Камионџије из БиХ се удружују: ''Све нас је мање''

Возачи камиона са подручја БиХ одлучили су се удружити како би коначно стали у крај многобројним проблемима са којима се свакодневно суочавају у свом раду, а због којих је возача све мање јер одлазе. Истичу како немају подршку институција, а да је ситуација у сектору у којем ради 15. 000 људи алармантна.  

Босна и Херцеговина 29.08.2019 | 13:18
Камионџије из БиХ се удружују: ''Све нас је мање''
Оснивачка скупштина Савеза возача, превозника и логистичара у међународном превозу роба БиХ биће одржана у недјељу, 1. септембра у Зеници. Дамир Бећовић из организационог одбора рекао је како је савез покренут из сна, али и љутње и револта због односа према возачима.

– Гледао сам како један цариник истјерује возача из царинске управе као пса. То су људи одвојени од реалности и имају толике проблеме због чега бјеже из државе, поготово сада кад им се створила прилика да могу отићи за мјесец-два и почети радити. Стање је драматично. Немамо подршку институција и нисмо партнери ни у чему. За њих смо крава музилица или овце за шишање и ништа више –  рекао је Бећовић за Клиx.

Додао је како у страним државама плаћају казне јер немају довољно дозвола, малтретирају их на царинама и држе по пет дана да би оцаринили један камион. Сматра како само удружени могу нешто промијенити.

– Надам се да ће превозници из цијеле БиХ то препознати и удружити се јер сви имамо исте бриге без обзира гдје живимо. Када одемо на границу царинику морамо дати 10-20 евра за сваки камион који уђе у државу како би нам продужили рок пријаве да би возач који је на примјер из Тузле могао провести викенд кући, а да не иде у Сарајево на царину јер му је неко то тако одредио или му наплате прекршајни налог зато што се није јавио у суботу, већ у понедјељак, иако има уредне документе да је био на сервису. То је тотална самовоља – рекао је.

Бећовић као и његове остале колеге са којима смо раније разговарали пожалио се на однос Управе за индиректно опорезивање у чијој надлежности су царински терминали. Рекао је како су услови никакви. 

– Возач дође са туре на којој био 10-15 дана и нема гдје да опере руке, а камоли да се истушира на једном царинском терминалу гдје мора платити 50 КМ само да би ушао. Нема основних ствари. Узимају нам душу, паре и буквално тјерају људе из државе. Возач проведе по пет дана у камиону на терминалу. Ту спава, једе, врши нужду само зато што неко има своја тумачења закона – рекао је Бећовић.

У региону су услови много напреднији, поготово у Хрватској и Словенији. Истиче да је уређеније и у Србији, али да ни тамо није идеално.

– Хрватска је у ЕУ и они нас економски поражавају у сваком смислу. Њихови камиони раде код нас шта хоће, ми код њих не можемо. Узимају нам хљеб из уста. Дође њихов камион, нема дозволу и ништа. Да 50 евра царине и пролази, а наш камион када оде у Загреб, ако нема дозволу за трећу земљу плати казне од хиљаду и нешто евра. У ситуацији смо која није нимало охрабрујућа – сматра он.

Превозници истичу како сама чињеница да Закон о међународном путном превозу који је донесен 2001. године до данас није претрпио никакве измјене и поред огромних промјена у овој области, довољно говори о интересу надлежних институција за рјешавање нагомиланих проблема (подјела и кориштење ЦЕМТ дозвола, слободан транзит кроз земље ЕУ, превоз страних превозника за треће земље без дозвола и др.). С друге стране Закон о царинском поступку оставио је могућност двосмисленог тумачења многих одредби, што у примјени доводи до самовоље царинских радника који својим дјеловањем наносе несагледиву штету цјелокупној пословној заједници у БиХ (збирне робе, извозна царињења, царињење на истом мјесту, кућно царињење, претовари, складиштења, трошкови и др.).

– Сматрамо да је крајње вријеме да сами почнемо кројити своју судбину у оквиру овог удружења, како би са надлежним институцијама коначно пронашли системска рјешења за стварање амбијента у којем би се могли носити са огромном и уређеном конкуренцијом превозника из окружења – поручили су превозници.

Оснивачка скупштина биће одржана 1. септембра у Хотелу Зеница у Зеници са почетком у 10 часова.

(Клиx)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драшко

29.08.2019 11:27

Фалим те Боже да се неко сјетио! Пуна подршка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

29.08.2019 11:30

Пара нема националност браво тако треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

29.08.2019 12:58

Милораде иди носи гајбу пиве јер ово је пренос надлежности ха-ха.

Name

Тајни агент 008

29.08.2019 13:56

Хемојте људи ко бога вас молим, то је пренос надлежности :))

Name

Андјео

29.08.2019 11:33

Овако ће се једном ујединити цијела БиХ, јер ми сви имамо исте потребе. Нису српска дјеца мање гладна од хрватске или бошњачке, а марке су ионако конвертибилне и воле их сви. Држава - то треба да буде сервис, скуп услуга које ћемо плаћати од пристојних плата, а ти приватно качи заставу какву хоћеш. У супротном, убиће нас ови који се убише да нас заштите од нас самих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виx

29.08.2019 12:47

Мислис глад це нас ујединити. Бојим се да цемо у потпуности демографски нестати док нам не додје из..

Name

ре Андјео

29.08.2019 14:01

Па то се тренутно и дешава, на хиљаде радника из РС ради у федерацији, хиљаде радника су у државној администрацији, ОС БиХ..пуно тога је измијешано...све то има јак утицај на асимилацију у БХ друштво. То је незаустављив процес, то знају и они у Сарајеву, искрено немам ништа против нити ме тај феномен занима, нека положе рачуне они који су народ повели у беспотребан рат.

Name

истина

29.08.2019 11:51

Несто паметно да цујем не мозе мени бити добро док камсија гладан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одојаја

29.08.2019 11:58

Људи зовите Милу, ово је пренос надлежности

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.08.2019 12:00

ПА ОНИ СУ УВИЈЕК УДРУЖЕНИ ЗАВИСИ О ЧЕМУ СЕ РАДИ.СВЕ ЈЕ ТО УВЕЗАНО НЕ БИ ДРУГАЧИЈЕ МОГЛИ БИТИ У ШЕМИ.ПЕКАРИ СА ПЕКАРИМА МЕСАРИ СА МЕСАРИМА КАМИОНЏИЈЕ СА КАМИОНЏИЈАМА ТО ЗА МЕНЕ НИЈЕ НОВИНА.СВАКО СЕ СА СВАКИМ УВЕЗАО .УЖИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

29.08.2019 12:04

људи одлазе због вас приватника кад сте плацали 400 км нисте се залили,тако вам и треба,сад сједите и возите

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмм

29.08.2019 12:11

Све је то ок ал‘ „немере“ заједно, то је пренос надлезности ако се удрузите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

29.08.2019 12:45

Удружите се, направите синдикат и у штрајк !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцни

29.08.2019 12:50

Кад се попљацкају сто могу попљацкати, није пуно остало. Кад нас задузе до границе кад им неце давати нове кредите да хране станацке дебиле,.. расформираце се сто ста у БиХ. Послије банкропта, изици це једна влада која це морати радити како треба. Али, прво Грцки сценариј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бисер

29.08.2019 14:16

сад це један цико окривити странце и ОХР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

29.08.2019 17:17

па и политицари су и у рату и послле рата и те како уједињени!!!!зар то народ није видио и осјетио!!!па због тога народ и бјези од овога зла уједињеног !а народ из ровова у торове пребацили а у медјувремену банке фабрике предузеца хуманитарну дијаспору итд итд покралииииии!!данас су они милијардери а уцесници назови зртве рата обесправљени социјални слуцајеви!!!!зар то народ није видио и исјетио !али немоцан бјези!!!!на све стране!јос једном БРАВООО!!подрска радника обесправљених и цијеле БиХа!!!али без синдиката!!синдикати партијски слузе власти корумпираној а не радницима !!!!

Name

Глобал зитизен

29.08.2019 16:54

Хвала богу да сте се једном сјетили ста је највеци проблем ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ. Сретно софери.

ОДГОВОРИТЕ