Ванредни избори у БиХ не би ријешили кризу

У нормалним земљама политичка криза која тренутно влада у БиХ била би окончана ванредним парламентарним изборима, који у БиХ уопште нису могући, а и да којим случајем постоји уставна и законска могућност за тако нешто готово је сигурно да ништа не би било промијењено, јер би странке које сада не могу постићи договор поново добиле повјерење народа.

Босна и Херцеговина 30.08.2019 | 07:42
Ванредни избори у БиХ не би ријешили кризу
Ванредне изборе у БиХ као рјешење новонастале политичке кризе и чињенице да се изборни побједници скоро десет мјесеци не могу договорити о формирању власти, посљедњи је споменуо Ларс Гунар Вигемарк, одлазећи шеф Делегације ЕУ у БиХ, који је рекао да би ти ванредни избори били једно од рјешења те да већина земаља, ако се не постигне споразум, то и ураде. И сам Вигемарк, који је рекао да ако може Косово, може и БиХ, свјестан је да у БиХ нема могућности ванредних избора, а како објашњавају стручњаци таква могућност не постоји ни у Уставу БиХ ни у Изборном закону.

"Ви овдје немате прилику ванредних избора, ја претпостављам да у већини земаља, ако се не постигну споразуми, то ураде. И ево, ако ја могу дати препоруку, то би било то. Исцрпили сте мандат ранијег сазива, не спроводе се изборни резултати, земља је у застоју", рекао је Вигемарк.

Додуше, Изборни закон БиХ познаје могућност пријевремених избора, међутим и ту се отварају бројна питања, као што су ко може и ко треба да распусти Представнички дом парламента БиХ, да ли се његовим распуштањем распушта и Дом народа БиХ и да ли то може да уради Предсједништво БиХ. Уколико се и распусти, рецимо, Дом народа, њега би опет бирале ентитетске скупштине, у којима би, готово је сигурно, исти људи бирали исте људе, што је још бесмисленије.

"Немамо уставну и законску могућност за ванредне изборе. Закон познаје пријевремене, али и ту се отварају бројна питања, тако да од тога нема ништа. Уколико би и били одржани неки ванредни избори, можда бисмо добили исту парламентарну већину и садашње странке би освојиле исти број мандата. Није код нас још сазрела ситуација да грађани гласају за програме и овдје се све своди на заштиту Срба, Хрвата и Бошњака. Нема ту неког рационалног размишљања, сви гласају за свога и доминантан је тај етнички принцип", рекао је Вехид Шехић, аналитичар и бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ.

И у политичким кризама које су трајале доста дуже од ове, рецимо оној након избора 2010. године, када се на власт чекало готово 16 мјесеци, ванредни и пријевремени избори барем у главама политичара нису били опција јер су, како су много пута истицали, и они свјесни да се проблем њима не би ријешио.

Недавно је и Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, странке која је добила највише гласова бошњачког народа и која учествује у проговорима за формирање власти, рекао да ванредни избори у БиХ не би били опција.

"Имали бисте сталне изборе, два пута годишње, ако бисмо увели ту могућност ванредних избора. По мом мишљењу, с обзиром на наше односе то би било тако, то би било горе од овога", рекао је тада Изетбеговић.

Оно што је сигурно јесте да је барем декларативно већина политичара за могућност ванредних избора, међутим у досадашњим преговорима о измјени Изборног закона који трају годинама, званично нико није ни покренуо путање измјена тог закона у смјеру да се омогуће ванредни избори који су у нормалним демократијама могући.

(Независне)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Марко

30.08.2019 06:22

Па јесте, то је истина. Ево ја као Србин немам за кога гласати него за СНСД, јер једини колико толико воде рацуна о Србима. Тако исто размисљају друга два народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Марко

30.08.2019 06:58

Хаахаххахахахахахахахаххахабабабабхахахааххахахахахаххахахахахабхахахахахааххаха

Name

За Марка

30.08.2019 07:14

Даце Бог па це теби СНСД водити србе и даље. Реално, ја као босанац узивам у томе како вас води.

Name

Србин

30.08.2019 07:14

Зато угрожени Србине, ког СНСД чува, чекај изборе да се продаш за сендвич и флашу пива. Пуна Република Српска оваквих тупсона!!!

Name

Ре

30.08.2019 07:16

Марко, је ли ти радиш у Независним?

Name

РЕ МАРКО

30.08.2019 07:16

ДОБРО СУ ТЕ УХЉЕБи ЛИ И БРИГА ТЕБЕ КАКО ВЕЦИНА ЗИВИ. ЗАНИМА МЕ САМО ,УКЉУЦИТЕ ЛИ ИКАД МОЗАК ТИ И ТАКВИ ,ГДЈЕ ЦЕ ВАМ ДЈЕЦА ЗИВЈЕТ ,КАД ОВИ ВАСИ ОВАКО ПЉЦКАЈУ И ЗАДУЗУЈУ СЕ. ВИ СТЕ ТОЛИКО ЛОСИ ЉУДИ ДА НИ О СВОЈОЈ ДЈЕЦИ НЕ МИСЛИТЕ. СТА, ДАТ ЦЕ БОГ И ЊИМА ,,ДРЗАВНЕ ЈАСЛЕ,,?! Е НЕЦЕ. НАПРОТИВ. ИСПАСТАТ ЦЕ ЗА ВАС.

Name

ре

30.08.2019 07:18

А, не, не. Додуше, Човић и ХДЗ код Хрвата имају још већу подршку него СНСД-ова коалиција код Срба. Код Бошњака је, међутим, стање другачије. СДАа би вољела да није, али јесте.

Name

Ре

30.08.2019 07:23

Боте, узми сендвича.

Name

Ре

30.08.2019 07:26

А и ти си такође. патрипта.

Name

21-век-васкрсење

30.08.2019 07:37

Благо вама Марко кад СНСД-е о вама брине. Хајте нам реците како сте стекли ту пригоду , јер ево о великом броју грађана небрину. Да ли је кључ , неспосбност у понизности , а што се доказује црвеном књижицом, јер знате . сваки пут у пако је поплочен добрим намјерама.

Name

Ре

30.08.2019 07:38

Боте, та твоја странка је мафијашка органозација која је сав олош скупила у своје редове без обзира на вјеру, нацију, а глуми како брани србе и тиме зајебава и манипулише са народом.

Name

ре

30.08.2019 07:44

Воде рачуна о Србима ахахахахаххаа којег рачуна

Name

РЕ МАРКО

30.08.2019 08:19

ПАНИЈЕ БИЛО СНСД-а У РАТУ, КО СТВРИ РС? ГЛАСАЈ ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ЈЕ СТВАРАЛИ, ТИ БИ ЗА ДЕЗЕРТЕРЕ, ОНИ ЧУВАЈУ СРБЕ. ТИ СИ МАРКО ШЕФ ЊИХОВОГ КАБИНЕТА. ВИДИ СЕ КАКО СНСД ВОДИ РАЧУНА О СРБИМА, СВОЈЕ ПОДОБНИКЕ ЗАПОСЛИЛИ НА ДРЗАВНЕ ЈАСЛЕ А ОСТАЛИ ПРЕКО ГРАНИЦЕ. ДОК ВЛАДАЈУ ОВИ СРБА ЋЕ БИТИ СВЕ МАЊЕ И МАЊЕ. МАРКО СТАВИ ПРСТ НА ЧЕЛО.....А АКО НЕМА ЕФЕКТА СТАВИ ЗДРАВСТВЕНУ КЊИЖИЦУ У ЏЕП И ДОКТОРУ.

Name

Ре Марко

30.08.2019 08:56

Глупердо,ста ти је у мозгу?Цуј снсд води рацуна,води о десетак цланова узег руководста,њиховим породицама и фамилијама,кумовима и по неком странацком послуснику који своју наклоност за бизнис купује код истих.Па док је оваквих ,јос написе реално,ми Срби цемо сами отици,а у празној куци висе ником није битно ција је.Страсно,ми немамо привреду да три дана зивимо,све пукло банке,фабрике,здравство,пензиони систем,плате и пензије најмање,задизени скор 7 милијарди и ти казес цува,вјероватно као Брцко сто је сацувао.Блентовино отвори те оци и не узимај висе њихов сендвиц.

Name

Нови изборни закон

30.08.2019 06:25

Све осмисљено. Све и а постоји законска могуцност за нове на исти нацин, то нема никакве везе са вољом градјана. Крадја, каи и до сада,све исто као и до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

30.08.2019 07:19

СТА ВРИЈЕДЕ НОВИ ИЗБОРИ АКО ОВЕ ЉУДЕ ИЗ ЦИК НЕ СТРПАЈУ У ЗАТВОР. НОВИ ПОСТЕНИ ЉУДИ У ЦИК И ОНДА ИЗБОРИ, ПА ЦЕТЕ ВИДЈЕТ. ЦИК ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЦИХ КРИВАЦА ЗА ОВО СТАЊЕ. ОВАКО ЈЕ КАД СЕ ПОКРАДУ ИЗБОРИ.

Name

Дарwилл

30.08.2019 06:35

Па ето каква смо држава када не постоји законска могућност да се одрже ванредни избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Могу

30.08.2019 08:20

могу избори а ли ЦИК распустити и у затвор а све три странке и лидере забранити рад забрана и пред закон по заслузи и све институције распустити исто као и ЦИК !!па нова власт али и закон за све једна па правна дрзава а одузимање имовине новце у фондове па врацати крадите њихове политицаре на бицикле аутобусе возове балканска багра опљацкала дрзаву и народ !!и не мизе се !ма мозе све кад се хоце ако се хоце али ту има посла и неце нико на томе да ради !!избори али електронско гласање без крадје и намјестања договира ја теби ти мени разбити политицко тајкунску мафију али медјународна је заказала није одрадила за народ оцигледно !!!зато народ бјези!!нема повјерења ни у медј заједницу а ови су га опљацкали и мора бјезати !!!!

Name

то је то

30.08.2019 06:39

смјенити ЦИК јер они украду у канцеларији што немогу ХДЗ , СНСД , САДА на терену . Смјенити све оне који су били неки кандидати на прошлим изборима на челу са Додиком , Бакиром и Човићем и наравно предати суду и тужилаштву које се мора одмах замјенити новим младим јудима , нико од тужилаца и судија преко 40г да има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поткивање

30.08.2019 07:30

Са оваквим сто пролазе на изборима су обезбједјени, становниство нестаје.

Name

Гдје ми живимо?

30.08.2019 06:43

Чим су Независне ово написале, то је то. Можда је ипак Срна то требала написати. Чуј не требају ванредни избори јер се неби ништа њима промјенило. Екипа на власти се боји да неко не донесе указ о мпгућношћу ванредних избора, па су наручили овај текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

30.08.2019 08:29

ванредни морају а све три странке забранити а лидере у затворе и по раду пред закон али не ови тузиоци судије све расформирати и нове али нестранацке само струка и валидне дипломе не купљене не партијасе ни коалоиционе ни опозиционе сви су корумпирани и тузиластво ново исти некорумптивно па по реду и закону ко је колико и ста имају доказа на свим нивоима од возног парка до предузеца ресурса итд итд !и за 1 годину били би Свајцарсја!!!само одузети покрадено и у фондове и правна дрзава!! политицко тајкунаска мафија балканска црнолистаси све паттије су покрале предузеца одврата до данас !!!све су пљацјале фабрике прадузеца раднике народ и до данас то траје !!мозе мозе али неце да помогну народу они су само мало забринути а народ нестаје пустос остаје !!!!!ДНО ДНА!!!

Name

БОБА

30.08.2019 07:39

КОЈА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ПРИЈЕВРЕМЕНИХ И ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА ТО ЈЕ ПО МЕНИ ИСТО САМО РАЛИЧИТА ТУМАЧЕЊА КАО СВЕ ШТО ТУМАЧИМО КАКО КОМЕ ОДГОВАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.08.2019 12:29

То је једно те исто. Као Вијеце министара и Савјет министара.

Name

Милан

30.08.2019 08:38

Не требају нам нови избори, него ове што су покрали изборе склонити са политичке сцене и то код сва три народа. Замислите неког ко краде изборе шта од таквог очекивати, само пропаст?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.08.2019 09:20

Па ако се не могу одрзати ванредни избори могу се ови поновити јер је било доста нерегуларности у водјењу кампање.Али казу не мозе се ни то урадити онда због цега онда гласање оставите Цовица Бакира и Додика нека владају док нестанемо или не заратимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

30.08.2019 11:41

Ма будаласт народ

Name

Али

30.08.2019 11:45

електронско гласање лопови од цика до климоглавца под сатором за пиву и комадиц меса!!или 50 кМ до 100 кМ па до следециб избора опет пљацкаааа!!! а на терену врбују по селима градовима обецавају све и сваста само да се гласа за њих !!мјесне заједнице претворене у партијске ко није у партији ту нема ста тразити !!само партијаси!!!!страсно!!партијска дрзава !!тороводје и њихове партије су опустосиле дрзаву и народ!!!! пљацка од рата до данас !увезана криминална хоботница!!!!

Name

Директ

30.08.2019 12:23

Али требају постојати као опција, посто свака земља у Европи, па цак и у свијету, има ванредне изборе, само ми немамо, а и по други пут смо у неколико година у ситуацији у којој ванредни избори би били добродосли, да се изадје из пат позиције.

ОДГОВОРИТЕ