ЕП: Српкиње без муке до четвртфинала!

Терзић одмарао Бошковићеву, Србија рутински до четвртфинала! Одбојкашице Србије забележиле су победу у осмини финала Европског првенства против Румуније. Српске репрезентативке савладале и комшинице.  Казнена експедиција нема милости! Лако у четвртфинале и без Тијане, сада креће озбиљнији посао. . .  Српске одбојкашице рутински савладале Румунију.

Остали спортови 01.09.2019 | 22:44
ЕП: Српкиње без муке до четвртфинала!
Србија је победила Румунију са 3-0 у сетовима (25:20, 25:17, 25:23) и дошла до очекиване, рутинске победе.

Ово је била шеста победа актуелних европских и светских шампионки на Еуроволеју у исто толико одиграних мечева.

Селектор Зоран Терзић је комбиновао поставе Србије, најбоља играчица екипе Тијана Бошковић није ни улазила на терен, а на крају се дошло до рутинске победе уз минимално умарање највећих звезда.

Србија је победом обезбедила четвртфинале Еуроволеја и нови дуел са репрезентацијом Бугарске, коју је већ победила на првенству (3-1).

Наше одбојкашице су лоше почеле први сет.. Румунке су почеле са 11:8 и изгледале боље од Српкиња. Ипак, успешно је направљена серија 4:1 у завршници и сет је преокренут.

Када је било битно ниво игре подигле су Бранкица Михајловић и Стефана Вељковић. Њихову јачину ударца Румунке нису могле да укроте, а блок је радио све боље и боље.

Други сет је, за разлику од првог, почео доста боље. Веома брзо је било 9:5 за Србију, али нешто није функционисало у одбрани у пољу. Блок је био на нивоу, али ако до њега није долазило настајали би проблеми.

Румунија се приближила на 11:9, али је Србија великом серијом дошла до 18:12, а нешто касније решила сет који су у великој већини одиграле младе играчице које неће добијати толико шансе у наставку првенства.

Селектор Терзић је у трећем сету потпуно "заборавио" Михајловићеву и Вељковићеву, а игру су предводиле сјајна Мина Поповић и Ана Бјелица, док је прилику да се мало разигра добила и Маја Огњеновић.

Сет је почео лоше - Румунија је имала и +4, али је опет некако остала у месту када је требало да преломи сет против неискусних Српкиња. Србија је од 14:17 дошла до 21:19, а одговора се друге стране до краја меча није било.

Михајловићева и Поповићева су биле одличне са по 11 поена, Бјелица није много заостајала са десет, док се мора истаћи сјајан допринос младе Маје Алексић која је уз пет поена била феноменална на пријему.

Женска одбојкашка репрезентација Србије пласирала се данас у четвртфинале Европског првенства након што је у Анкари убедљиво победила Румунију са 3:0 у сетовима (25:20, 25:17, 25:23).

Селектор Зоран Терзић је данас доста ротирао, прилику да мало више играју имале су одбојакшице које нису добијале толико шанси, а знале су да је искористе на прави начин и обезбеде тријумф без већих проблема.

Одмарала је данас Тијана Бошковић, Бранкица Михајловић је имала ограничену "минутажу", али то није спутало наше репрезентативке да прођу у наредни круг.

Наше ривалке нису имале шанси за позитиван резултат, у последњем сету су највише намучиле српску селекцију, али ипак нису успеле да дођу до освојеног сета.

Најефикаснија у нашем тиму била је Ана Бјелица, уписала је 12 поена, док су Мина Поповић и Бранкица Михајловић постигле по 11 поена.

Наша селекција игра доминантно на овом турниру, чини се да су одлично темпирале форму те да она најбоља издања тек следе. Сигурно је да че актуелни шампион бити први фаворит за освајање, али свакако да пут до пехара неће бити једноставан.

Казнена експедиција из Србија наставља да гази на Европском првенству за одбојкашице. Светске и европске шампионке су наставиле одбрану трона сигурном победом над Румунијом у осмини финала. Изабранице Зорана Терзића су скоро па рутински преслишале Румунију са 3:0 (25:20, 25:17, 25:23) и у четвртфиналу чекају Бугарску или Азербејџан.

Максимална победа Србије добија још више на тежини ако се зна да је оставрена без најбоље играчице света Тијане Бошковић. Звезда наше репрезентације није играла, а вероватно је селектор Терзић решио да је одмори пред много важније и теже битке које наше девојке очекују у наставку одбране трона.

Није то била убедљива и атрактивна игра Србије као што смо навикли. Али је сасвим разумљиво да се форма полако темпира и диже. Баш као што је у групи газила противнике уз променљиву игру, тако је Србија данас са пола гаса оправдала статус фаворита против Румуније. 

Чак је Румунија пружила и јачи отпор него што се очекивало и него што су реални квалитети те екипе. Румунке су водиле у већем делу првог сета, имали по три или четири поена предности, али је Србија као у неколико мечева у групи, одиграла најбоље у финишу сета. После 16:18 је уследио преокрет захваљујући сервисима Јелене Благојевић и сјајном блоку српског тима. Бранкица Михајловић  и Мина Поповић су везале неке поене и донеле први сет Србији.  

У другом сету је Србија све контролисала, верло безо стекла лепу предност и задржала је до краја. Све је тада функционисало у игри наших девојака, поени су освајани на најрзановрсније начине, а одлична Мина Поповић је ставила таку на сет. У последњем сету је Румунија пружила јачи отпор, опет водила до фијниша (14:17), али је Србија поново показала класи и искуство када је најважније. Искористиле су наше девојке другу меч лопту и овериле пласман у четвртфинале. 

Мина Поповић и Бранкица Михајловић су са по 11 освојених поена биле најефикасније у нашем тиму, а Ана Бјелица је додала 10. 

Европско првенство, осмина финала:

Србија – Румунија 3-0 (25:20, 25:17, 25:23)

Србија: Буша 5, Лазовић, М. Поповић 11, Михајловић 11, Огњеновић 1, Вељковић 4, Пушић, Бјелица 10, Алексић 5, С. Поповић, Миленковић, Благојевић 4

Румунија: Бачиу 2, Ргојинару, Бутерез 8, Балинтони 2, Албу, Јанцу 1, Унгуреану 12, Калота 2, Трица 3, Туцмеану, Фалес 4, Оњекеве 4

Хрватице умало шокирале Туркиње, Пољакиње надјачале Шпанкиње! Одбојкашице Турске пласирале су се у четвртфинале Еуроволеја после победе над Хрватском са 3-2 у сетовима.

Туркиње, једне од домаћина првенства, победиле су после пет неизвесних сетова - 26:24, 18:25, 31:33, 25:22, 16:14.

Хрватска је пружила одличан отпор у првом сету, а чак успела да освоји наредна два и дође на корак од огромног изненађења, највећег на турниру.

Туркиње су сломиле отпор ривалки у четвртом сету и избориле пети, али су се и ту ствари закомпликовале.

Гошће су успеле да дођу до преокрета и поведу 12:11, али до краја меча нису имале довољно снаге да изборе четвртфинале.

Победнице је предводила Еда Ердем са 26 поена, Мелиха Исмаилолу је имала 13, док је донекле подбацила Ебрар Каракурт са 10 поена.

На другој страни незаустављива је била Саманта Фабрис са 39 поена, а истакле су се Мартина Самадан са 15 и Луција Млинар са 11 поена.

Турска ће у четвртфиналу играти против репрезентације Холандије, која је била максимална против Гркиња.

Други домаћин првенства Пољска успела је да победи Шпанију, нешто теже од очекиваног - 25:20, 25:20, 25:19.

Пољакиње јесу оствариле максималну победу, али су до ње дошле после три релативно неизвесна сета.

Шпанкиње су добро парирале у сваком делу игре, али су искусне Пољакиње, које су играле пред својом публиком, успеле да изборе пласман у четвртфинале.

Код победница Малвина Смаржек и Магдалена Стишјак су имале по 12 поена, а најбоља на другој страни била је Ана Ескамија са 17.

Пољакиње у четвртфиналу играју против Немица, које су биле убедљиве против Словеније.

Италија се намучила, Србија сазнала име ривала у четвртфиналу. Одбојкашице Италије победиле су Словачку резултатом 3-0 у пласирале се у четвртфинале Европског првенства.

Италијанке су дошле до победе доста теже него што се очекивало, иако нису изгубиле сет - 25:20, 25:23, 25:20.

Највећу шансу да "откину" сет вицешампионкама света Словакиње су имале у другом сету, али су испустиле предност од 23:22.

Најбоља у победничком саставу била је Паола Егону са 17 поена, док је један мање уписала Индре Сорокаите. На другој страни истакла се Марија Костеланска са десет.

Ривалке Италији у четвртфиналу биће Рускиње, који су однеле победу од 3-1 против Белгије.

Рускинеј су одиграле добра два прва сета, али пале у завршници трећег после неизвесне завршнице.

Белгија је имала шансу да продужи меч и у четвртом сету, када је спустила предност Рускиња на 22:21, али није имала додатног "гаса" за преокрет.

Чак 30 поена код победница имала је Наталија Гончарова. Ксенија Парубетс је постигла 17, а Ирина Королева 10. На другој страни 16 је имала Селин Ван Гестел, а поен мање Брит Херботс.

Репрезентација Србије, која је била убедљива против Румуније, сазнала је име ривала у четвртфиналу. Изабранице Зорана Терзића играће против репрезентације које су са 3-1 победиле у групној фази, Бугарске.

Бугарке су без проблема изашле на крај са Азербејџаном (25:12, 25:16, 25:23).

Селектор Иван Петков подигао је форму своје екипе и најавио потенцијално занимљив дуел са шампионкама света и Европе.

Током меча против Азербејџана одличне су биле Насја и Гергана Димитрова са 14, односно 12 поена. Са друге стране једина двоцифрена била је Полина Рахимова са 12 поена.

Победу су оствариле и Холанђанке, које и даље нису изгубиле сет на турниру. Оне су биле боље од Грчке са 3-0 (25:21, 25:23, 25:12).

Ане Бујис је била најефикасија код победница са 14 поена, док је на мечу најбоља била поражена Анти Василантонаки са 17.

Мечеви четвртфинала су на програму 4. септембра, а све резултате пратите путем нашег специјала.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар