ЛЕ - Партизан игра вечерас: Нападај!

Фудбалери Партизана од 19 часова боре се за останак у Европи.  Партизане, реванш у гостима? Може, може! Чудно је то, али некакав усуд као да постоји: када се игра велика, много битна утакмица на испадање, Партизану више прија када му је реванш у гостима.

Фудбал 29.08.2019 | 13:42
ЛЕ - Партизан игра вечерас: Нападај!
Саво Милошевић и фудбалери Партизана су спремни. После београдских 2:1 у најнеобичнијем амбијенту икада виђеном у нашем фудбалу (па и европском), пред подршком више од 5.500 малишана, Партизан ће се на северу Европе борити против Молдеа за улазак у групну фазу Лиге Европе.

Норвежани нимало наивни, физички врло спремни, представљаће крупан проблем, али су Милошевић и његови сарадници у Норвешку одвели све што имају на располагању.

"Добро смо анализирали утакмицу са нашег стадиона и неће бити много непознаница, нема простора за изненађења у овој фази. Најбитнија информација за мене је да су сви играчи спремни", поручио је Саво Милошевић пред вечерању реванш утакмицу плеј-офа за пласман у Лигу Европе.

Да ће бити лако - неће. Уосталом и Милошевић сам примећује: "Не би било нормално да на овом нивоу такмичења буде лако".

Иако Милошевић каже да игра Партизана не зависи, нити би смела да зависи од једног играча, и оних 15-ак минута у Београду, показала су да ће Израелац Бибрас Натхо бити огромно појачање.

Колико ће он бити спреман за велико искушење у Норвешкој, видећемо, али није искључено да га видимо већ у стартној постави.

Рекао је и да зна тим, а ми нагађамо:

Стојковић - Немања (Р) Милетић, Остојић, Страхиња Павловић, Урошевић - Шћекић, Здјелар, Сума, Натхо (Асано), Тошић, Садик (Ожеговић).

Партизане, реванш у гостима? Може, може! Чудно је то, али некакав усуд као да постоји: када се игра велика, много битна утакмица на испадање, Партизану више прија када му је реванш у гостима.

Најлакше игра Партизан када нема бреме фаворита на леђима. Чудно некако, али тај терет знао је често да спута црно-беле, поготово када је требало јурити победу на домаћем терену. Победу са неком довољном залихом за реванш.

И често се дешавало да до ње Партизан - не дође. Одлазио би тада на реванш готово отписан, прецртан, испраћен зебњом, окићен малим шансама за пролаз даље. А, онда би изненадио све. Попут ружног пачета претворио би се у лабуда тамо негде на стадионима Њукасла, Андерлехта, Дњепра или најскорије - Видеотона.

Чудно је то, али некакав усуд као да постоји: када се игра велика, много битна утакмица на испадање, Партизану више прија када му је реванш у гостима. Баш тако је и данас, када ће црно-бели у Норвешкој играти утакмицу од енормног значаја за судбину клуба. Не кажу то само новинари, први је ту оцену "потегао" сам Саво Милошевић.

Поновићемо се, није нам тешко: од предстојећих 90 минута у Молдеу Партизану зависи јесен у Европи, још најмање шест утакмица на међународној сцени, зависи и финансијска добит од најмање 5.000.000 евра, зависи и рејтинг на УЕФА ранг-листи...

На пут у Норвешку црно-бели су однели предност од 2:1 из првог меча у Београду. Није мало навијача Партизана који сматрају да је тако - боље. Да ће српском клубу са црно-беле стране Топчидерског брда бити лакше да војује на страни.

Ако погледамо ту новију историју великих утакмица за Партизан у европским квалификацијама, заиста се стиче утисак да црно-белима некако лежи када се боре у реваншу на страни. У Њукасл су оне 2003. отишли отписани после пораза у Београду, вратили су се као први српски клуб који се домогао Лиге шампиона.

Годину и по дана касније против Дњепра су после 2:2 на ЈНА изборили пролаз у осмину финала Лиге Европе (тада УЕФА), што је и даље најдаљи домет неког српског клуба од укидања санкција скраћеној Југославији.

Тукао је у последњем колу квалификација Партизан на страни и Темишвар (реванш се, истина, играо у Хумској), тукао и Жилину (после 1:1 код куће), а онда 2010. је други пут у Лигу шампиона ушао поново као - гост. У Београду 2:2, па у Бриселу 2:2 у утакмици за срчани удар против Андерлехта и талична бела тачка за пролаз у елиту.

Последњи пут пре две године: Партизан је код куће, пред празним трибинама, играо 0:0 са Видеотоном. У реваншу је згазио Мађаре са 4:0.

Било је и испадања, није сваки пут била песма, памте се и Бешикташ прошле године и Тун, али опет је некако, барем се чини, веће муке Партизан имао код куће, где није успевао да прође Артмедију, два пута Лудогорец, па ни БАТЕ Борисов, АЕЛ, Генк...

Наравно да је увек лепше када се до великог славља дође пред пуним трибинама свог стадиона, али неће ником од фанова црно-белих "засметати" да и овог пута Парни ваљак негде "тамо далеко" протутња до Лиге Европе. Девети пут. Па ће бити онда и мечева за уживање у Хумској.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар