БиХ има центре моћи, не требају јој Устав и закони

Вехид Шехић, некадашњи члан Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, а данас политички аналитичар Коалиције “Под лупом”, казао је данас за Н1 да грађанима БиХ не требају ни Устав, ни закони, ни Парламент јер су центри моћи у политичким странкама.

 

Босна и Херцеговина 31.08.2019 | 18:04
БиХ има центре моћи, не требају јој Устав и закони
Он је оцијенио да грађани због тога бјеже из Босне и Херцеговине у земље и амбијент гдје ће бити сигурни и гдје ће имати једнаке шансе.

”Ми живимо у једном амбијенту гдје је ријеч обесмишљена, гдје постоје устави и закони, а све је обесмишљено у овој држави. Шта вриједе институције ове државе? Центри моћи су у политичким странкама. Нама не треба Устав, закон. Не треба нам Завод за запошљавање јер се запошљава преко странака. Многи грађани бјеже из овог амбијента – вани гдје ће бити сигурни да ће бити једнаке шансе”, испричао је Шехић.

На питање да ли је у Босни и Херцеговини могуће провести ванредне изборе, Шехић је објаснио  да то према тренутном Изборном закону није могуће учинити. Но, могуће је организовати пријевремене изборе.

”У нашем изборном закону не постоји институт ванредних избора већ пријевремених избора. Да би се увео институт ванредних избора, треба мијењати изборни изакон, али се поставља питање ко ће га промијенити. Може се размишљати о пријевременим изборима, то је законом предвиђено. Сљедећи проблем је ко ће распустити Представнички дом Парламента Босне и Херцеговине. Предсједништво може распустити Дом народа, али нема јасне одреднице за Представнички дом и то користе многи актери политичког живота. Код пријевремених избора, мандат тече до сљедећих избора”, појаснио је Шехић.

(Н1)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

проф Сехицу

31.08.2019 16:12

Свака вам цаст на тој храбрости и тако лијепим ријецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.08.2019 17:18

има јос паметни људи али не тразите их по странкама ту је сав олос.

Name

Ре

01.09.2019 08:28

А ста је то Сехиц рекао сто ми не знамо.Па и ми зивимо у том друству и није потребно да нам неко говори какво је то друство односно дрзава. Нама треба неко да то промијени али колико је народ за те промјене то се види послије сваких избора.

Name

Лукреције

31.08.2019 16:14

Ту демократију нам је запад дао. Поједини политицари у БИХ имају ,односно су себи дали мимо устава и дрзавних институција веца овластења него сто их је имао Јосип Броз. А то се десава сто тузиластво, суд и полиција не раде свој посао. Опстне су постале приватно власниство нацелника и они су најбогтиији и најнеобразованији људи. Запад ако хоце ово зауставља за 24 сата. Цијела БИХ је прција троице људи. Срам нас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркоњић

31.08.2019 16:55

Баш, срам нас било!

Name

Помињес запад

31.08.2019 17:57

А на истоку је све мед и млијеко

Name

Будала као и ти

31.08.2019 23:17

Шта ти значи та флоскула,запад нам дао?Шта?Демократији коју силују ови ухљеби?Или нешто што само ти знаш?

Name

Дора.

01.09.2019 06:07

Дивљи запад земља без закона, људи неписмени са лажним дипломама воде земљу, зато нам је тако како јест.

Name

Горан

01.09.2019 07:15

Не постоји бих, пропала, Алија ју је ликвидирао на баш чаршији убиством Николе Гардовића

Name

СВЈЕДОК

31.08.2019 16:24

У парламентима Босне и Херцеговине,Републике Српске и Дистрикта Брчко сједе ЛАЖНИ ЗАСТУПНИЦИ-ПОСЛАНИЦИ-ОДБОРНИЦИ који су изборним инжињерингом,крађом и преваром дошли до невјероватног броја гласова.У том изборном циркусу учествују сви лидери политичких партија,чланови општинских-градских изборних комисија и чланови бирачких одбора.И то све је општепознато!По методу случајног узорка на било ком бурачком мјесту у Добоју нашла би се потврда за напријед наведене наводе.Пошто се такмичари договоре то више не занима ни ЦИК а ни МУП ни Тужилаштво.Лажни избори су прапочетак организованог државног криминала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

31.08.2019 17:16

Ма хајде молим те...док си био цлан ЦИК-а, све је било ок, постени и фер избори, добар изборни закон, а сад ниста не ваља..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

31.08.2019 17:46

У рату и после рата до данас странке партијаси пљацкају дрзаву и народ!!па то је јасно ко дан!!сви нивои од мјесних заједница до врха су корумпирани злоупотребљени политицко тајкунска хоботница опљацкала дрзаву и народ!! треба све распустити и у затворе и одузимање имовине!ово је зло гире и од рата!!нестаје народ!!!

Name

Познати певач

31.08.2019 23:18

Ма то ови из политичког Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ