Драган Мектић: “Не дај Боже да се договоре...“

- Ово што се тиче мандатарења је да је ово једна политичка комедија, толика неозбиљност да мислим да се неће договорити ни до 5. септембра. Не дај Боже да се договоре - онда би то био чисти трули договор само око неких интереса. Нека се покаже да нису способни, казао је министар Мектић гостујући на Н1.

Босна и Херцеговина 28.08.2019 | 11:43
Драган Мектић: “Не дај Боже да се договоре...“
Говорећи о будућем сазиву Савјета министара БиХ је рекао:

"Мислим да ови сада што преговарају не могу се договорити ни око једног кључног проблема, а можда је и боље да се не договоре. Нема ниједног ни политичког ни социјалног, културног, спортског, ниједне области у којој имају приближно иста мишљења. Био би то Савјет министара који би функционисао по основу блокада".

Коментарисао је и новог мандатара, те поручио: "Ово што се тиче мандатарења је да је ово једна политичка комедија, толика неозбиљност да мислим да се неће договорити ни до 5. септембра. Не дај Боже да се договоре - онда би то био чисти трули договор само око неких интереса. Нека се покаже да нису способни".

"Овдје је код нас власт схваћена као борба за комад плијена, одатле се појединци намирују, новац се извлачи", навео је Мектић. 

Мектић је казао да је активан на Тwиттеру те да комуницира са грађанима путем те друштвене мреже, те да "кукају" једни другима.

"На Тwиттеру комуницирам с грађанима, коментаришемо читаву ситуацију, да не кажем 'кукамо' једни другима. Грађани су ту креативни, имају јако пуно идеја и разних констатација, али овдје је проблем то што не можемо ситуацију везати за само један догађај. Овдје се гомилају годинама проблеми и да будем дрзак - можда и није лоше што се тако дешава", поручио је Мектић те додао:

"Живимо у једној великој превари, манипулацији, грађани живе у страху, сами себе заваравамо. Можда кад дођемо у једну такву ситуацију да схватимо да ове политичке елите које се годинама налазе на власти, и које раде искључиво за себе, да схватимо да не функционише систем, да се криминал, непотизам, све што је лоше, увукло у систем, у институције, посебно у функционисање правосудног система. Никоме, ама баш никоме, није стало до интереса грађана у овој држави".

Државни министар безбједности се сложио са контатацијом да је на народу "палица", те да не може да схвати понашање овог народа.

"Једноставно вам ове политике код нас уништавају живот. Срео сам једног човјека који ми је рекао да је послао дјецу у иноземство и да унука није видио пет година. Па ова политика је теби убила да тако кажем породицу, растурила је. Људи одлазе одавде а грађани се понашају као мали мрави", истакао је.

Навео је и како је цијелу ситуацију анализирао, анализирао је себе и свој рад, те се запитао је ли могао нешто више да уради, и да је имао велику енергију и вољу да нешто промијени.

"Ја лично дубоко вјерујем да су кључни проблеми у нефункционисању правне државе и да у таквом систему може свако да ради ко шта хоће. Политичари се воде властитим користољубљем. Иницирао сам да успоставимо правну државу, да јесмо нико се не би могао овако неодговорно понашати", рекао је Мектић за Н1.

"Није ми био интерес да стане политичка партија иза мене, него да покушам да мобилишем и отворим свијест код народа да је дошло до тога да једино већим грађанским притиском можемо да мијењамо нешто. Чему више нека врста страха кад је овдје обични човјек изгубио све", казао је.

На питање хоћемо ли икада дочекати бољу ситуацију је одговорио: "Доћи ће некад вријеме, али не знам хоћемо ли ми то дочекати, ми смо у дубоком глибу. Не знам зашто грађани то дозвољавају, шта можете изгубити кад тражите, кад се буните против оваквог система, угњетавачког система који спутава достојанство, да се дигнете на систем који растура породице, тјера младе људе одавде. Лично кад бих улазио у власт поново, искључиво бих дошао под условом и договором да се прво успостави владавина права и правна држава - да се тотално очисти овај правосудни систем и тужилачки и судски, да се под притиском народа доведе у позицију да се мора кажњавати криминал, корупција, преваре, пљачка и манипулације овакве са народом. Не можете у оваквом систему никако развијати здраву економију".

О томе да ли је реално да неко други формира власт је казао: "Неке странке искључиво себе одређују и као легитимне представнике народа. Мислим да се у свим нормалним демократским парламентима посланици бирају и у парламентима се формирају коалиције. Код нас се неко представља да је легитимни представник народа и да може да ради шта хоће. Најбоља могућност би била да послије свих ових брука и бламажа, да се организују ванредни избори".

Говорио је и о ситуацији у СДС-у.

"Имамо разговора. Обавезни смо да разговарамо, да тражимо рјешења. У оптицају су све политичке опције које се налазе у Парламенту БиХ. Не видим ко није легитиман у том смислу да тако нешто разговара и преговора. Што се тиче Српске демократске странке, ми смо разговарали са свима; нисмо само са СНСД-ом и са ХДЗ-ом. Са свима осталим смо сједили и разговарали, тражили мишљење да буде алтернатива овом пропалом покушају ових који себе називају легитимним представницима а уствари уништавају и једне и друге и треће", рекао је Мектић.

(БН/Н1)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Не дај Бозе

28.08.2019 09:44

Браво Мектицу,овако бар има мало наде,бар мало,онако нико зив осим њихових породица и кумова не би остао да зиви овде,не сто сте ви спас,вец зато сто сте контра овог лоповлука

ОДГОВОРИТЕ
Name

боо

28.08.2019 10:12

Па господин Мектиц је вец 4 године на власти па ста је урадио за градјане само празна прица.

Name

Хсв

28.08.2019 11:13

Па и он прима више плата, док се други недоговоре, зато му и одговара.

Name

Ре Боо

28.08.2019 11:17

Добро знас, или би требало да знас, да је господин Мектиц све покусавао да се несто промијени, али је истајао у мањини. Апсолутној мањини. Ни "његовим" није одговарало да се хаос среди, јер и они у том хаосу лове у мутном. Систем је труо, и треба револуција. Мектиц је мислио да це се народ масовно покренути, али и ту је изостала реакција. Људи су масовно уцијењени нецим, и зиве у страху. Не смију на улицу јер знају да би дозивили одмазду моцника. Са све цетири стране. Видјели смо како су просли људи око и у "Правди за Давида". Водје, малтене, морају да тразе политицки азил у другим дрзавама. Прави проблем Босне су странци. Као и непосредно пред рат. Кад би они хтјели, све би се могло ријесити. Али, странцима одговара хаос. Јер у хаосу настаје криминал и криминалци, а странци то користе да кроз уцијене криминалаца (политицара) остварују своје циљеве. Њих БеХа градјани интересују као лањски снијег. Успут, наси кримоси и поткивају, тако да је уцијењивање обострано. Гребе луд збуњеног.

Name

Сале

28.08.2019 13:44

Мектићу поведи народ у једно народно коло!!!

Name

Дај Боже

28.08.2019 15:25

Мектићу, ово се не може назвати политичком комедијом.Ово мандатарење, како ти кажеш, натезање око АНП и НАТО и најаве Додика да ће се Српска повући из Оружаних снага БиХ, УИО и других заједничких институција толико је изубиљна ствар да нас свију може гурнути у суноврат и катастрофу гору од оне из деведеседтих година.Зато је било какав, али проводив договор, таман био и трули, био бољи него ово паламуђење.

Name

Да да

28.08.2019 15:57

Мектиц до сада ниста, ниста, ниста паметно није урадио за РС и БХ. Видим само да је напунио затвор лоповима и корупцијонасина ха ха ха

Name

МАЦЕХА

28.08.2019 09:50

Сви сте ви исти први ти дај бозе да потраје ово само да се ја намирим да примам и плату министра и посланика дај само мени сви политицари су пресликани али народ је крив сто Вас све не раз.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За мацеха

28.08.2019 10:04

Народ одлуцује не појединци Народ казе НЕ У НАТО???

Name

Ре за Мацеха

28.08.2019 11:26

Па кад се народ пита и не у ато ето И'м ово ста је И Рудоња па да пуше под водом да недижу прашину. И да Србовање напраз о курчење И што више сламе

Name

Комодитет

28.08.2019 10:08

Овдје се не ради само о неактивности наведеног тројца, него о "неодговорности најодговорнијих функционера БиХ", сто је јадно. Они немају право на овакве инате, затезања и подметања, ово би требале бити озбиљне ствари? Међутим, сви државни системи и апарати су им подређени, појединци и групе податни, обични народ ојађен, осиромашен и колективно излуђен, тако да је њима "све комотно "... Послије сваког јаловог састанка, они дају лежерне изјаве, сваки пребацујући кривицу на другог. Ово је апсурд од понашања, а нама од живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали милојица

28.08.2019 10:11

Ја сам Мектицу у СнСду али свака ти цаст потпуно се слазем са твојим изјавама али Мектицу теско да се мозе ситуација поправити. Секта ради своје а плијен је плијен. Никад овде добро бити неце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

28.08.2019 10:40

Најискренији и најбољи цовјек који се појавио после рата!Искрен до кости,поштен и каже сто мисли,али дјаба!овај сулуди народ воли лажи ,криминал ,корупцију и зато гласају за ову СТОКУ!Питам се ко мозе повјеровати кошарци додику зељки,дјокици Итд!Дефинитивно нема нам спаса!Имам једно дијете у Канади,покушавам да у друго тамо пошаљем !Ово се висе не мозе ни слушати ни гледати!Господине Мектица теби се клањам и скидам капу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре доми

28.08.2019 17:17

Ти си слијеп брате. Све је то иста багра

Name

ЛСампиона

28.08.2019 10:57

Недај бозе да се договоре , да би ти мого остат сто дузе? Све је труло у дрзави Данској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

28.08.2019 11:02

Овај господин Мектиц, фино прица.. И он то тако годинама фино прица, Али ниста не подузима, само празана говоранција, никакве акције., .

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИШТА ЧУДО

28.08.2019 11:04

ТРАЖИЛИ СТЕ ГЛЕДАЈТЕ. САМИ СТЕ ИХ БИРАЛИ А ОНИ НАМ КОПАЈУ ЈАМУ ОД ПРВОГ ДАНА ЊИХОВЕ ВЛАСТИ. ОНИ СУ СВИ ЗА ЈЕДНОГ ЈЕДАН ЗА СВЕ. САМО МЛАЋЕЊЕ ПРАЗНЕ СЛАМЕ ЗА ГЛУПИ НАРОД. ИДУ ИЗБОРИ ПОЛЕТИТЕ ДА ВАМ НЕ УМАКНУ ПА ОПЕТ ИМ ДАЈТЕ ГЛАС. ОВА ТРОЈКА ЈЕ У ПОТПУНОСТИ ИДЕНТИЧНА НИШТА НОВО УВИЈЕК СВЕ ИСТО САМО МЛАЋЕЊЕ ПРАЗНЕ СЛАМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно

28.08.2019 11:18

Рецено, њима требају ресурси, а не оволико градјана, тако су и радили сво вријеме, а мало ко је то схватао. Ресурсе сматрају својим власниством, половину градјана нузним злом, а половину стетом у сваком смислу Када бројцано преполове, ту це се и зауставити, ради гласац.масинерије и других својих потреба. То поскупљење електрицне енергије је удрузено осмисљен сценарио да загорцају зивот градјанима, да многи немогу презивјети ланцана поскупљења и морају кофере у руке, наравно и слати новац, сто им опет иде у прилог... Селективан приступ томе поскупљењу уједно помазе да се ријесе виска похлепника унутар криминалне секте, као и виска градјана. Јел зна се за кога је крупан плијен. Сва брига власти за градјане, просто не поцива на цињеницама. За оцекивати је разна поскупљења упоредо са лазним разним "јос као патриотским" бригама за градјане РС,док нестају и паре из будјета и градјани и ресурси....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

28.08.2019 12:34

добар коментар. ево ста доноси блиска будуцност, порез на сваку добит радника: Због неопорезивих плаћања Федерација БиХ годишње изгуби милијарду КМ Исплата неопорезивих плаћања радницима у виду топлог оброка, регреса и сличних плаћања остатак су из времена бивше државе и нису уобичајена у земљама западне Европе.

Name

Хаха

28.08.2019 13:31

Е овом лику се увјек добро исмијем, какав цутан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха!

28.08.2019 13:35

Не дај Боже да се ти икада више за било шта питаш!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

28.08.2019 18:42

Не дај боже да овога више западне било каква функција.

Name

Директ

29.08.2019 16:00

Зато ето Додикових будуцих министара. Ко це бити нови министар безбједности? Косарац или онај Галијасевиц...? Све боље од бољег. :)))

Name

Х2019

28.08.2019 21:15

Код нас се неко представља да је легитимни представник народа и да може да ради шта хоће. Најбоља могућност би била да послије свих ових брука и бламажа, да се организују ванредни избори".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванредни избори

29.08.2019 07:52

Нису законом предвидјени у вилајетима.

Name

Заробљено друство

29.08.2019 07:59

Тузиластво слузи за прогон било кога, или ма које до сада министре СИПЕ ако не раде у интересу криминалне хоботнице, а стити криминалну хоботницу, тј. и себе.

ОДГОВОРИТЕ