Медвјед сваки дан "посјећује" село Грдановци

Милка Милинковић (70), која живи у подгрмечком селу Грдановци, двадесетак километара од Санског Моста, у посљедње вријеме живи у страху од медвједа који се спушта из оближњих шума и свакодневно је посјећује.

Република Српска 30.08.2019 | 10:04
Медвјед сваки дан "посјећује" село Грдановци
"Једног дана чујем пса како лаје и не престаје. Изађем из куће и спустим се близу баште, кад имам шта видјети. Медвјед крши гране и бере јабуке. Од страха ми се ноге одсјекле. Вратим се у кућу и закључам, провирим кроз прозор, кад он се извалио у бујад испод јабуке. Пас лаје на њега, а он не бенда", препричава Милка за "Независне" овај несвакидашњи догађај.

Каже како се никад до сада није догодило, нити је она чула, да се медвјед спустио у село, у близину кућа. Додаје како је посљедњих неколико дана ова звјерка свакодневно посјећује и да се, чим зачује његово брундање, затвара у кућу.

Иначе, први Милкин комшија станује на неколико километара удаљености, а она већ 12 година, од када јој је преминуо супруг, живи самотњачким животом, те додаје како има сина који живи у Србији.

"Чула сам од других да медвједе виђају близу, али нисам вјеровала. Сигурно је гладан, па се гости мојом јабуком", каже старица.

У селу Грдановци данас је насељено свега десетак кућа и то махом особама у старијој животној доби. Милка каже како нема никаквих примања, те да преживљава од помоћи коју добије од родбине те пољопривреде.

Њу је јуче обишао ловочувар Изет Алагић, те јој донио петарде за плашење медвједа. Алагић каже како се они све чешће виђају и сусрећу у близини подгрмечких села због тога што су гладни и трагају за храном.

"Ова година је била неродна, подбацили су воће и други шумски плодови, па су животиње гладне. Спуштају се у близину насеља у потрази за храном и може се очекивати да оваквих случајева буде још више", казао је Алагић.

Према његовим ријечима, у протеклом периоде евидентирано је више случајева да су медвједи пчеларима уништили кошнице, а на мети су им и засади воћа.

У Ловачком друштву "Сана" кажу како се бројно стање медвједа у посљедњих десетак година знатно повећало, али да је лов на њих практично онемогућен због компликованих правних прописа који то регулишу. Процјењује се да само на подручју санског ловишта данас живи педесетак медвједа иако је процијењени оптималан број тих животиња двадесетак.

У наредном периоду, како се процјењује, оваквих догађаја могло би бити све више, с обзиром на то да су села напуштена и медвједи се без страха спуштају до насељених мјеста у нижим подручјима. Очевици говоре да су недавно примијећени на свега неколико километара од Санског Моста, у близини викенд насеља на подручју Санских брда.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле

30.08.2019 08:38

Бакир шаље међеда да плаши људе!Заштитиће нас прецедник Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А???

30.08.2019 08:49

А да није Милорад Додик,све набројано лици на њега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2019 19:47

Хахахахаха

Name

Од срца

30.08.2019 09:18

Цуо сам да се медвједи воле спустати у велике градове. Ово је први пут да цујем да се понеки спусти и у село.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

30.08.2019 09:24

Не разумим те људе. Па пуцај браке, ко те види 12 км први комсија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњ

30.08.2019 22:30

Па бакута је из Титовог времена, поштује закон.