Након мјесец дана пакла, псовања, увриједа и звиждука...

Најпознатији фудбалски избеглица дебитује за Немачку! Необична прича Бакарија Јате. . .

Фудбал 04.09.2019 | 17:30
Након мјесец дана пакла, псовања, увриједа и звиждука...
Већ месец дана је немачки фудбал потресао скандал у чијем се епицентру налазио млади фудбалер ХСВ-а Бакари Јата (21). Ради се о момку који је својевремено стекао статус прве избеглице у историји која је заиграла фудбал у Бундеслиги, а након што је 2015. године стигао из родне Гамбије и добио азил у Немачкој, тачније у Хамбургу.

Углавном мирне четири године на северу земље (ако не рачунамо испадање ХСВ-а у Цвајту које је свима тешко пало) нарушили су таблоиди Билд и СпортБилд који су уочи старта сезоне објавили да постоји основана сумња како је Јата ушао 2015. у Немачку са фалсификованим документима из домовине и како се заправо ради о Бакарију Дафеу две године старијем фудблеру из Гамбије којем се у међувремену изгубио сваки траг. Јата је одмах након писања таблоида добио подршку саиграча и тренера Дитера Хекинга, као и комплетне управе и навијача ХСВ-а који су стали иза њега, иако су локалне власти отвориле истрагу након медијских навода.

Такође, притисак на Јату и ХСВ кренуо је од другог кола нове сезоне, јер како су се ређале победе на терену лидера Цвајте из Хамбурга, тако су и поражени клубови почели да улажу жалбе пред органима Фудбалског савеза Немачке, тврдећи да су поражени од стране тима за који игра "илегалац" чији је идентитет под сумњом. Тражили су да спорне утакмице добију службеним резултатом од 3:0. Притужбу на пораз први је ставио Нирнберг који је почишћен са 4:0 на свом терену, а затим су то исто учинили и Бохум и Карлсруе.

С друге стране, клубови попут Кемница (куп ривал), Хановера или Дармштата одбили су да улажу жалбу иако су и они могли, а најшмекерскији потез направио је градски ривал ХСВ-а Санкт Паули са којим играју тек у следећем колу, а који је унапред саопштио да нема намеру да доводи у питање индентитет момка који је избегао из Африке. Уосталом, на Милернтору су избеглице добродошле...

Међутим, у протекла два дана стављена је тачка на читав случај, а епилог свега је да ћемо момка из Гамбије ускоро гледати у дресу репрезентације Немачке.

Локалне власти у Хамбургу су јуче потврдиле да су обуставиле истрагу након што им је достављен оригинал извод и уверење о идентитету, као и писана заклетва високог челника Гамбије који гарантује да је Бакари Јата, овај Хамбургов фудбалер, један једини и да нема ни говора о крађи идентитета. То није у старту поколебало Билд, који је објавио редакцијски коментар са питањем "Где је онда Дафе?". Нирнберг је јуче најавио и да ће без обзира на крај истраге инсиситрати на суђењу које је било заказано за следећи понедељак, уз опаску да је спремио сведока, председника бившег клуба из Гамбије за који је Дафе/Јатаиграо, као и "профајлера" који треба да докаже да је играч ХСВ-а две године старији и да није чист како стоји у папирима.

Међутим, данас је уследио нови преокрет, Нирнберг, Бохум и Карлсруе су повукли жалбе, па је "случај Јата" и званично отишао у историју. Тиме је можда стављена тачка на скандал, али момкова психичка стабилност и даље је под знаком питања. Нема гостујућег стадиона на којем му нису звиждали, пљували га и вређали у протеклих месец дана, а вредни и брзи Јата је у недељу дочекао и први гол ове сезоне против Хановера у победи од 3:0.

Логично, прославио га је са сиаграчима и тренером Хекингом који је од првог дана апеловао на јавност да му не наноси бол јер се ради о младом дечку.

Ипак, највећа сатисфакција за Бакарија Јату стигла је ове вечери и то право од Штефана Кунца, трофејног селектора младе репрезентације Немачке који је изразио жељу да га "натурализује" и позове у национални тим.

"Волео бих да покушам да га убедим да заигра за нашу младу репрезентацију. Свиђа ми се као фудбалер, мислим да би Немачка имала користи од његових квалитета", потврдио је Кунц.

Уколико то буде случај, биће то и једна од најлепших фудбалских прича и доказ да свако у животу вредним радом и талентом може дочека своју шансу. Као Бакари Јата, најпознатији фудбалски избеглица на свету.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар