Доктори из Мостара поручују: Поштујте уговор или штрајк!

Разочарани због, како су јутрос навели, непоштовања обавеза из колективног уговора, односно због исплате плата по старом коефициенту, љекари у Херцеговачко-неретванском кантону одржали су једносатни штрајк упозорења испред зграде СКБ-а Мостар.

Босна и Херцеговина 30.08.2019 | 11:05
Доктори из Мостара поручују: Поштујте уговор или штрајк!
Ово је како кажу, ново упозорење Влади и порука да ће се у случају да се потребна средства не осигурају, ступају у генерални штрајк већ 10. септембра.

Матео Перић, специјалиста анестезиологије и реанимације, новинарима је испричао како је јуче радио цијело своје радно вријеме, да би га када је дошао кући позвали да прати пацијентицу на транспорту до клинике у Загребу.

Овдје сам како бих поручио да колеге и ја радимо посао цијелих 24 сата. Долазимо са годишњих одмора, без петка и светка, док нам наша права потписана у колективном уговору блокирају људи који имају радно вријеме од осам до четири и који иду на колективне годишње одморе, рекао је. 

Не види због чега би напуштао земљу у којој је рођен, а каже и да је занимљиво да државу не напуштају министри и премијери, иако их "имамо их на извоз”.

- Позивам их да поштују договорено и спријече колапс здравства, казала је докторица Марина Берберовић, предсједница Синдиката доктора у ХНК-а, наводећи да имају обећања да ће обавезе бити испуњене. 

- Поштовање договореног видјеће се из износа плата за аугуст које би требале кренути наредне седмице. Колективни уговор који смо потписали са Владом у јулу прошле године осигурао нам је 30 посто повећања у прошлој години, али и шест посто у овој, подсјетила је.

(Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар