Без власти нема ни ЕУ и НАТО интеграција

Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Европске делегације у Босни и Херцеговини, рекао је да је најважније наставити напоре ка формирању власти коментаришућу неуспјех у овом процесу упркос потписаном Споразуму лидера највећих странака у БиХ.

Босна и Херцеговина 28.08.2019 | 14:30
Без власти нема ни ЕУ и НАТО интеграција
На питање новинарке "Н1" шта ће се десити након 5. септембра, он је рекао да је тај Споразум лидера добра основа за коалициону владу.

''Оно што је најважније је да се наставе напори ка формирању власти, наставити процес формирања новог Савјета (министара) и мандатара, било да се ради о господину Тегелтији или неком другом. То је приоритет број један који је Европска Унија поставила на самом почетку. Комесар Хан је био врло јасан током свог боравка овдје у марту. Не вјерујемо у предуслове за формирање власти. Наравно да разумијемо како постоји низ питања која требају бити разјашњена али непостојање владе паралише и то је велики проблем'', испричао је Вигемарк.

На питање да ли ће Споразум ''преживјети'' постављени рок, Вигемарк је поручио да ''не постоји алтернатива''.

''Вјерујемо да је тај споразум лидера добра основа за коалициону владу и не чини се да постоји алтернатива. Земље чланице, дакле не само Комесар Хан, су подвукле неколико пута да земља треба успоставити власт јер без власти нема ни ЕУ интеграција али ни НАТО интеграција. Мислимо да се питање НАТО преувеличава, подношење Годишњег националног плана је техничка ствар. Разговарали смо о томе с колегама у НАТО и они се слажу. Хтјели бисмо видјети да се земља креће напријед у смислу односа с НАТО. Србија одржава односе с НАТО, ако Србија може то урадити онда може и БиХ. Али тренутно се ништа не дешава, земља је у застоју а грађани ове земље, они који не размишљају о одласку, су они који су погођени највише. Охрабрујемо политичке лидере да одустану од реторике и постигну споразум, њихов је посао да постигну компромис. То су учинили 5. августа, а то исто би требали учинити 5. септембра или било кад'', нагласио је Вигемарк за телевизију "Н1".

Он је рекао да је ''најтеже оцијенити властити рад'' говорећи о одласку с функције на којој је провео протеклих неколико година.

''Најтеже је оцијенити свој властити рад. Али могу рећи да је данас БиХ у потпуно другачијој позицији када је у питању ЕУ пут. Аплицирали сте за чланство, добили мишљење, сада псотоји јасна мапа пута ствари које треба урадити. Вријеме је да се пређе с мисли на дјела, вријеме је да се настави с реформама, да се настави с ЕУ интеграцијама. Европска комисија је саставила врло јасне препоруке а земље чланице ће преиспитати апликацију до краја године и рећи своје мишљење. Дакле, ситуација је потпуно другачија од прије четири-пет година. Економија је била у застоју, није било новца у буџету, били су у дефициту, а сада буџет Федерације има на располагању једну и по милијарду КМ суфицита. Постоје такође фондови који су на располагању државном нивоу власти. Мислим да је лако процијенити гдје је земља била прије неколико година, с протестима и немирима на улицама'', поручио је он.

(Н1)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

блиц

28.08.2019 12:37

Цовјек је све рекао у једној реценици, не смије бити предуслова за успостављање власти! Друга је ствар да ли Тегелтија заслузује да буде предсједавајуци СМ! Мислим да не и да предсједник има друга рјесења за ту позицију1 Када се успостави власт мозе се преговарати ако треба и 4 године око евентуалног слања АНП-а. Комсиц и Дзаферовиц праве кризу власти а знају ко су изборни побједници у Републици Српској а да тренутно на нивоу БиХ сједе представници који немају упористе код народа Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

28.08.2019 12:44

Гдје то писе на који нацин се врси ротација Предсједавајуцег Вијеца министара.....нигдје....гдје писе да мора бити Србин?

Name

Ре

28.08.2019 12:51

Побједила мафија крадући гласове, пријетећи, уцјењујући, подмићујући. Ко има и мало људскости и достојанства у себи стидио би се поменути изборе а не позивати се на њих као на неки показатељ. Све људско је обезвријеђено од стране владајуће мафије и послушника. Част, истина, права, понос, па и људски живот. Како сте радили и како радите вратило вам се десетороструко, до десетог кољена, нељуди!

Name

Ре гуз

28.08.2019 13:10

А гдје пише да многе надлежности припадају тзв беиха.видис америка је на челу са ваким смрадовима све на силу пренијела надлежности.по дејтону који гласи Тзв беиха је државна заједница састављена од 2 ентитета и брчко дистрикта.само што паметни људи то схватају а глупи и мисле да је тзв беиха држава.мисле уцјеном увуц тзв беиха у нато.Док год постоји Република Српска тзв беиха никад неће уци

Name

гуз

28.08.2019 12:42

Овај цовјек је подмицен,то је сигурно,цуце се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21-век-васкрсење

28.08.2019 12:57

марка, по марка, бураз накупило се доста тога , а сад следује отпремнина за минули рад. Овај ко да иде из Цариграда , а не из мале, сиромашне БИХ, гдје људи имају прензију 180КМ. Како га није блам , да некажем срамота да још и говоре држи.

Name

Ре

28.08.2019 13:21

Хоцес реци поткован.

Name

Циновник

28.08.2019 13:31

Он је ЕУ циновник, његов посао је да направи некакав договор и напредак, ако не напредак онда привидан напредак. Ста њега брига ста ми мислимо и какав је стварни ефект.

Name

За блис

28.08.2019 13:49

Јел ти сматраѕ да је додик и жељка побједили види се по теби да си присталиса ове секте ви сте потписали за нато сад овај народ лажете тако радите нон стоп нисте ви стварали рс ви заступате хрвате и хво ивама се ѕе дохакат полако бит се вас пун затвор

Name

Јаффа

29.08.2019 06:20

Ко нам је то купио нов стан у Гетеборгу?

Name

ипе

28.08.2019 12:53

Ниси ти јос ошо",јел? Хај зив био крени висе куци,пусти нас да се рахат патимо,само нам ти немој висе помагати П.С Не заборави запаквати пар сандука вина из подрума Вукоје,таквог вина тамо дје цес сад нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

поента

28.08.2019 13:55

,,будзет федерације има на располагању тренутно једну и по милијарду км...ста реци на ово,а рс цупа вуциц од банкрота..ее ту лези зец..па ви сад србујте под саторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

28.08.2019 14:20

народни новац пребацује као свој !!!!ем располазу ем тросе како хоце и гдје хоце а тај исти не пита се народ ни за сто!!!њихово је само да су у партији и да дају глас политицарима на балкану !!!и они воде тај народ види се како и на који нацин!!безакоње и бахацење злоупотребе на свим нивоима али политицари су изнад закона

Name

Јоја

28.08.2019 18:29

па реци ко је крив ко уцењује ко не постује изборну вољу народа ... превали једном преко језика како треба јадо јадни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

28.08.2019 18:29

па реци ко је крив ко уцењује ко не постује изборну вољу народа ... превали једном преко језика како треба јадо јадни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

28.08.2019 19:16

Нема ни са таквом власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

29.08.2019 07:09

Има влада ти се неразумијес у устав БиХ ниси упуцен.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.08.2019 16:03

Аха, знаци као и досад. :)))

ОДГОВОРИТЕ