Студенти плаћају смјештај у БЛ од 150 до 500 КМ

Нова академска година је на прагу, а за бруцоше и студенте који долазе из других крајева Републике Српске, поред факултетских обавеза, једна од значајнијих ставки је и избор смјештаја.

Република Српска 02.09.2019 | 11:14
Студенти плаћају смјештај у БЛ од 150 до 500 КМ
Цијене станова диктирају многобројни фактори, од локације до њихове величине, а изнајмљивање се креће од 150 КМ за лежај до 500 КМ за стан.

На огласима је видљиво да висину цијене диктира близина факултета, опремљеност, величина стана, година градње и многи други фактори, али је уочљиво да су највише цијене станова ближих факултету, односно на Старчевици и у Обилићеву те у Борику, у близини студентског кампуса, гдје се крећу од 400 до 500 КМ, без трошкова режија.

Много је и огласа за издавање соба или дијелова куће, а за то је потребно издвојити између 150 и 250 КМ, такође у зависности од атрактивности локације.

– Студентима издајем два стана и дио куће. Стан у Новој вароши, иако је ближи центру града, изнајмљујем за 320 КМ, јефтиније него онај у близини кампуса, јер су студенти мање заинтересовани за тај дио града и желе да им је факултет што ближе. Собу у кући, у близини тржног центра “Делта”, раније сам издавао за 150 КМ, али од ове године цијена је 200 КМ – рекао је један од станодаваца, који није желио да му име објавимо.

Млади који долазе на студије у град на Врбасу најчешће се одлучују да у групама од двоје до четворо изнајме стан, да би лакше сносили трошкове становања.

– У Бањалуци студирам већ двије године и живим на Старчевици са двије цимерке. Цијене јесу веома високе, али кад нас је више, лакше подносимо трошкове. Како смо често на предавањима, комуналије нам нису високе, па се може поднијети – рекла је студенткиња треће године Економског факултета из Требиња, која се представила само као Тања.

Бруцош на Правном факултету из Брчког Милан Вујмиловић каже да ће са још два пријатеља изнајмити стан у Борику.

– Мало ме плашио избор смјештаја, али су ме старије колеге упутиле и брзо сам се одлучио за стан. Цијене јесу високе, али су подношљиве кад нас је више – рекао је Вујмиловић.

Студентски дом

Свакако најјефтиније рјешење је смјештај у студентском дому Студентског центра “Никола Тесла”, међутим спискови студената и цијена за ову годину још нису формирани.

– На сљедећој сједници ћемо утврдити висину цијене и број мјеста, о чему ћемо благовремено обавијестити јавност – поручили су из Студентског центра.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

02.09.2019 11:23

Мисто претјеривање. Да је како исправити социјлну кризу на јадном студенту за собу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да барем нешто и уче

02.09.2019 11:54

Сам користе погоднсти студентског статуса!!!

Name

Боб Роцк

02.09.2019 11:32

То скупо, за годину дана станарима можеш купити двије дипломе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диклофенал

02.09.2019 13:11

А стипендија им 130км..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

02.09.2019 15:52

Па најбоље да им се изда за дјабе...колко пара толко музике....а сто се менw лицно тице да имам за издавање никад студентима неби издао....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

02.09.2019 18:20

Какав студент Каква плацања узми паре И купи диплому кава ти одговара И код Ронхила На посао у владу РС Додиковину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.09.2019 02:18

Дивно дјецо зборите док се гребете под родитеља. Слабо ћете да учите, после ћете у политику дате и ето вам ваше памети. А напослијетку, разочарани у Њемачку да бегате. Боље вам је у језик улозите и постаните своји људи поштено зарадјујуци на западу

ОДГОВОРИТЕ