Нове барикаде према аеродрому у Хонг Конгу

Стотине продемократских демонстраната покушало је да блокира прилаз аеродрому Хонг Конга дан после најнасилнијих демонстрација од почетка протестног покрета.

Свијет 01.09.2019 | 13:56
Нове барикаде према аеродрому у Хонг Конгу
Оператори брзог воза "Ерпорт експрес" који са центром града повезује аеродром Хонгконга, осмог на свету по броју путника, најавили су да прекидају тај сервис.

Демонстранти обучени у црно, са маскама или кријући се иза кишобрана да избегну надзорним камерама подигли су барикаде на аутобуском терминалу аеродрома.

За сада није јављено да има поремећаја у летовима, али полиција у опреми за сузбијање демонстрација распоређена је на аеродрому.

Полиција је у саопштењу упозорила да демонстранти крше судску забрану данашњих демонстрација. У саопштењу се наводи да се полиција спрема да рашчисти демонстранте. Данас се око 200 људи окупило и испред британског конзулата.

Демонстранти немају права да протестују на аеродрому на основу указа донетог прошлог месеца пошто су окупљања на аеродромским терминалима пореметила стотине летова.

Ова бивша британска колонија последња три месеца пролази кроз најтежу политичку кризу од када је враћена Кини 1997. године, са скоро свакодневним акцијама против укидања слобода и све већих овлашћења Пекинга.

Јучерашњи протести су били међу нанасилинијим. Десетине хиљада људи изашло је на улице упркос забрани одржавања окупљања. Крајем поподнева насиље се пропширило у више квартова и трајало до касно у ноћ.

Центар Хонконга јуче је био у хаосу, са молотовљвевим коктелима, запаљеним барикадама, сузавцем. Демонстранти су запалили једну велику барикаду у кварту Вашаи у центру, око сто метара од централе полиције. Пожар је горео више од сат и на асфалту се и данас виде трагови.

Хаотичне сцене су се наставиле широм града цело вече синоћ, полиција је јурила за демонстрантима до метро станица где је упала у једна кола и тукла демонстранте.

"Безбедност полицајаца и стсановништва озбиљно је угрожена овом ескалацијом насиља и све чешћом употребом смротнонсног оружја од стране демонстраната", саопштила је синоћ полиција. Полиција је навела да су испалили метке упозорења када их је напала група насилних демонстраната који су покушали да отму полицајцима оружје.

Градске болничке службе саопштиле су да је због повреда у болнице примљена 31 особа, од којих је пет тешко повређено.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Луди Милојко

01.09.2019 13:36

Не могу да верујем да најнасилније демонстрације предводе и изводе продемократски демонстранти. Зар се они не служе и не боре демократским средствима. Тако нас је учио "демократски" запад. По ко зна који пут су нам слагали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

01.09.2019 20:55

Ето ти додократија.