Кикбоксер и параолимпијац БиХ ''пали'' на допинг тесту!

Агенција за антидопинг контролу БиХ утврдила је да су кикбоксер Славољуб Будеша и параолимпијац Јовица Горета користили недозвољена средства.

Остали спортови 01.09.2019 | 08:19
Кикбоксер и параолимпијац БиХ ''пали'' на допинг тесту!
Управни одбор Кикбоксинг савеза БиХ је са двије године забране наступа казнио кикбоксера Славољуба Будешу, члана клуба "Пантер" из Бијељине, због кориштења недозвољених средстава.

Будешу је Агенција за антидопинг контролу тестирала ван такмичења и у његовом узорку пронађена је забрањена супстанца рекомбиновани еритропетин / ерyтхропоиетин/ који контролише продукцију црвених крвних зрнаца.

"Спортисти га злупотребљавају јер подиже њихов аеробни капацитет и побољшава издржљивост и резултате, посебно у аеробним дисциплинама", саопштено је из Агенције за антидопинг БиХ.

Други кажњени спортиста је параолимпијац Јовица Горета којем је Извршни комитет Параолимпијског комитета БиХ изрекао казну забране бављења спортом шест мјесеци због позитивног резултата на допинг тесту.

Код Горете је утврђено присуство забрањене супстанце хидрохлоризид /хyдроцхлортхиазиде/ који спада у групу диуретика и користи се за снижавање високог крвног притиска, те помаже излучивању вишка соли и воде из тијела.

Горета је представљао репрезентацију БиХ на Зимским олимпијским играма у јужнокорејском Пјеонгчангу /Пјеонгчангу/ 2018. године, у дисциплини алпско скијање.

Ово је први случај допинга у спорту за особе са инвалидитетом у БиХ.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар