Власт наставља по старом, само задужује Српску

Влада Републике Српске задужила је своје грађане за 35 милиона марака, уобичајеном праксом, односно продајом 35 хиљада обвезница по цијени од хиљаду марака по једној хартији.

Република Српска 29.08.2019 | 19:59
Власт наставља по старом, само задужује Српску
Камата је фиксна и то 2,5 одсто, а рок доспијећа је седам година. 

Календаром издавања хартија од вриједности за ову годину, који је објавило Министарство финансија РС, задужење Српске на берзи планирано је дугорочним обвезницама у износу од 271 милион КМ, док предвиђено задужење трезорским записима износи 40 милиона КМ.

Према подацима из годишњег Консолидованог финансијског извјештаја за кориснике буџета РС, прошлогодишња укупна рата за отплату дугова је износила 746 милиона марака.

Алармантно је што половина отпада управо на отплату дуговања по задужењима хартија од вриједности и то 363 милиона марака. Одмах након тога слиједе рате за зајмове у иностранству од 278 милиона и зајмове у земљи од 88 милиона марака.

Економиста Дамир Миљевић поручује да је јавност збуњена због изјава владајућих да се све земље задужују, те да има држава које су високо задужене, а одлично функционишу, а и оних које нису задужене, али су сиромашне.

Укупан дуг РС је на крају 2017. године износио 5,4 милијарде конвертибилних марака.