Џаферовић и Комшић довели БиХ пред врата велике кризе

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас Срни да су бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, уз велику подршку СДА, неодговорним понашањем довели БиХ пред врата велике и озбиљне кризе.

Република Српска 28.08.2019 | 13:23
Џаферовић и Комшић довели БиХ пред врата велике кризе
"Та двојица људи и СДА која их подржава искључиви су кривци за то што није формиран Савјет министара и зато што БиХ може да склизне у неки нови облик кризе који никоме није потребан. Ми због тога морамо да проналазимо рјешења", истакао је Ђокић.

Он је додао да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик скоро годину дана упорно покушава да заврши посао за који је овлаштен уставима Републике Српске и БиХ и ставовима које Српска има у вези са формирањем власти на нивоу БиХ.

Наводећи да Додик није човјек који предузима једностране потезе, Ђокић истиче да је Додик више пута до сада упозорио чланове Предсједништва и јавно говорио о томе какве посљедице могу наступити због неодговорног понашања политичког Сарајева.

"У овом случају конкретизујем одговорност на два човјека, а то су Комшић и Џаферовић, те СДА која својом упорном ирационалном политиком покушава да изнуди став који није могуће добити или политику коју у овом тренутку не може добити, а за коју мисле да је то њихов интерес. Ово је исувише озбиљан тренутак који сви треба да схвате и понашају се крајње одговорно", нагласио је Ђокић.

Он је оцијенио да су илузорна прича и покушаји из Сарајева да Српску уцијене ставом о питањима за која и они знају да су спорна и да у вези са њима нема сагласности.

"Не може се на бази таквог приступа постићи консензус и нешто договорити. Позивам и њих двојицу /Џаферовића и Комшића/ и СДА да схвате озбиљно овај тренутак, да га не потцијене, него да дјелују у складу са уставним обавезама које имају, а то је да десет мјесеци након проглашења резултата избора коначно на дневни ред ставе став Српске, која је кандидовала Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара, да му се пружи подршка да буде изабран и да послије тога формирамо Савјет министара и изађемо из ове зоне ризика, те опасне и врло сложене кризе у коју може отићи БиХ", каже Ђокић.

Према његовим ријечима, Република Српска и Федерација БиХ су у великим проблемима због нерада Савјета министара и застоја на нивоу БиХ.

"Српска не може да спроводи важне реформе које су јој потребне за економске промјене и које би подстакле развој и рјешавале бројна отворена питања важна за грађане. Ми то не можемо да радимо без институција БиХ, а оне не раде", напоменуо је Ђокић.

Он је поручио да Српска и њене најважније институције, као што су Влада и Народна скупштина, дају пуну подршку Додику за његове активности у настојању да буде формирана власт на нивоу БиХ и да се други понашају одговорно у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

"Нико не треба сумњати да ли ће Додик за то имати подршку у Српској, а ако бисмо то требали провјеравати код грађана добиће је и код грађана. Зато је ово тренутак у којем они морају да дјелују озбиљно и да коригују свој став", нагласио је Ђокић.

Он је подвукао да Српска не жели урадити ништа што би је довело у зону сукоба, већ да у миру и кроз дијалог буду пронађена најбоља рјешења која би могла помоћи свима да се развијамо и напредујемо.

"Ако БиХ и њене институције не могу да превазиђу те проблеме и изађу из вртлога у који су их увукли СДА и неки људи који су са њима повезани или од које они имају подршку, ми морамо тражити друга рјешења. Не можемо чекати да нам пролазе године", изјавио је Ђокић.

Он је подсјетио да су од рата прошле 24 године, а да се политичари у БиХ и даље баве темама као да је рат завршен прије годину дана.

Он каже да се давно требало удаљити од тих тема и донијети рјешења која би била нада људима за нормалан, миран и стабилан живот и унијела оптимизам да сви скупа учине нешто да се на овим просторима покаже да се може живјети уз разумијевање реалности, а то је да постоји Република Српска.

"Они се 24 године послије потврђивања Српске у Дејтонском споразуму не могу помирити са чињеницом да је она и међународно верификована као што ју је верификовао народ Републике Српске, који ју је ратом одбранио", закључио је Ђокић. 

(Срна)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

БОБА

28.08.2019 11:53

РАТ ЈЕ ЗАУСТАВЉЕН А ДА НИЈЕ ГДЈЕ БИ НАМ БИО КРАЈ.ВИ САДА УЖИВАТЕ У ТОЈ БЛАГОДАТИ А НАРОД БИЈЕЖИ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА.КО ЈЕ РАТОВАО ОН ЈЕ УМРО КО ЈЕ ГЛЕДАО СВОГА ПОСЛА ТО СЕ ВИД.И ОСТАЛИ СУ СТАРЦИ И НЕМОЋНИ.ЗА ТО СЕ НИКО НИЈЕ БОРИО.УЖИВАЈТЕ У ЉЕПОТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

28.08.2019 11:57

О цемо овај прица Добро јутро Колумбо реализирај МАП тј потпис којим сте се обавезали да цете то уцинити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

28.08.2019 18:24

И ста реце лондонски студент.

Name

Отахарин

28.08.2019 19:54

Мрсомуд

Name

Офсоре Професор

28.08.2019 11:59

професоре,докторе,људино,карактеру,велицино,Србине,ма све нај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

28.08.2019 12:03

Довео је вас из криминалне коалиције СНСД,СПС и ДНС НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И АУСТРИЈСКА МАФИЈА до краја пута. Има да будете дио међународне истраге која је вец покренута у Аустрији против васег брата по пљацки СТРАХЕА. А кад се дође до праоница новца у Бањалуци НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО и кад исплива у јавност васе учесће у истим е онда сте најебали............ БАГРО ОГРАНИЧЕНА.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО ПАВИЋ

28.08.2019 12:31

ПЕТРЕ, ШТА ЋЕМО СА НОВИМ СПОРАЗУМОМ О ПОДЈЕЛИ ВЛАСТИ У РС?НЕДА МИЛЕ НИШТА! ЧАК СУ И НЕШО И ЧУБРО РАЗОЧАРАНИ!

Name

Ре Марко Павиц

28.08.2019 12:57

Мој Дјокицу, лако је Додику с тобом и са Павицем, двојицом мисева мекињаса. Али сад је ударио на мало јаце од себе. Не мозе сељацка политика свугдје да се проводи.

Name

Фед

28.08.2019 12:14

Овај се прави блесав Додо јавно црта карте како Босну унистити он овај прица муслимани то раде да ли има и једна изјава да неки од Босњацких политицара казе да РС треба нестати НАТО је једини гарант да се Додикове зеље неце испунити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лико

28.08.2019 12:42

Бих има савјет министара у техницком мандату. Нама бољи не треба до следецих избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјетар

28.08.2019 12:53

Да ли је овај будан Да ли зна ста прица Да ли разумије Устав Дејтон,свјетску политику?Не.Они су се умислили краљевима и да ником не полазу рацуне сем народу у преизборној кампањи. Да није залосно било би смијесно. Овај човјек је толики полтрон да је то задивљујуце.Чуј крива она двојица,јесу,али онај кога брани је све сам потписао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.08.2019 13:16

А диплома...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦутиГлупане

28.08.2019 13:43

Усвајање АНП-а је државна обавеза, потребна за активацију МАП-а, прихваћена у вријеме док је Небојша Радмановић, члан СНСД-а, био предсједавајући Предсједништва БиХ, 2009. године. НАТО је 05.12.2018. позвао БиХ на слање АНП-а, како би се активирао МАП и држава кренула ка Алијанси. НАТО тај позив није повукао, нити ће то учинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.08.2019 21:47

Само нека кукају. Wин-wин ситуација за нас Србе. Но НАТО и но Додик. Гдје цес боље од овога! Ова ситуација је боља и за Босњаке. Не морају ратовати против своје браце на блиском истоку и могуце, регији Сандзак.

Name

тв2

28.08.2019 13:43

Додик има право да промијени мишљење, али нема право да избјегава државне обавезе, њихово испуњење. Има право да их покуша промијенити, зато је и изабран, али нема право да се стално крије иза Народне скупштине, народа, лубеница…, свега што му у датом моменту падне на ум, скривајући се, на тај начин, од одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.08.2019 21:52

Наравно да има право, на неки нацин. Ста Босњаци раде него крсе многе ствари из Устава, тако да Додиково крсење једног закона је као угриз комарца, спарам вец наведеног слуцаја крсења Устава и то много пута. Није да браним Додика, вец ме нимало не привлаци идеја око уласка у НАТО.

Name

ЗВОРНИК

28.08.2019 13:46

Лондонски студенте,телеком инпулсу,молим те искрено немој ти више ништа предлагати,нити тумачити.Велико хвала нема нам краја у пропадању са вама,а ваше богатство се више неможе ни измерити,а народ све сиромашнији,а омладина одлази.Искрено те молим угаси ту лондонску моторику у мозгу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо

28.08.2019 13:46

Ако си толико паметан као што кажеш, реци нам који је главни град Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

28.08.2019 13:53

због оваквих министара привреда РС-а је пала на кољена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаллер

28.08.2019 19:47

Пинокио,нос ти и даље расте.

ОДГОВОРИТЕ