ЕХФ куп: Борац у Атини за почетак нове европске приче!

Рукометаши Борца путују у Атину на меч првог кола ЕХФ купа против Олимпијакоса.

Остали спортови 30.08.2019 | 10:51
ЕХФ куп: Борац у Атини за почетак нове европске приче!
Послије љетне паузе вријеме је да рукометаши Борца м:тел и званично упале машине.

Први испит у новој сезони биће европско искушење у оквиру ЕХФ купа, а у првом колу бањалучки црвено-плави играју против шампиона Грчке.

Експедиција Борца у петак рано ујутро кренула је преко Београда ка Атини, гдје ће играти први меч, а реванш првог кола биће одигран за седам дана у Бањалуци.

Упркос неким нерукометним стварима које су узнемириле управу и стручни штаб у петак, рукометаши Борца у добром расположењу кренули су јутрос са бањалучког аеродрома, а мање од сат времена требаће им до аеродрома Никола Тесла у пријестоници Србије.

Око 13.20 црвено-плави наставиће ка Атини, а сви у табору Бањалучана, као и навијачи, надају се да ће наставити и лијепу европску причу из прошле сезоне када је Борац стигао до четвртфинала ЕХФ Челенџ купа, гдје их је зауставио прошлогодишњи освајач, екипа ЧСМ Букурешт.

Противник Борца овог пута у ЕХФ купу, такмичењу које је Борац освојио 1991. минута, биће Олимпијакос, клуб са далеко "сиромашнијом" традицијом, али са тренутно знатно већим буџетом, па је клуб из Пиреја фаворит у дуелу са некадашњим прваком Европе.

Рукометни клуб Олимпијакос основан је 1931. године, али тешко да се може говорити о било каквој традицији и насљеђу јер у правом смислу постоји тек ДВЕ посљедње године.

Клуб се, наиме, угасио након Другог свјетског рата, као и већина осталих клубова, тако да се рукомет није деценијама играо у Грчкој, све до 1979. када је покренуто првенство Грчке.

Неколико покушаја да се оживи рукометни клуб Олимпијакос током 70-их, потом и 90-их година је пропало тако да је све остало на аматерском нивоу.

Тек 11. јуна 2017. регистрован је поново РК Олимпијакос и одмах се фузионисао са екипом Дикефалос Астерас Неас Иониас, тадашњим шампионом и од тада наступа као Олимпијакос.

У своје прве двије сезоне Олимпијакос је прошле и претходне године освојио дуплу круну и постао први клуб којем је то пошло за руком у Грчкој.

За успјехе рукометаша умногоме је заслужан фудбалски клуб Олимпијакос, односно његов власник Евангелис Маринакис који помаже и финансира већину клубова у спортском друштву па и рукометну секцију.

Захваљујући томе рукометни клуб Олимпијакос у могућности је да окупи већину грчких репрезентативаца, те велики број странаца.

Чињеница да је од 11 категорија Олимпијакос освојио осам награда у избору најбољих рукометаша Грчке, које ће бити додијељене наредне седмице, довољно говори о јачини екипе коју води Јоргос Заравинас, званично најбољи тренер грчког првенства.

Главни играчи Олимпијакоса у прошлој сезони били су средњи бек из Бразила, Патрик Лемос, лијеви бек Фелипе Реина, али ту је и одлично десно крило Димитрис Цирас, искусни лијеви бек Григорис Саникис и још искуснији голман Костас Цилибарис.

Иако је клуб током љета напустило неколико играча, попут Фелипеа Реине, који је отишао у Мађарску или голмана Игора Арсића који је прешао у ривалски АЕК, Олимпијакос је задржао главне играче, а Шпанца Реину замијенио је чак двојицом одличних десних бекова.

Умјесто њега стигли су Турчин Дурмуш али Тинкир као и бјелоруски репрезентативац Артур Карватски, а треба споменути и долазак МВП-а грчког првенства, средњег бека Харалампоса Маљоса.

Овог љета Олимпијакос је довео и лијевог бека Горана Богуновића и још једног хрватског интернационалца, голмана Матију Шпикића, а ту је и десно крило Гарифалос Бајо, тако да се може рећи да Олимпијакос има још бољу екипу него прошле сезоне.

Упркос томе, Борац не иде у Атину са бијелом заставом.

Екипа Мирка Микића одлучна је у намјери да се представи у најбољем свјетлу и започне још једну лијепу европску причу, овог пута степеницу више - у ЕХФ купу.

Дуел Олимпијакоса и Борца игра се у суботу од 19 часова по локалном, односно 18 часова по нашем времену у дворани "Мелина Меркури" у Пиреју.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар