Српски стручњаци прогнозирају: Новак осваја титулу!

У финалу са Надалом! Нико не верује у Федерера!

Тенис 28.08.2019 | 18:27
Српски стручњаци прогнозирају: Новак осваја титулу!
Српски тениски стручњаци прогнозирају да ће Новак Ђоковић да оправда улогу првог фаворита на Ју Ес опену и да ће да освоји титулу, а да ће у финалу највероватније да игра против Рафаела Надала.

Верују српски стручњаци и да Роџер Федерер неће ни стићи до полуфинала и дуела са Новаком Ђоковићем. То су утисци са тениске конференције у Београду коју је данас организовао Еуроспорт, ексклузивни власник права преноса гренд слема у Њујорку, а на којој су говорили Богдан Обрадовић, наш тренер и селектор Дејвис куп репрезентације која је 2010. освојила „салатару“, Горан Бубањ, један од најбољих познавалаца белог спорта у Србији и бивши селектор репрезентације, затим Борис Пашански, својевремено први рекет Србије и учесник сва четири гренд слема, као и Душан Орландић, извршни директор Тениског савеза Србије.

За Богдана Обрадовића не постоји дилема ко ће да подигне трофеј на крају турнира у Њујорку.

„Сигуран сам да Ју Ес Опен осваја Новак. Мислим да су ово његове златне године и да је његова каријера не само у успону, већ бих рекао да је све оно што ради на терену права уметност. Иако је број један, његова игра стално напредује, посебно сервис. Невероватно је да се он и даље развија. Побољшао се и по томе што уме да скрати поен када је год потребно. Један је од ретких играча који имају подједнако добар форхенд и бекхенд. Јако је интелигентан, сјајан је шахиста и математичар на терену, ментално је далеко изнад других, а начин на који контролише емоције је нешто га издваја. Паметно се чува у првој недељи гренд слема, штеди снагу и енергију, а потом појачава ритам како се ближи завршница. Уверен сам да ће тако да буде и овог пута и да ће доминирати такмичењем. Тек следи његова ера, прескочиће све Федерерове рекорде, а ми нисмо ни свесни Новакове величине“, истиче Обрадовић.

Борис Пашански сматра да највеће шансе за финале имају двојица првих носилаца, али да ће у случају да дође до тог сусрета победника могу да одреде и спољашњи детаљи, попут брзине подлоге на терену.

- Новак је, наравно, фаворит број један за освајање Ју Ес опена. Што се тиче Федерера, мислим да ће оно финале Вимблдона оставити трајне последице по њега, јер је имао у рукама све карте да добије тај меч, али је Ђоковић извукао нешто што се генерално не извлачи. Међутим, не бих отписао Надала. Цео свет га већ годинама отписује, али он и даље бежи Новаку за два-три гренд слема и има највећи број поена на АТП трци ове године. Рафа је неко ко има већ годинама тактику по којој се повлачи пред Федерером и Новаком, препушта им улогу фаворита и на тај начин се ослобађа додатног притиска. Поново је други носилац и ако њих двојица буду играли финале свашта може да се деси. Видећемо каква ће бити подлога. Некад је убрзају, а некад успоре на централном терену и то мислим да може доста да утиче на исход. Новак, наравно, увек може да декласира Надала, али и Надал увек може да нађе неки трачак у игри, да се за њега закачи и победи“, нагласио је Пашански.

У Ђоковићевом жребу многи виде потенцијалну опасност у четвртфиналу, где би по пројекцији жреба требало да се састане са Медведевим, од ког је недавно изгубио у полуфиналу мастерса у Синсинатију.

“Говори се о Медведеву, као можда највећој препреци на том путу, али нисам сигуран да Рус уопште може да прође до четвртфинала. Уопште, та нова генерација у врху АТП тура као да није довољно спремна на одрицања. Посебно проблематичан је период између 25. и 30. године, када играчи почињу да формирају породице, као Новак и Федерер и ту се види њихова ментална јачина, јер и у тим условима успевају да доминирају. Једини начин да опстанете толико дуго у врху је та мотивација да обарате рекорде, а то младима недостаје, јер су у ситуацији да имају освојен један мастерс или два, а са друге стране су тенисери са 15 гренд слемова и више. Када се све подвуче, потпуно сам убеђен да је Новак највећи фаворит за освајање турнира“, рекао је Горан Бубањ.

Изврши директор ТСС-а, Душан Орландић, похвалио је и остале српске тенисере у главном жребу.

- Дефинитивно је Новак фаворит. Вероватно ће у финалу играти против Надала. Циципас  или Медведев, који је у најбољој форми од тих млађих тенисера, нисам сигуран да могу да изненаде. Можда Доминик Тим може да уради нешто више у свом делу жреба. Али, све ће бити у Новаковим рукама. Поносан сам на све наше играче у Њујорку, не само на Ђоковића. Надам се да ће доћи до српског дербија у трећем колу, где Новак игра против Лајовића. Надамо се и да ће успехе наставити да ниже и Момир Кецмановић, док је Крајиновић играч за кога је тешко предвидети какав резултат може да оствари. Реч је о тенисеру са огромним потенцијалом, али он може сваког да победи, а и од сваког да изгуби. Желим им свима спортску срећу“, закључио је Орландић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар