Зворник: Ухапшен Чутурић, брат "куме'' нарко-картела

Зворничанин Синиша Чутурић ухапшен је на основу међународне потјернице коју је за њим расписана због сумње да је био дио велике криминалне групе која је осумњичена да је прокријумчарила кокаин вриједан 18 милиона евра.

Република Српска 29.08.2019 | 08:44
Зворник: Ухапшен Чутурић, брат "куме'' нарко-картела
Портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар рекао нам је, наводећи иницијале осумњиченог, да је провјерама утврђено да је за Чутурићем међународну потјерницу расписао Интерпол Загреб.

-Послије хапшења осумњичени је предат у надлежност Суда БиХ – додао је Бобар.

Према незваничним информацијама Синиша је брат од Невенка Чутурић која је у јулу ухапшене са још једном особом.

Они су тада приведени због сумње да су преносили новац за  међународну криминалну групу на чијем је челу Мајкл Доковић (60), који се терети за шверц чак 600 килограма кокаина вриједног 18 милиона евра из Уругваја у Швајцарску.

Невенка Чутурић за коју се претпоставља да је Доковићева дјевојка, ухапшена је 13. јула, а два дана након тога одређен јој је притвор. Тада је расписана и потјерница за њеним братом.

О криминалним активностима овог клана истраге се воде у неколико земаља, између осталог у Швајцарској, Чешкој, Хрватској, Хонгконгу, Србији. 

На челу клана је Доковић, који је небројено пута мијењао идентитет. Он је у јуну ове године ухапшен у швајцарском граду Базелу након што је чартер летом из Уругваја прокријумчарио 600 килограма кокаина. Доковић и двојица сарадника, међу којима је био и пилот, ухапшени су у једној гаражи док су претоварали дрогу.

Пажња истражиоца је усмјерена ка Доковићу након што је прошле године на граничном прелазу Брегане између Словеније и Хрватске, заустављен “мерцедес” у коме су били његова дјевојка Невенка Чутурић и њен брат Синиша. У аутомобилу брата и сестре који су из Антверпена у Белгији кренули у Србији полиција је нашла чак 1.000.100 евра.

Новац је одузет, а против Чутурића је поднијета прекршајна пријава. Пуштени су на слободу, али су истражиоци њих убрзо повезали са Доковићем.

О вођи криминалне групе Мајклу Доковићу “Њујорк тајмс” писао је 2003. и то као о особи повезаној с албанском и југословенском мафијом. Хрватски “Јутарњи лист”, на основу сазнања УСКОК-а, навео је раније да се вођа групе у прошлости звао и Мајкл Бугати, Мајкл Илиријани, те да је у посљење вријеме користио идентитете Живко Јовић и Радован Трзин.

„Фамилиа“

Европска полицијска агенција саопштила да је међународном операцијом названом “Фамилиа” разбијен балкански криминални ланац који је приватним авионима пребацивао кокаин из Јужне Америке у Европу, а потом бродовима за Хонг Конг и Макао.

Хрватски МУП који је такође укључен у истрагу наводи да је акција, која је почела крајем 2017. била дио шире европске стратегије против западно-балканске мреже организованог криминала, такозваног Балканског картела. Они су за кријумчарења често ангажовали и стјуардесе, а и испитује се да ли су поједини пилоти учествовали у шверцу.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

комуналац

29.08.2019 08:31

Треба оцистити Зворник.Евидентно је да се у Зворнику налази много дроге и без ових анонимуса који су ево добили и епитет ,,картел".У Зворнику се мозе заврсити све и сваста,свака врста наркотика.Тацно полиција тј инспектори за наркотике не раде ниста али редовно плату примају.Зворник је мали градиц у којем се тацно зна ко продаје наркотике.Тацно се зна преко којих лица у граду и приградскм насељима мозете ,,заврсити"...Да ли у криминалистици раде инвалиди то нзн али резултати су им равни 0 !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницка муповска јалија

29.08.2019 11:34

Није тацно да инспектори не раде ниста, терорису народ по улици, потезу пистоље на комсије и сл..

Name

кикирики

29.08.2019 12:37

Комуналац ... Све тацно!Само да сугерисем,мозда власт не дозвољава рад инспекторима.Мозда њихови људи раде ту продају па иду на систем,,немој њега да дирас".Али несто није добро и евидентно је да су дилери ту а и дрога са њима.

Name

Дефект

30.08.2019 02:29

Терорису и нас нормалне постене да би људи мислили да несто раде. А оне који се баве нелегалним пословима њих не терорису. И тако пролазе неказњено док ви мислите да несто раде терорису обицан народ да не би било како ниста не раде. Ено их возају сви скупа аута, има онај са црвеним порсеом паркира се на сред пјескацког и то скоро сваки дан горе код Музеја и захвати пјесацки прелаз али нико му казну не писе. А ја једном захватио 10цм пјесацког када сам паркирао и то у ноци око 2 и ујутру док сам устао то је пар сати добио казну јер возим канту од аута. Онда код посте, једном паркирам и ето их одма долазе казну да пису, а сад знаци онде стоје ауди а7, овај са порсеом додје и јос нека скупа аута и наравно нема казне. Људи слободно паркирају гдје хоце. Вецерас А7 стоји а полиција сета. А ја да паркирам сад опет канту своју медју тих 10 аута скупи, заобисли би све њих и само мени написали :)

Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

29.08.2019 08:41

Треба провјерити њихове веза са НОВОМАТИЦ АДМИРАЛОМ И НОВОМАТИЦОВИМ ПОЛИТИЦАРИМА НА СРПСКОЈ СЦЕНИ СА ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ. ПОЗНАТО ЈЕ ДА НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ ПРЕКО СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПЕРЕ НОВАЦ НАРКО КАРТЕЛА ИЗ ЈУЗНЕ АМЕРИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаблан

29.08.2019 10:05

Треба проверити момак ,ал стање у твојој глави.Месас бабе и забе.

Name

Јаблане

30.08.2019 09:27

Ако немас информације немој ни коментарисати. Коментар који критикујес је уско повезан са насловом.

Name

Ми

30.08.2019 02:15

Да ли неко зна гдје зиви овај Синиса Цутуриц јер знам једног из Зворника али несто не вјерујем да је то тај

ОДГОВОРИТЕ