Агенција за јавне набавке БиХ имала пропусте

Агенција за јавне набавке БиХ је институција која је одговорна за адекватну примјену Закона о јавним набавкама БиХ, а при том се у свом пословању досљедно не држи тог закона.

Босна и Херцеговина 29.08.2019 | 08:10
Агенција за јавне набавке БиХ имала пропусте
Истина, ревизори се нису негативно изјаснили у дијелу који говори о јавним набавкама, али су „изнијели запажања“ из којих се види да Агенција није прошле године у потпуности поштовала пропис по коме ради.

– Наводимо општа запажања уочена током ревизије процеса јавних набавки: Вриједност уговора за набавку канцеларијског материјала и тонера закљученог у поступку директног споразума већа је од планираног износа; У преговарачком поступку за набавку услуга одржавања система за управљање документима Агенција у позиву за учешће није тражила доказе за техничку и професионалну способност добављача; Поступак је проведен позивањем на преговоре добављача који је власник софтвера (посједује изворни код) и за кога се може претпоставити да посједује квалификације за обављање услуга. Мишљења смо да је ипак било оправдано тражити податке о ангажовном техничком особљу и њиховим квалификацијама за реализацију захтјева постављених у позиву за учешће; У конкурентском поступку набавке услуге развоја службене странице Агенције није предвиђено на који начин ће се констатовати да су услуге извршене. Како је извршење услуге предуслов за плаћање, сматрамо да је требало сачинити записник који ће потписати обје уговорне стране – наводи се у ревизорском извјештају за 2018. 

Као што се види, није ријеч о великим  пропустима, али је поента у томе да је Агенција ауторитет у овој области и требало би да буде „чиста као суза“.

Директор в.д. од 2017.

Агенција за јавне набавке је од Канцеларије за ревизију институција БиХ добила позитивно мишљење, уз скретање пажње на финансијско пословање у прошлој години и на усклађеност пословања са релевантним законима.

Ревизори су скренули пажњу на двије ствари – Правилник о унутрашњој организацији Агенције није усклађен са одлукама Савјета министара БиХ, а Савјет министара, као надлежна институција, није ријешио статус директора Агенције, који је в.д. још од 2017. Ријеч је о Ђенану Салчину.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БОБА

29.08.2019 06:16

РИЈЕЧ ПРОПУСТ ЈЕ ЈАКО БЛАГА ЗА ПОСАО КОЈИ ОБАВЉАЈУ.ПРОПУСТИТИ НЕШТО СЕ МОЖЕ СЛУЧАЈНО НЕ ПАЖЊОМ АЛИ РАДИТИ СВИЈЕСНО ЈЕ ВЕОМА ОПАСНО.ТРЕБА ОДВОИТИ ТЕ ДВЕ СТВАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

29.08.2019 09:55

Ови пропусти, како рекоше, дешавају се већ неколико година. Познато је да на овим простирима, никад и нико не одговара, ни за какву проневјеру, губитке, згртање пара у џепове,..., тако да се ово уклапа у уходану шему свеукупног пословања., по свим нивоима

Name

Бране

29.08.2019 07:14

Агенција за јавне набавке БиХ је пропуст. Прво тако требамо гледати, као и она за лијекове и њени неки силни директори. А ништа ни са чим није, док они узимају лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

29.08.2019 08:01

Али одговорности нема! Само се анализира стање и то је крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.08.2019 15:27

Све док тамо ради "поштени' Драган Вукајловић криминала неће бити. О његовом поштеном раду прича се у МУП-у и СИПИ, а тужилаштво ћути.

ОДГОВОРИТЕ