Киша недовољна да угаси ватру у Амазонији (ВИДЕО)

Слаба киша која се очекује у Амазонији до 10. септембра вјероватно неће бити довољна да угаси бројне пожаре који букте у овом дијелу Бразила и донијеће само мјестимично олакшање ситуације, упозорили су стручњаци за метеоролошке податке.

Свијет 27.08.2019 | 13:42
Киша недовољна да угаси ватру у Амазонији (ВИДЕО)
Највећа свјетска кишна шума ове године је до 25. августа била захваћена пожарима који су за 79 одсто већи него раније, објавила је државна агенција за свемирска истраживања.

Пожари нису ограничени на Бразил, пошто је површина од најмање 10.000 километара квадратних захваћена ватром у Боливији, недалеко од границе са Парагвајем и Бразилом.

Бразилске власти ангажовале су војску и специјлане авионе у гашењу ватре, али ће тиме моћи да се угасе само мањи пожари и спријечи избијање нових, рекли су стручњаци. Већа жаришта може угасити само јака киша.

Сезона киша у Амазонији обично почиње крајем септембра и потребне су седмице да се падавине рашире по читавом региону.

У прогнози за наредних 15 дана наводи се да ће киша највише падати у подручјима гдје је најмање потребна, рекла је Марија Силва Дијас, професор атмосферских наука на Универзитету у Сао Паулу.

Мање падавина очекује се у дијеловима Амазоније у којима букте највећи пожари, додала је она.

Стручњаци напомињу да ће у наредним седмицама чак и у областима са више падавина пљускови да се дешавају само мјестимично.



(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кисна кап

28.08.2019 09:56

Преварили се у рацуници ,запалили суму оцекујуци кису а кисе нема.

ОДГОВОРИТЕ