Прича: Пропали...!

Бомбе које нису пукле. . .

Фудбал 04.09.2019 | 00:00
Прича: Пропали...!
Као и после сваког прелазног рока, дан после су главне теме трансфери који се нису десили. Иако је овог лета реализована гомила великих трансфера, више је оних који нису успели да се заврше. Очекивало се бар неколико трансфера јачих од 100.000.000 евра, а на крају се завршило само са три – Феликсом, Гризманом и Азаром.

То што се неки трансфер на крају десио, не значи да није могао да се деси. Када су у питању тако велики послови, вишенедељени, чак и вишемесечни преговори су неминовсност. Па чак и тада се заврше договором. Ово је мало подсећање на велике трансфер који се нису десили.

Нејмар (ПСЖ – Барселона)

Наравно, трансфер сапуница лета је нереализовани повратак Нејмара у Шпанију. За разлику од пре две године када је постао најскупљи фудбалер свих времена приликом преласка из Барселоне у Пари Сен Жермен, сада није успео да издејствује трансфер. Окружен гомилом алавих људи и агнета међу којим предњачи његов отац Нејмар Сениор, Бразилац је покушао све овог лета да напусти ПСЖ и да се врати у Барселону. Мада би на крају прихватио и понуду Реала да је дошла.

Прогутала је и Барселона понос, заборавила на издају од пре две године и кренула у преговоре, али није успела. Зато што није имала новац. Разлог Нејмаровог недоласка у Каталонију је једноставан – паре. Барселона је пробила све финанснијске лимите овог лета са појачањима и платама, па је повратак Нејмара био нереалан. Чак је и ПСЖ био спреман на компромис, смањио је цену пристао да и неки играчи буду укључени у трампу, али Барса опет није могла да понуди довољно. Каталонци су имали највише 100.000.000 евра у кешу, али нису могли да наговоре Демебела и Семеда на селидбу у Паризу. Када им је Кутињоотишао у Бајерн, остали су без једног од ретких преговарачких потенцијала. Дембеле је одбио да иде у ПСЖ и све је било готово...

Истина, помињао се и Реал, али чини се да Флорентино Перез више уживао у томе да плаши Барселону медијским спиновима и спекулацијама, него што му је било стало да доведе Нејмара. Његова мета је Мбапе...

Пол Погба (Манчестер Јунајтед – Реал Мадрид)

Колико је Барселона желела Нејмара, још више је Зинедин Зидан желео Пола Погбу. Али, ни ту Флорентино Перез није био баш убеђен да вреди разбити касу и платити близу 150.000.000 евра за контроверзног Француза. Контаката је било, али Реал није прешао на конкретне кораке. Чини се да је Перез целу причу подгревао и хладио како би показао Зидану да се труди да му испуни највежу жељу. Да је заиста хтепо и запео као за Бејла или Модрића пре неколико година, успео би. Не може ни Манчестер Јунајтед ништа када се Реал заиста устреми на неког играча. А овог пута Перез није довољно желео. Погба је чекао сигнал из Мадрида да су заиста озбиљни, био спреман и да направи циркус у клубу само да га пусте, али се потом прича охладила. Није Манчестер Јунајтед овде показао никакву моћ или ауторитет клуба. Није зависило од њих. Иако би на крају дебело наплатили Француза. А можда је ово била само игра и припрема за наредно лето када ће Реал бити у бољој преговарачкој позицији јер Французу истиче уговор 2021 (има и додатна година). Али ко зна да ли е Зидан тада бити у клубу. Без Зидана, Погба остаје без главног спонзора за трансфер у Мадрид, Перез га баш и не „мирише“...

Кристијан Ериксен (Тотенхем – Реал Мадрид)

Било је очигледно да је Реалу потребно појачање на средини и Зидан је зато инсистирао на Погби. Док су Перез и сраданици сматрали да је Кристијан Ериксен боља и јефтинија варијанта. Како није дошло до концензуса око коначне мете, тако није дошло ни до Ериксеновог трансфера. А надао се плејмејкер понуди Реала, чекао позив из Мадрида, одбио све понуде за продужетак сарадње... Тотенхемове претње да га неће пустити без 100.000.000 евра су биле чисто лајање у празно. Ериксен ће им следећег лета отићи као слободан играч и вероватно би прихватили и 50.000.000 евра овог лета јер им је Данац јасно ставио до знања да неће потписати нови уговор. Тотенхем се више ништа не пита, а Ериксенову судбину би могли врло врзо да сазнамо. Ово су Јувентусове ситуације. Они су специјалци за играче у последњој години уговора, а профил попут Ериксена би био идеалан за Сарија. Контакти су успостављени и Данац би могао да настави традицију сјајних играча који су без обештећења долазили у Торино. Наравно, Реал и даље остаје опција. Поготово ако Зидан не дочека крај сезоне у клубу. Ериксен би моћда већ у јануару могао да промени клуб.  

Бруно Фернандеш (Спортинг Лисабон - Манчестер Јунајтед)

Најефикаснији везиста европскоиг фудбала је после блиставе сезоне био зрео за велики трансфер у велики клуб., Манчестер Јунајтед је и пре почетка прелазног рока ступио у контакт, вођени су преговори, али се чекао расплет са Погбом. Како Француз није отишао, тако ни Португалац није дошао. Мада, не би то ишло тако лако ни да је Погба отишао. Спортинг је омдах показао зубе и најавио да неће тек тако продати најбољег играча. Манчестер Јунајтед је био спреман да плати око 50.000.000 евра, можда нешто више. Спортинг није хтео ни да чује за мање од 70.000.000. Како се ситуација са Погбом хладила, тако је и Манчестер Јунајтед одустајао од Фернандеша.

Сергеј Милинковић Савић (Лацио – Манчестер Јунајтед, Интер)

„Година прође, Сергејев трансфер никад“. Колико нам је само стигло таквих коментара... И јесте да је многима већ досадила и постала иритантна ситуација са трансфером српског везисте. Али убедљиво најмањи кривац за то је он сам. Чак се понашао јако пристојно и спортски поднео све што се дешавало у ове две године. Никада није рекао да жели да иде, никада није ступио у било коју врсту штрајка и бојкота или присиљавао клуб да га прода. А можда је требало... Милинковић Савић је талац тврдоглавог газде Клаудија Лотита који је нереалним захтевима и ценама растерао већину заинтересованих клубова. И они ретки који су били спремни да преговарају, нису хтели да испуњавају луде Лотитове захтеве. А већина информација које су циркулисале по италијанским медијима, а даље и светским, су управо долазиле од Лотита који их је гурао преко погодних медија и новинара у Риму. Дизање цене му није упалило, на крају је морао да преговара о неким реалним условима. Сергеј је био мета Манчестер Јунајтеда и Интера. Та два клуба су га заиста желела. Манчестер Јунајтед је чак имао и спремну понуду која би са бонусима премашила 70.000.000 евра, али је све зависило од статус Погбе. Француз је остао на Олд Трафорду и прича је пропала. Интер је у финишу прелазног рока разматрао како да дође до Сергеја, а да плати нормалну цену. Милинковић Савић је замишљан као јагода на шлаг Интеровог фантастичног прелазног рока и поклон Контеу. Мешђутим, неки други послови у прелазном року су се отегли, Алексис Санчез је неочекивано избио у први план и и Интер није имао довољно времена да пронађе добитничку форму за Сергејев трансфер. Лотито је опет изгубио, а највише губи Милинковић Савић који остаје у лимитираној акипи и неамбициозном клубу. Покушаће Лотито да га успокоји новим уговором, Сергеј ће добити огромну повишицу за римске услове, али поента би била да свој капацитет развија у неком другом и јачем клубу. У Лацију више не може да напредује.

Хамес Родригез (Реал Мадрид – Наполи, Ателтико Мадрид)

Било је јасно да Бајерну не пада на памет да откупи Родригеза после двогодишње позајмице и да ће Колумбијац бити Реалов проблем овог лета. Зидан га не воли и он га је и отерао у Бајерн, па се очекивало да Хамес и овог лета буде продат или позајмљен. Од гомиле клубова који су наводно били заинтересовани, само два су била озбиљна. Наполи га је желео на позајмицу с правом откупа јер га је сматрао ризичном опкладом и није желео да одмах плати огроман новац. Иако је Анћелоти био велики заговорник трансфера, Де Лаурентис је тај код којег је ПИН код. И градски ривал Атлетико је желео Родригеза, али ту је већ прорадио Флорентинов его и учинио је све да једног од својих омиљених играча не прода градском ривалу и да онда евентуално гледа како Колумбијац тамо блиста. На крају му је Флорентино макар обезбедио останак у клубу и шансу да се наметне Зидану. Иако мало ко верује у тај сценарио...

Лерој Сане (Манчесзтер Сити - Бајерн)

Требало је да то буде највећи трансфер у историји Бундеслиге и на неки начин почетак нове ере у Бајерну. Минхенски гигант је овог лета одустао од штедљиве политика, одрешио кесу и трансфер Санеа је требало да буде шлаг на торту. Да пукне прва "стотка" у историји немачког фудбала. Бајерн је убедио Санеа да прихват понуду, дао му највећу плату у историји немачког фудбала и обећао статус прве звезде која ће достојно наставити стопама Риберија и Робена. И Манчестер Сити се полако спреман да капитулира и пусти Немца у домовину, а онда га је Гвардиола ставио да игра у потпуно небитном мечу Комјунити Шилда и Санеу су страдали лигамнети колена. Поглед Немца упућен ка Гвардиоли на том мечу је јасно говорио колико је љут. Бајерн је морао да осутане, али је најавио да ће се вратити по Санеа у неком следећем прелазном року. 

Герет Бејл (Реал Мадрид  - Ђијансгу, Тотенхем)

Још један луксузни вишак Реал Мадрида није удомљен овог лета. И још једном Зиданова жеља није испуњена. Практично све велике ставри које су обећане Зидану овог лета, нису испунујене. Осим Азара. А колико му је био битан Азаров долазак, толико му је био битан Бејлов одлазак. Ипак, 15.000.000 евра по сезони нето које зарађује Бејл су били главна препрека сваком иоле заинетерсованом клубу. Нуђен је Манчестер Јунајтеду, Пари Сен Жермену, Бајерну и нико од њих није био спреман да преузме огроман уговор. Тотенхем је једини показао жељу да врати Велшанина, али за три пута мању плату. Он је одбио. Најозбиљнија понуда је била од кинеског Ђијангсуа који му је нудио и нешто већу палту него у Мадриду, али Реалу није нудио обештећење. Бејлов одлазак је био финансијски неизводљива операција за клуб и играча.

Пауло Дибала (Јувентус – ПСЖ, Интер)

Аргентинац је могао у Премијер лигу, али није истински хтео. Иако га је звао Манчестер Јунајтед, иако су преговори са Тотенхемом догурали далеко, одлазак на Острво никада није био његова прва намера. Хтео је Интер или ПСЖ. На средини прелазног рока је постајала опција да Интер и Јуве трампе Дибалу и Икардија. Тачније, Јуве је био спреман, али да уз Икардија добије и неки новац. Желео је и Марота да види Дибалу у Интеру, али више од свега му је било битно да Икарди не заврши у Јувентусу. И тако је та прича пропала. Дибаласе касније надао Нејмаровом трансферу у Барселону и да ће потом заменити Бразилца. И Јуве је био спреман, чекао се расплет око Нејмара, али није дошло до тога.  

Анхел Кореа (Атлетико - Милан)                                                                                          

Ни веће дреке, ни скромније звезде. Ако је Анхел Кореа уопште фудбалска звезда... Аргентинац јесте сјајан играч, један од бољих у Атлетику, али толика помпа и галама нису виђени ни око јачих фудбалских имена. Скоро два месеца је трајала Миланова потера за Кореом. Росонери су свакодневно преговарали око Корее, мењали услове, понуде и на крају је трансфер пропао из једноставног разлога – Милан није платио тражену цену. Атлетико је поставио границу на 50.000.000 евра, а Милан је нудио мање, покушавао да убаци бонусе, проценте и шта све не. Играч је чекао, надао се преласку на Сан Сиро, али се вероватно и он на крају разочарао неозбиљношћу Милана, па није инсистирао на трансферу.

Родриго (Валенсија – Атлетико)

Док је Атлетико озбиљно схватао Милан у преговорима за Кореу, радио је на довођењу његове замене. Врло брзо се договорио са Валенсијиним офанзивцем Родригом. И био спреман да плати чак 60.000.000 евра за шпанског репрезентативца. То је понуда коју је Валенсијин газда Петер Лим прихватио, али је онда дошло до ломова у клубу, директор Алемани је запретио одласком, побунио се и тренер Марселино, па је трансфер стопиран. Родриго је имао договор са Мадриђанима, желео у Атлетико и на крају остао разочаран на Местаљи. Ништа што повишица не може да залечи.

Иван Ракитић (Барселона - Јувентус)

Цело лето се шушкало како Барселона жели да се реши Ивана Ракитића и да га искористи у трампи за Нејмара, а он је више пута понављао да му не пада на памет да иде. Међутим, када га је тренер Валверде оставио на клупи у мечевима на почетку сезоне, постало му је јасно да више није незамењив у Барселони и да је његово златно време на Камп Ноу прошло. Последњих дана прелазног рока је преговарао са Јувентусом чији тренер Сари га је желео. Хрват је хтео у Торино, али два клуба нису  постигли договор пошто је Јувентус нудио само трампу за играче попут Џана, Манџукића или Руганија које Барса није хтела. Каталонци су хтели Беранрдескија у замену, али је Јуве то одбио.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар