Требиње: Прије 50 година рођен је велики глумац

Поводом педесет година од рођења великог глумца, Требињца Небојше Глоговца у препуној биоскопској сали требињског Културног центра почели су "Дани Небојше Глоговца".

Забава 31.08.2019 | 18:58
Требиње: Прије 50 година рођен је велики глумац
Публика је синоћ могла да ужива у причи Небојшиних пријатеља, глумца Војина Ћетковића, редитеља Раше Андрића и његовог филма од 20 минута "Година и један дан", видео поруку је послао Никола Пејаковић, отворена је изложба фотографија Културног центра и Југословенског драмског позоришта "Небојша Глоговац" ауторке Маје Медић, а представљена је и монографија "Небојша Глоговац" аутора Татјане Њежић.

Супруга Небојше Глоговца Милица је рекла да је иницијатива Марије Ђајић била толико снажна, да је питала да ли се породица слаже, шта се може организовати у Требињу.

Драго јој је што су се окупили његови кумови, пријатељи.

"Није вас тешко наговорити на нешто што би и сами желели да урадите, али са друге стране је још увек рано и свеже. Упустити се у тако нешто је подједнако јако тешко и дирљиво, а са друге стране предивно, помешана осећања и охрабрити се на овако један чин требало је времена. Гостопримство требињско се показало и захваљујем се градоначелнику, свештенству, сви су добро реаговали, Требињци који су вечерас напунили салу је доказ да смо праву ствар урадили и 50 година његовог рођења где друго да будемо него у његовом граду који је највише волео", навела је Милица

 У Требиње се увијек, каже, радо враћа, јер јој је Небојша то оставио у аманет и вољела би да то пренесем и на њихову ћерку и његове синове и да се породично настави традиција посећивања Требиња.



Требињска глумица Марија Ђајић, која је иницијатор ове манифестације, рекла је да се свим својим срцем нада да ће ово да прерасте у један озбиљан позоришни фестивал.

"Даћу све од себе да то оживи и да се сваке године окупљамо у Небојшино име", каже Ђајић.

Пријатељ и кум Небојше Глоговца, глумац Војин Ћетковић рекао је да би било лијепо да се слави 50 година, али са друге стране драго му је да је то Требиње јер зна да би Небојши било драго јер је то његов вољени град.

"Ако се оствари тај позоришни фестивал, драго би ми било због његове дјеце, требињске дјеце, јер начин на који је размишљао то треба да се предочи младим људима и његовој деци.Ја сам га познавао и када би изабрао град где би био његов фестивал то би било Требиње и у то сам сигуран. Много ми недостаје, али је увијек са мном", искрен је Ћетковић.

Глумац Никола Пејаковић је у својој видео поруци нагласио да Небојша Глоговац не воли да га лажеш, фолираш и да се претвараш.

"Ми се као људи скупљамо због душе, духа, а тако се и ми окупљамо због доброте, љубави, искрености коју је Небојша имао", истиче Пејаковић.



Аутор изложба фотографија "Небојша Глоговац" Маје Медић причала је емотивно о Требињу и Глоговцу са којим је радила приликом снимања филма "Кругови".

Изложба се састоји од три сегмента.

"Прво су фотографије иза камере за време снимања, други су фотографије са кадрова филмова, а треће су фотографије са представа. За мене је најинтересантније иза камере зато што је то спој приватног и лика у исто. Ту је Небојша у костиму пред кадар, после кадра, али је тај тренутак приватан и тај спој је најлепши", искрена је Медић.

Аутор књиге "Монографија Небојша Глоговац" Татјана Њежић се захвалила породици Глоговац која јој је далиа чудесну бијелу кутију са бијелим туфнама.

"Ја ту кутију тако зовем и унутра је било прегршт материјала, са приватним фотографијама. Било је нешто што ме је на почетку блокирало. Биле су позивнице, писма, белешке, привесци, ситнице који отварају читаве светове. Књига има неколико делова. У првом делу текстови наших релевантних стручњака о његовим опусима, телевизијском, филмском, позоришном, а након тога други део у коме сам ја пинцетом вадила његове речи и реченице из разних његових интервјуа, прича. То сам слагала по темама, Небојшине ауторизоване белешке, а исто тако у књизи његове колеге и пријатељи пишу о њему", прича Њежић.

Књига је изашла у издању Драмских умјетника Србије, Вулкан издаваштва и Библиотеке града Београда.

Емотивно и предивно вече у Културном центру на 50 рођендан Небојши Глоговцу код сваког посјетиоца изазвао је дивљење и понос на великог умјетника.

Организатори су породица и пријатељи уз подршку Југословенског драмског позоришта, Културног центра Београд, Вулкан издаваштва, Удружења драмских уметника Србије, Града Требиња и Културног центра Требиње.



Градоначелник Требиња Мико Ћурић у свом обраћању нагласио је да је градска управа опредијељена да се одужи свим великанима који су поникли у Херцеговини и својим дјелом и радом задужили град, Херцеговину и српски народ у цјелини.

(Требињеливе)

Коментари / 0

Оставите коментар