Несрећа: Преживјели деминер описао како се спасио

Радомира Церовића, 34-годишњег деминера А-тима “Про Вите” из Мостара, који је у недјељу ујутро у минском пољу изнад купрешког села Доњи Мушић повријеђен са десет гелера од противпјешадијске мине ПМР 3, опоравља се у ливањској болници.

Босна и Херцеговина 28.08.2019 | 07:27
Несрећа: Преживјели деминер описао како се спасио
У овој несрећи погинуле су његове колеге Саво Калајџић (42) и Славиша Пљуцо (52) са Пала. Церовић, који је још под шоком, редовно добија лијекове и медицинску његу, али је, према ријечима др. Бранка Перића, добро и изван животне опасности.

Церовић се нада посјети и породице, као и да би ускоро могао и на родне Пале, гдје ће наставити опоравак.

– Добро сам, али ми је жао пријатеља. Није једноставно било видјети их како су настрадали, посебно Саво Калајџић, који је игром судбине и активирао мину, која га је дословно масакрирала. Ја сам имао снаге да сам изађем из минског поља узбрдицом до осталих колега из нашег тима, који су ми са медицинским техничаром указали прву помоћ те ме отпремили у болницу. Мина која нас је погодила, видјела се, била је оборена уз неко шипражје. Да ли је имала додатних упаљача, не знам. Знам само да сам имао бескрајну срећу да останем жив с обзиром на мину о којој је ријеч – рекао је Церовић за Аваз.

Дан жалости
 
За свој живот, како каже, највјероватније дугује настрадалим колегама Славиши Пљуци и Сави Калајџићу, јер сматра да су га њихова тијела дијелом заштитила. 

На Палама је проглашен дан жалости. Неколико хиљада људи из цијеле БиХ дошло је на Пале како би присуствовало посљедњем испраћају деминера Саве Калајџића и Славише Пљуце.

Прошао обуку

Церовић каже да је у деминерима од 10. јуна 2018. године те да је у мају 2018. прошао троседмични деминерски курс у Центру за обуку деминера. Од октобра 2018. с колегама је радио на деминирању на подручју Купреса и Гламоча.

Обишли породице настрадалих

Погинули деминери радили су за организацију “Пази, мине” из Витеза, док пројекат деминирања терена у рејону Купреса води организација “Про Вита” из Мостара.

– Никад у пројектима деминирања које смо радили, нисмо имали повријеђених, а камоли погинулих. Мина која је пронађена, требала се деактивирати данас (понедјељак, оп. а). Одговор на питање шта се догодило у недјељу, требала би дати даљња истрага. БХМАЦ треба именовати четири члана Истражног одбора који ће радити на томе – каже за Џафер Кумбара, директор Удружења “Про Вита” из Мостара, који је с осталим колегама присуствовао сахрани на Палама те обишао породице настрадалих.

 (Аваз)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

...

28.08.2019 07:23

Жалост него шта, какав смо проклети народ, то је убитачно. Камо среће да су сви преживели. Да уживамо у годинама које долазе, ми жалујемо сваки дан, сваки дан неко страда од оног што је зло посијало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

28.08.2019 08:28

Како се писало ради се о искусним деминерима и мини ПРОМ 3, за коју и дијете зна да се теско или никако мозе деактивирати. Који је разлог погинулог колеге био да је подизе, остаје нагадјање. Почивали у миру.

Name

Ре Младен

28.08.2019 12:01

Није ПРОМ 3 (тај модел не постоји) него ПМР3 (против пјешадијска распрскавајућа мина 3).

Name

ЗВОРНИК

28.08.2019 09:09

Да смо нормална дрзава платили би професионалце да нам деминирају дрзаву а не да саљемо насе људе са три седмице курса а настрqдале деминере је натјерала дрзава да раде овај опасни посао јер им није обезбједила нормалан зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

28.08.2019 17:50

Не треба друже слати ни професионалце, тј.људе у великом проценту код деминирања јер постоје мала оклопна средства-возила којима се управља даљинским управљачем-џојстиком и гдје је максимална безбједност за деминере. Овдје за све има пара али за оне праве ствари нема. Колико су само пара узели делегати у ПС БиХ за ово вријеме а одржали само једну сједницу како би могли на платну листу. Таквих примјера има колико хоћеш. Због таквих ствари и због мањка људства онда раде и људи са троседмичним курсом. Огроман ризик.

Name

Исход

28.08.2019 12:22

Овај момак је имао срећу, да преживи. Израњаван је гелерима, преживио велики психички шок, али ће му помоћи драги Бог да све некако превазиђе. Туга за његове другове који су изгинули, на овако бруталан начин, нехумано. Нека им је лака земља и спокој напаћеним душама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кккк

29.08.2019 09:20

Обећавали да ће цијелу БиХ очистити од мина 2019. па сад кажу до 2025. Питај Бога кад ће то завршити. Како је људима који тај посао обављају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

30.08.2019 00:06

Питање за државу БиХ: Да ли су ови људи додатно осигурани? Од чега ће да живе њихова дјеца?

ОДГОВОРИТЕ