"Ако Балкан не уђе ускоро у ЕУ зажалићемо"

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини позвала је ЕУ да задржи снажно пристуство на З. Балкану за остваривање јасног интереса, увођене целог Балкана у ЕУ.

Свијет 02.09.2019 | 13:42
"Ако Балкан не уђе ускоро у ЕУ зажалићемо"
"Убеђена сам да ћемо, ако то не урадимо, зажалити већ за неколико година”, поручила је Могерини.

Федерика Могерини је у свом обраћању на годишњој конференцији ЕУ амбасадора у Бриселу оценила да је улазак Западног Балкана у ЕУ питање поновног уједињења целог европског континената и да је оно потребно како Балкану, тако и ЕУ.

"Имамо јасан интерес да уведемо цео Балкан у ЕУ. Сви знамо да је то дугачак, компликован, увек интересантан и живахан процес који ће захтевати доста времена, решавање проблема и много политичке преданости са свих страна и одлучности", навела је Могерини.

Она је навела пример решавања питања имена Северне Македоније, оценивши да је то постигнуто уз залагање Атине и Скопља и уз константну подршку и охрабрење ЕУ.

"Исто важи за цео Балкан. Биће нам потребни храбрости, лидерство и упорност, као и да тамо задржимо снажно константно присуство, што значи сваког појединачног дана", нагласила Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије сматра да ће таквим ангажманом ЕУ на Балкану коначно бити остварене и све могућности које континет има.

"На првом место то је помирење. Ово је једино место где се проширење враћа на почетне вредности изгдрадње ЕУ, а то је стварање мира тамо где је био рат”, навела је Могерини.

Она је оценила да је земље које су међусобно ратовале само пре 20 година уз помоћ ЕУ песпективе, односно живота "под истим кровом", могу да дођу до правог помирења и мира.

"Ту је и питање економског развоја,трговине, социјалног развоја, безбедности. Од тога ће добро имати не само Балкан већ сви ми. Нама је то потребно. ЕУ је то потребно”, нагласила је Федерика Могерини.

Одлазећа шефица ЕУ дипломатије је обраћајући се ЕУ амбасадорима поручила да је време да се се уз ”мудрост и упорност начини следећи корак ка уједињењу европске породице”.

"Убеђена сам ако то не урадимо зажалићемо за неколико година", закључила је Могерини.

Федерика Могерини је током свог говора навела и да ЕУ оставља у "добрим рукама".

Она је оценила да је Жозеф Борел, који је именован за новог шефа дипломатије ЕУ, одличан министар и да се нада да ће бити и одличан Високи представник ЕУ.

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дрекавац

02.09.2019 11:55

Ма, да, што прије, па да нам овде нагрувају једно 10 милиона арапских миграната и кажу како их је ЕУ примила! Добро је нама и овако, тако нам и треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СараЈевоо

02.09.2019 14:14

Ххммм мудро... Слажем се...

Name

БЛ

02.09.2019 12:00

Српска заосталост свега доброг и лијепог у ЕУ ако дио српског Балкана не уђе ускоро у ЕУ, криминалцима Српским неће бити никада краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

севиљски брицо

02.09.2019 13:54

воли Србин гуњ висе него господско одијело и висе воли опанак него ципелу то је у генетика.

Name

Зока

02.09.2019 12:25

Не се.. Могеринијева,кад смо били Yу били смо бољи од Еу,нека нас овде гдје смо,а вама сретно било и уживајте у својој Еу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зока

02.09.2019 13:17

Ција кола возис,моб.телефон,компјутер?Сигурно руски!Све узимамо са Запада кад је лицна гуза у питању а дуса у Азији.

Name

Боки

02.09.2019 13:55

Гдје побра ту памет. Возим рецимо Јапанца, мобилни Самсунг. Какве то Има везе, развој запада се заснива 50% на парама истока. Ције суме користе. Насе. Цију радну снагу. Насу. Ције сировине. Насе. Ције струцњаке. Насе. Па запад кога ти толико хвалис поцива на опљацканој насој сировини, знању, људима.

Name

Ре Боки

02.09.2019 14:28

Кад помињес Јапан и Ј.Кореју то је исто као да си неку западну земљу поменуо,иста је то технологија,па сто је Ј.Кореја појам за С.Кореју,па зато сто је под утицајем америцке технологије..Ја јос никад цуо нисам да се Србенде(мислим на Србе који се бусају и сматрају да су највеци а у сустини нико и ниста) које не гаје симпатију према западној цивилизацјии да икад помињу Јапан или Ј.Кореју,ви сте само за Русију и Кину,надји и један свој коментар гдје си Јапан поменуо.А сто користе насе приридне ресурсе,људе као своју радну снагу довољно говори о томе колико је напредан,увијек су газде имале сегрте,зато се не цуди сто смо управо ми сегрти,ваљда ти је јасно засто.

Name

Ре

02.09.2019 14:34

Знаци Зока = Боки

Name

Сеy

02.09.2019 13:14

Срби су једини европски народ који је против НАТО и ЕУ,или су сви народи Европе глупи или су Срби постенски казњени од Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад робом!

02.09.2019 14:32

Понизно је пред оне који су те тровали клекнути и молити за кору круха!

Name

Исток

02.09.2019 13:27

Јел то она сугерисе да це бити рата? Или мозда имплицира да це се Балкан приблизити Русији толико да це остатак ЕУ залити. Ја мислим да је у праву . Овако се не мозе висе , мора бити боље или цемо све у пм зацерати и поново узети пуске да се кољемо и пљацкамо како смо то радили 92-95 и касније , ал без пусака. Мени се тако цини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успут

02.09.2019 17:08

Што би били у ЕУ кад народ већ напушта земље балкана за бољом будућност.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зек

02.09.2019 19:31

Сов као против ЕУ а колико срба је узело пасосе Хрватске,мадјсрске,бугарске Срам вас било ви који ма је добро овако И писете. Хоцемо И ми да радимо преко који не могу да узме други пасос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ја

07.09.2019 09:50

Могло је то да се уради јос крајем 80-тих. Пре него сто се народ завадио,фабрике порусиле и ...

ОДГОВОРИТЕ