Директно гледање у екран квари вид

Хроничним излагањем очију екрану долази до поремећаја протока кисеоника у пигментном делу мрежњаче и убрзавања дегенеративних промена у жутој мрљи.

Здравље 29.08.2019 | 14:09
Директно гледање у екран квари вид
ЖИВОТ без савремених технологија за већину људи готово је незамислив. Ако нису испред рачунара, претражују таблете или мобилне телефоне. Постојање ових "изума" је све више насушна потреба и за децу и за одрасле. Да би били мирни најмлађима се нуде видео-игрице које их у потпуности окупирају, док је радозналост одраслих непресушна у тражењу најразличитијих одговора, учествовања на друштвеним мрежама и у низу других активности. Обавезних због посла, али и развијеног зависничког односа. Међутим, користећи ове дигиталне уређаје готово нико не размишља да ли и колико утичу на вид, иако се о томе све више говори, поготово о штетном деловању плаве светлости са екрана.

Шта је плава светлост и до чега може све да доведе, објашњава офталмолог и ретинални хирург професор др Иван Стефановић из истоимене ординације:

- Плава светлост је видљива светлост која се, иначе, налази свуда око нас. Природни извор јој је сунце, одакле се емитује у прихватљивим количинама. Међутим, проблем настаје због плаве светлости која долази из вештачких извора преко екрана компјутера, таблета, смарт телефона, телевизора, јер се емитује у већем проценту. Ту су и добро познате лед сијалице које се такође купају у плавој светлости, као и канцеларијско осветљење. Сада се већ зна да плава светлост, с обзиром на то да има високу енергију, може штетити очима уколико су директно и дуго изложене његовом деловању.

* Може ли се њен утицај избећи?

- Нажалост, понекад је то тешко избећи, поготово када је реч о запосленима у компанијама који за рачунарима седе свакодневно, чак и по десет сати! У мојој пракси сваки други пацијент са овим и другим проблемима, има између 40 до 50 година, и проводи минимум десет сати за рачунаром. Међутим, проблеми са плавом светлошћу важе и за све друге који превише времена проводе у раду са дигиталним уређајима, па чак када је у питању и гледање телевизије. Нажалост, ми немамо прецизне податке о томе колико људи код нас има проблем са видом због плаве светлости, али се зато зна да их је у САД десет милиона, како су показала истраживања.

 * Шта се дешава са очима стално изложеним деловању плаве светлости?

- Таласна дужина плаве светлости са екрана је 380 до 500 нанометара, показала су новија истраживања, и као таква за очи је штетна. Заправо, у контакту са плавом светлошћу рожњача и сочиво немају могућност да је апсорбују. У таквим околностима она стиже до ретине, односно мрежњаче и жуте мрље, специјалног дела ретине, који представља центар јасног вида и разликовања детаља. Густ распоред рецептора у жутој мрљи омогућује оштрину вида, распознавање ликова, читање, писање, препознавање боја. Заправо, све оно што је неопходно за формирање квалитетне слике. Међутим, код хроничног излагања очију екрану, односно провођењу више од осам сати испред рачунара, та плава светлост доводи до поремећаја протока кисеоника у пигментном делу ретине, што убрзава дегенеративне промене у жутој мрљи, односно макули. Овај процес се дешава код свих, а наравно брже код предиспонираних особа.

* Како се те промене испољавају?

- Полако се губи фини централни вид и слика постаје замагљена. Јавља се и фино искривљена слика где, примера ради, латинично слово И личи на латинично слово С. Међутим, иако је то све видљиво, још није доказано да плава светлост убрзава дегенерацију жуте мрље. Њено пропадање није везано за старење, због чега се погрешно зове сенилна дегенерација, већ управо више за рад у наведеним околностима. Иначе, конкретно вид не може да се поквари нити читањем нити другим радом, уколико се носе адекватне наочаре. 

* Мислите и на наочаре као заштиту од плаве светлости?

- Мислим и на ту врсту наочара, односно на заштитне наочаре без диоптрије, уколико је вид нормалан. На њих се стављају плави филтери који у доброј мери блокирају продор плаве светлости, осим од сунца. Међутим, приликом куповине ових наочара треба бити јако опрезан. Бројне студије рађене у последње време показале су да свега неколико типова који се могу наћи у продавницама, задовољава постављене критеријуме. Зато је најбоље, пре одлуке о куповини консултовати офталмолога. Заштитне наочаре са плавим филтерима треба да носе и деца и тинејџери уколико много времена проводе користећи паметне телефоне или рачунар. Овде мислим и на младе који немају диоптрију. 

НАПРЕЗАЊЕ ОКА

Плава светлост се расипа лакше него други видљиви зраци спектра, што смањује фокус и контраст, па дужим гледањем у екране дигиталних уређаја може довести до напрезања очију. У таквим околностима јавља се црвенило очију, пецкање и гребање, осећај песка, замагљен вид, сузење и умор у очима. Да би се ово избегло пожељно је да се светлу дигиталних екрана очи излажу најдуже три сата дневно, препоручују стручњаци, свесни да је то због природе посла готово немогуће. Ако је то већ немогуће, онда обавезно треба носити заштитне наочаре од плаве светлости и правити паузе током рада.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Станин

30.08.2019 11:20

Ма хајде, моја бака Стана је то знала прије 30 година.

ОДГОВОРИТЕ