ДК: Ђоковић игра за Србију на завршном турниру!

Ненад Зимоњић, селектор Дејвис куп репрезентације Србије, саопштио је да ће Новак Ђоковић представљати Србију на финалном такмичењу Светске групе Дејвис купа.

Тенис 26.08.2019 | 21:37
ДК: Ђоковић игра за Србију на завршном турниру!
Турнир ће бити одржан у Мадриду од 18. до 24. новембра 2019, у чувеном тениском центру "Магична кутија", у коме ће се за "салатару" борити 18 екипа.

Вољом жреба селекција Србије смештена је у Групу А у оквиру које ће се за пласман у четвртфинале борити против репрезентација Француске и Јапана.

"Да, имамо фантастичну вест, Новак ће учествовати на финалном турниру у Мадриду. Имао сам прилике да разговарам са њим у Њујорку, дан уочи почетка последњег грен слем такмичења у сезони 2019, Отвореног првенства Америке. Новак је потврдио да ће се придружити тиму у Мадриду, биће то огромно појачање за нас и сви са нестрпљењем очекујемо учешће на том такмичењу које ће уједно и бити први турнир на коме ће се играти у овом новом формату", каже наш трофејни ас "белог спорта", селектор Зимоњић.

Од 2019, након 117 година традиције и играња Дејвис куп у једном облику, дошло је до огромне промене. Међународна тениска Федерација одлучила се за нови формат који је увео финални турнир и који ће сваке године бити одржан у финишу сезоне, окупљаће 18 тимова подељених у групе у којима ће се играти по роунд робин систему, након чега следи нокаут фаза, од четвртфинала до самог краја.

Победник Групе А у којој је Србија, у нокаут фази (четвртфиналу) играће против једне од две другопласиране екипе са најбољим процентом освојених сетова, гемова и поена. Победник овог четвртфинала у полуфиналу снаге ће одмерити са победником из сусрета победник Групе Д и победник Групе Ф.

Са Новаком Ђоковићем у тиму Србија је један од главних кандидата за освајање Дејвис купа. Подсетимо, наша најбоља мушка селекција популарну „салатару" је освојила 2010. победом у финалу у Београду против Француске, док је 2013. играла финале такође у нашој престоници против Чешке.

"Финални састав репрезентације по новим правилима мора да се објави 20 дана пре почетка турнира и ја се надам да ћу тај састав имати после турнира у Шангају који се завршава 13. октобра, како би се на време припремили и организовали све. Дефинитивно, са Новаком имамо огромно појачање, веома ми је драго да ће се прикључити тиму након дужег одсуства и он сам је рекао да ће му бити велико задовољство да поново игра за репрезентацију и да се ужелео играња за наш тим", објашњава селектор Зимоњић.

Дејвис куп репрезентација Србије први меч у Мадриду игра у среду 20. новембра против Јапана, дан касније следи и меч против Француске. Први рекет света и Србије бориће се на завршном Мастерс турниру у Лондону чије финале је резервисано за 17. новембар, а Новак је главни претендент за освајање овог такмичења.

"Верујем да ће се Новаку турнир у Лондону завршити у недељу када се игра финале. Он ће се одмах по завршетку завршног Мастерса у Лондону прикључити екипи у Мадриду. Остатак тима и цео стручни штаб наше репрезентације доћи ће мало раније, већ од четвртка 14. новембра, како би адаптирали на услове за игру, пошто је и велика надморска висина 667 метара и савршено припремили за мечеве који нас тамо очекују. Само такмичење у престоници Шпаније почиње у понедељак 18. новембра, за нас у среду када је меч против Јапана", закључио је селектор Зимоњић.

Нема сумње, Србија са Новаком у тиму је једна од најјачих селекција на финалном такмичењу Дејвис купа у Мадриду и претендент на престо, уз домаћина Шпанију чије боје ће бранити Рафаел Надал. Нека нам се понови 2010. када је Србија постала шампион света, имамо права да верујемо у такав епилог!

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар