Цвијановић: Питање проширења ЕУ постало нејасно

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је питање даљег проширења Европске уније (ЕУ) постало нејасно, те да су алати Уније према западном Балкану недосљедни.

Република Српска 03.09.2019 | 19:03
Цвијановић: Питање проширења ЕУ постало нејасно
На централној панел-дискусији о теми "Европа сутрашњице. "Јака". Шта то значи?" која је одржана данас у оквиру 29. Економског форума у Криници Здроју, Цвијановићева је оцијенила да ЕУ приступа и третира иста питања, проблеме, тежње или појаве у различитим земљама Западног Балкана на различите начине, а као резултат тога, многи људи би и даље вољели да виде своје земље унутар ЕУ, али једнако толико је и оних који не мисле да ће њихове државе икада стићи тамо.

"И да будем искрена, то није само зато што наше локалне владе не успијевају испунити захтјеве ЕУ, већ и због тога што ЕУ није успјела да убрза процес сопствених унутрашњих реформи и што није имала уравнотежен приступ у нашем региону", навела је Цвијановићева.

Захваливши на прилици да присуствује овом панелу који носи, како је рекла, један веома интригантан назив - "Европа сутрашњице", предсједник Српске је нагласила да је то важно питање како за државе чланице тако и за оне земље које теже да постану дио ЕУ.

"Веома сам срећна што могу да подијелим своје ставове са колегама из земаља чланица ЕУ. Логично, сви смо заинтересовани за будућност Европе и сви желимо да она буде способна да се носи са различитим изазовима. Али, за нас на Западном Балкану такође је важно препознати и истинску спремност ЕУ да прихвати нове земље чланице", рекла је Цвијановићева.

Иако ће главна дебата да се одвија у државама чланицама и институцијама ЕУ, навела је предсједник Српске, ово питање је такође важно како би земље које су у процесу придруживања или приступања разумјеле какве ће резултате ова дебата донијети.

"Из овог разлога, земље Западног Балкана желе да виде у којим смјеровима ће се водити ова дебата, те какав ће бити исход у погледу будућих проширења, ако их уопште и буде. Али, да бисмо разговарали о питању будућности морамо разумјети тренутну стварност и различите фазе и врсте криза којима је ЕУ искусила од 2008. године - финансијски, економски, институционално, политички, у смислу безбједности те коначно и у погледу питања Бреxита", појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да се до прије неког времена разговарало о питању уласка у ЕУ, а не о њеном напуштању, да је питање европског идентитета доминирало над питањем националних или партикуларних идентитета.

"Разговарали смо радије о ономе шта бисмо могли добити у оквиру ЕУ, а не о ономе шта бисмо морали жртвовати. Али, с временом ова дебата је попримила и нека другачија становишта", рекла је предсједник Републике.

Она је нагласила да су сви свјесни да ЕУ има своја оптерећења, без обзира да ли су она настала на унутрашњем плану или су наметнута споља, те да са жаљењем тврди да је питање даљег проширења постало нејасно и да су алати ЕУ према Западном Балкану недосљедни.

Предсједник Републике је навела да ЕУ приступа и третира иста питања, проблеме, тежње или појаве у различитим земљама Западног Балкана на различите начине, а као резултат тога, многи људи би и даље вољели да виде своје земље унутар ЕУ, али једнако толико је и оних који не мисле да ће њихове државе икада стићи тамо.

"И да будем искрена, то није само зато што наше локалне владе не успијевају испунити захтјеве ЕУ, већ и због тога што ЕУ није успјела да убрза процес сопствених унутрашњих реформи као и због тога што није имала уравнотежен приступ у нашем региону. Наравно, ми не сугеришемо како би ЕУ требало да спроведе интерне реформе. На земљама чланицама је да о томе одлуче. Али желимо знати да ли ће процес проширења бити реална опција у практичном смислу или ће постојати само као реторичка или теоријска категорија", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да земље Западног Балкана желе да знају да ли ће ЕУ постати мање крута и флексибилнија, да ли ће осим политичке, економске и социјалне стабилности обезбиједити и виши ниво безбједности за своје грађане, имовину и ресурсе.

"За нас који живимо на Западном Балкану, који је и даље оптерећен многим проблемима из прошлости, биће веома важно знати у коју врсту ЕУ идемо ако уопште постоји перспектива чланства. С друге стране, ако таква перспектива више не постоји, ми би једноставно требали да уклонимо идеју чланства са нашег дневног реда те наставимо процес реформи, јер то је свакако добро за наше грађане, без обзира да ли ћемо постати држава чланица или не", рекла је Цвијановићева.

Подсјетивши да је ових дана објављено да су САД именовале свог специјалног представника или изасланика за Западни Балкан, Цвијановићева је навела да су евроскептици пожурили да објасне то као знак слабости ЕУ да се бави проблемима Западног Балкана, док неки други кажу да здружени напор може само помоћи упркос чињеници да ће то умањити видљивост ЕУ.

"У сваком случају, ово је нова чињеница која се не може занемарити", закључила је Цвијановићева у обраћању на централној панел-дискусији о теми "Европа сутрашњице. "Јака". Шта то значи?" која је одржана данас у оквиру 29. Економског форума у Криници Здројуна.

Осим Цвијановићеве, учесници централне панел-дискусије били су министар за економију, инвестирање и мала предузећа у влади Малте Кристијан Кардона, потпредсједник парламентарне скупштине ОЕБС-а Маргарета Седерфелт, представник пољског Развојног фонда Борис Павел и представник Института "Хадсон" у Вашингтону Роберт Спалдинг.

Модератор централне панел-дискусије био је замјеник уредника магазина ФДИ "Фајнаншел тајмс" Јакопо Детони.

Економски форум у Криници Здроју је највећа конференција политичких и економских елита у Централној и Источној Европи. Форум сваке године окупља више од 4.500 лидера из политичке, економске и социјалне сфере из Европе, Азије и САД, а прати га велики број новинара.

Овај скуп пружа одличну прилику за размјену мишљења о различитим темама с циљем унапређења политичке и економске сарадње у Европи.

(Срна)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Миланче

03.09.2019 17:09

Хсха..а јбте предсједница са предсједницима асоцијација и удрузења..то мала,пумпај само.бриљирас. добро те неко назвао Квакара Цвијановиц..Мањаца мила маца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

03.09.2019 17:35

Тр је вратит да бере јабуке.... Не требају јој љестве....

Name

Скептик

03.09.2019 18:35

Не мора ништа радити, може статирати у пољу као страшило, не мора ни одјећу мијењати.

Name

Ре

03.09.2019 20:00

Нејасно је њој све 113%

Name

Пендула

03.09.2019 20:14

Требала је Зељкица на енглеском да им објасни да је брдо овде а ријека теце тамо.

Name

Сда

03.09.2019 17:12

Треба ову послат да бере јабуке.... Није вам она за границе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@инспектор

03.09.2019 17:21

Гледај те ногу,маните се политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.09.2019 21:28

:)

Name

Збуњеност

03.09.2019 17:23

Овдје поток, тамо ливада, тамо просирење, овдје сузење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шофер

03.09.2019 17:25

Кренух да цитам ста нам је мила преЦједница изјавила и онда сам одустао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

03.09.2019 19:20

казе да пола натода не зели Еврооу а пола хоце !!!!у Европу !па онда казе Европа разлицитим арсинима наступа на западном баљану!оооооо земљооо отвори се!!!зена везе нема ста је хтјела реци?????

Name

гуз

03.09.2019 17:27

Кога уцитељица представља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

03.09.2019 17:30

Дали има итко нормалан. Ко њој дозвољава да она тумачи ЕУ интеграције. Па она неразумије мјесне заједнице. Сваста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ Фан

03.09.2019 17:46

Госп.Цвијановиц има право: ЕУ је данас у властитим веома теским проблемима, тако да је просирење пуста прица за малу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.09.2019 18:19

Па зато сто је ЕУ у проблемима мислим да це БиХ или Република Српска под хитно да преузме водство ЕУ како би Унију спасила од пропадања.Зељка и Миле морају да спасу ЕУ

Name

Сократ

03.09.2019 17:56

Еу је вец одавно постао лајтмотив за неуке и неупуцене политицаре са ових простора. Развој властите економије је кљуц успјеха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

03.09.2019 19:22

отисла да спаси Европу! она о Европи!!????

Name

W

03.09.2019 18:32

Не живиш ти ни на западном Балкану већ живимо у шу... У цивилизације нигдје. И та фарса ви негдје идете засједати продајете маглу. Све мање вас има и испод шатора.. Јер ако неће брег Мухамеду оће Мухамед брегу. Е тако и ми као инечемо у еу ал зато одошмо у ЕУ. Па зашто да они долазе нама кад ми одосмо њима и молимо Бога да одемо. Све је већ пукло фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

113%

03.09.2019 18:45

како цес болан у ЕУ: пензије ти 193 км, корупција од портира до директора, неријесена убиства, министри с лазним дипломама, вецина медија у слузби резима итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.09.2019 19:29

јадна ли си !!Европу нецес ти и твоји партијаси!!!! политицари балкански неце Европу !на све нацине избјегавају јер њима закон и правна дрзава не треба!!!! јаднавли си процитана као буквар !!!! ти да прицас о Европи !!!! брукас се на сваком кораку!!! народ неце Европу !провала године!тамо трава овдје грм

Name

Сви смо кукавице и јафови

03.09.2019 20:21

Срби срам нас било ко нам је предсједник

Name

Директ

03.09.2019 23:55

Тако је вец 11 година. Цим је кренула криза, врата ЕУ су за нас затворена, с тим да ни прије за нас нису била отворена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.09.2019 18:00

Пусти ти ЕУ, дај реформе!

ОДГОВОРИТЕ