАТО, ДОДИК НЕ БИ ! Додик каже споразум не важи послије 5.09. а тако и пише у самом споразуму, Радмановић каже да важи! МИСЛИМ ДА СУ ОВО ПРВИ ЗНАЦИ СВЕ ДУБЉИХ РАСКОЛА У СНСД-У И ДА ВЕЋ СЕ НЕКИ НА МАЛА ВРАТА ПРИМРЕМАЈУ ДА ЗАМИЈЕНЕ ДОДИКА: Радмановић, Тегелтија, Лукач,Жељка...

Name

Wигемарк

04.09.2019 06:14

Ово је Радмановић изјавио у пијаном стању, као сто цини и бројне друге ствари у истом стању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

04.09.2019 06:21

Нормално да је мекши молиће они још доста тога јер је РС економски не одржива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

04.09.2019 06:23

Како се онда надје твој потпис на документу.Ово ти је она прица визави" Ти не цујес својим усима и не видис својим оцима" .Бурле му наредио да изадје и исприца небулозе сљедбеницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

04.09.2019 06:27

А потпис Раднмановица за НАТО не вази висе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тб

04.09.2019 06:28

Како те није срамота више лагати и оптуживати опзицију за све оно што сте ви потписали и клецали на кољена молеци НАТО да вас што прије приме чак им нудили базе у РС. Срамите се година ваших. Народ врло добро зна ко је потписао и ко је на нато разарачу пловио и дивио са сили НАТО алијансе. Народ зна и како сте дошли на власт све зна али нема шансе док је овакав изборни закон и начин на кои се гласа да се ишта промјени у овој болесној БИХ. Гадите се поштеном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Б.Л

04.09.2019 06:30

2019-а је година а Радмановиц је и даље неки фактор који одлуцује о будуцности младих.Он кад је био на функцији мени се дијете родило,одрасло је и сад је отисло у Њемацку,а он би и даље да влада....еееее моја РС на ста си спала...нестаце за 10-15 година потпуно РС,али не због Американаца,Босњак...,вец због нас Срба зато сто смо као народ глупи.Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2019 09:10

Не слазем се нису ово Срби ово су Комуњаре (УДБА) који су послије оног рата побили највисе СРБА бас као сто сад немогу да нас побију али зато тјерају одавде тако да на исто додје СРБА ускоро неце бити овдје назалост

Name

Пијанац

04.09.2019 06:33

Дај реци нам јеси ти потписао за НАТО ако јеси признај и завршите са тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобарица

04.09.2019 06:34

Тако је госп Радмановиц,најбољи сте,само снсд,најбољи баксис остављате,презадовољна сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

04.09.2019 06:35

Овсј фосил је смеће од човјека и лажни патриота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

04.09.2019 06:54

А који то политичар није? Бојкот избора и политичара је рјешење.

Name

ре

04.09.2019 06:40

Преваранти најгоре странке снсд скините се више са грбаче свега пропалог, задуженог, растуреног и сиромашног за даље све генерације у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.09.2019 06:45

Пијани демагог Прапа чита другом лекције. А ко је потписао приступницу за НАТО а сада се прави мутав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

04.09.2019 07:02

Док Народ и политицари србују,свијет оде даље,а ми доле.Сад је постало бити помодарство србовати,а гладовати,сви се несто прсе да су срби,а волио бих знати јел смо ми несто веце и посебно ид других народа,моза висе глупљи кад невидимо како зивимо са оваквим кретенима попут Радмановица,Додика и других њима слицни и волио бих да ме они небране и незаступају хер за њих нисам и никад нецу гласати,јер ко за њих гласа,гласа за своју пропаст,све сто унисте и ураде накриво је узроцник Сарајево или Опозиција.Која је то Мрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зоки

04.09.2019 08:09

Оде свијет у мајцину без повратка

Name

Парадоксално

04.09.2019 07:09

Обогатише се служећи народу а народ осиромаши и допаде тешке биједе и безнађа. Какав парадокс..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

04.09.2019 07:19

У позадини свега је лична релација Русија - Додик, из које се Додик не може искобељати. Само дубље упада у глиб који је сам замијешао. За Снсд не би био никакав проблем да своју запрегу и стадо усмјере према Нату и још оплету канџијом да се брже крећу. Али, испречио се ОН, блокиран, спутан и окован. Због чега је тако, експлицитно се у јавности не зна, али сазнаће се. Сумња се и сумње ће се вјероватно и потврдити. Што прије то боље. Постао је тежак баласт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило

04.09.2019 07:57

Остави напокон ту фотељу, препусти ју младим, образованим, моралним људима, нецес ниста понијети са собом, видјецес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

04.09.2019 07:58

жалосно је што ови алкоси и локалци воде рачуна само и једино о себи и својима....довољно је погледати само шта и гдје су и колико позапошљавали својих најближих, коме дају послове, без обзира на образовање, шта и гдје граде, ако граде, ...да их се сјећају они за које мисле да су им одани..... пре крупне и нимало дугорочне планове немају јер све што се отет и покраст могло је покрадено, колективи су растурени у сваком погледу...нека занимања више нетребају, факултети ће морати да се гасе , јер коме ће уопште требати , рецимо, политичке науке....па један конобар постаје шеф агенције....важно је само "њему " заносит јаја....Нарушени међуљудски односи у свим јавним и приватним установама у коме су почели да раде они који ни кућни одгој немају , а камо ли знање струке, могућност практичне едукације, способност комуникације, жељу за учењем и љубављу према држави, људима, колективу...него само дај мени и баш ме брига шта ће сутра бити.... ова влада и ови министри НИКАД то нећ сватити нити побољшати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.09.2019 08:54

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=БпвА5А6ЛwНк

Name

Идемо у Натоо Срби моји, јеее

04.09.2019 08:36

Рече онај ко је ПОТПИСАО ПУТ ЗА НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо

04.09.2019 10:51

Да има образа као што нема ћутао би и не би проговарао. Овима и оваквима као он све може под капу. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.09.2019 11:38

Споразум који су људи из СНСД-а потписали и не постују га, наставице и даље да га не постују. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде деда

04.09.2019 12:05

Па ко тебе нешто пита! Теби је одавно било вријеме за пензију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брут

04.09.2019 13:41

Под хитно Америка да уведе санкције БиХ. ФБИ да додје и испита имовину политицара на целу са овим из предсједниства. Ако се мозе бити мулти милионер на овим сиримасним.просторима за један политицки мандат дај да западу каземо како се то ради. Под хитно ФБИ сва три народа би била задовољна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заробљено друство

04.09.2019 16:39

Јос це се разговарати 3 године и ко зна колико...

ОДГОВОРИТЕ