Вирус малих богиња пријети земљама Европе

Према последњем извештају Светске здравствене организације (СЗО), Европа губи рат против малих богиња.

Свијет 31.08.2019 | 14:40
Вирус малих богиња пријети земљама Европе
Извештај упозорава да је опадање стопе имунизације, заједно са ширењем дезинформација о вакцинама на интернету, довело до тога да се вирус врати у земље у којима је некада био званично искорењен.

Први пут од када је СЗО почела са процесом верификације у Европи 2012. године, четири земље су изгубиле статус "ослобођених од малих богиња".

Велика Британија, Грчка, Чешка и Албанија забележиле су вирус међу својом популацијом у последњих годину дана, а СЗО поручије да новонастала ситуација треба да буде аларм, не само за Европу, већ за читав свет.

Ако се посматра цела Европа, сматра се да је 35 земаља постигло или продужило статус "ослобођених од малих богиња", за разлику од 2017. кад је 37 земаља имало тај статус.

Две су прекинуле ендемични пренос малих богиња, док у 12 и даље постоји вирус.

"Упркос великим напорима да елиминишемо ову болест, и даље нас чека дуг пут пре него што успемо да је искоренимо. Тренутно ширење вируса регионом говори да морамо да се потрудимо још јаче. Морамо активирати реакције за ванредну ситуацију", рекла је Жужана Јакаб, директорка СЗО за Европу.

Кровна здравствена организација је појачала фокус ка елиминацији малих богиња и најавила је ће се позабавити здравственим системима и друштвеним изазовима који су омогућили да се смртоносни вирус врати у Европу.

Више од 90.000 људи у Европи оболело је од малих богиња у првој половини ове године, што је дупло више у односу на исти период 2018.

Мале богиње су једна од најзаразнијих болести и углавном се шире кашљањем, кијањем и блиским контактом. Иако су многе европске земље увеле оштрију политику вакцинације, тврдоглави отпор вакцинацији довео је до епидемија широм континента.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ислам!

31.08.2019 13:14

Зна се ко управља СЗО? Да можда не врше чиповање? Може ли им се вјеровати?

ОДГОВОРИТЕ