Суд БиХ: Мамић неће бити изручен Хрватској!

Суд БиХ одлучио је да не изручи Здравка Мамића Хрватској, јер за то нису испуњене претпоставке ни по другој оптужници УСКОКА, јавио је сарајевски "Аваз".

Фудбал 31.08.2019 | 11:10
Суд БиХ: Мамић неће бити изручен Хрватској!
Бивши челник Динама из Загреба Здравко Мамић остаје у Босни и Херцеговини. 

Суд Босне и Херцеговине прихватио је приједлог Тужилаштва БиХ, које је на рочишту прије мјесец дана тврдило да нису испуњени услови за Мамићево изручење Хрватској.

Тужитељка Гордана Босиљчић је рекла тада да је само седам од 32 кривична дјела за која се Мамић терети почињено након потписаног Уговора о изручењу држављана БиХ и Хрватске према којем би он евентуално могао бити изручен.

Босиљчић је додала да је по члану 40. Закона о међународно-правној помоћи јасно да БиХ не изручује своје држављане, те да се овај Уговор не може ретроактивно примјењивати.

Казала је да није испуњен ни услов обостране кажњивости по новој оптужници која терети Мамића за извлачење новца из Динама.

Оптужница Здравка Мамића терети да је, од децембра 2004. до децембра 2015. организовао злочиначко дружење и да је са саучесницима склапањем фиктивних уговора између Динама и више страних фирми, као и испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча клуб оштетио за више од 144 милиона куна.

Мамић има босанско-херцеговачко држављанство, а БиХ не изручује своје држављане на које се не могу примјенити одредбе Споразума. Први захтјев хрватских власти Суд у БиХ је одбио. 

Мамић је у јуну прошле године неправоснажно осуђен на шест и по година затвора, због извлачења око 116 милиона куна из Динама, а непосредно уочи изрицања те пресуде склонио се у Босну и Херцеговину, чије држављанство има.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар