Лидери одлучили: 20 милиона долара за помоћ Амазонији

Лидери земаља Групе 7 постигли су данас споразум на самиту у Бијарицу да са 20 милиона долара финансијски помогну напоре у гашењу пожара у Амазонији.

Свијет 26.08.2019 | 13:51
Лидери одлучили: 20 милиона долара за помоћ Амазонији
"Стварност је да је за хитну помоћ заиста потребно финансирање, јер нема довољно новца да се омогући да авиони за борбу против пожара полете", рекао је анонимни извор агенције Реутерс, који је потврдио цифру од 20 милиона долара.

Подсјетимо, бразилска свемирска агенција саопштила је да је број пожара у Амазонији порастао за 83 одсто у односу на прошлу годину, услед сјеча шума.

Прашуме у бразилском дијелу Амазоније ове године погађа рекордан број пожара, показују подаци државне агенције за свемирска истраживања. 
Институт је податке прикупљене уз помоћ сателита објавио недјељу дана након што је председник Бразила Жаир Болсонаро отпустио шефа ове институције због изношења података о сечи шума, пише ББЦ.

Пожари су довели и до замрачења Сао Паола. Дневна тама која је трајала око сат времена, догодила се након што су јаки вјетрови донијели дим из држава Амазонас и Рондонија које су удаљене од Сао Паола више од 2.700 километара. 

Највећа кишна шума на свијету, Амазонија, кључна је у борби против глобалног загријавања. 

Конзерватори су окривили Болсонара тврдећи да је подстакао дрвосече и пољопривреднике да крче шуму. 

У међувремену је из америчке агенције НАСА саопштено да је укупан број пожара у Амазонији мало нижи од просецног. 

Док више пожара гори у Амазонасу и Рондонији, у државама Мато Гросо и Пара је број пожара нижи.

Шумски пожари се обично догађају током сушне сезоне у Бразилу, али се и намјерно пале како би се нелегално раскрчила шума и добио простор за гајење стоке. 

Подаци Националног института за свемирска истраживања показују да је више од 72.000 пожара горјело измеду јануара и августа ове године бразилском дијелу Амазоније. 

Ово је највећи број забиљележен од када су мјерења започета 2013. године. Из Института је саопштено да је до прошлог цетвртка забиљежено више од 9.500 пожара, углавном у Амазонији. 

Током 2018. године, забиљежено је укупно 40.000 пожара, навели су из института.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Е

26.08.2019 12:05

Никакве користи нема од тих ваших милиона, далеко би боље било да нисте дозволили да гори и да се запали Амазон. Овако прдите у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

26.08.2019 12:40

За једну Амазонију која годишње произведе 20% наших потреба за кисеоником (свих живих бића) издвоје 20 милиона долара, хаман 1 милион по постотку :), а за једну цркву у Паризу скупе преко милијарду ЕУРА у пар дана и још шаљу ови их морају да моле да више не дају пара... Закључак, боли нас она ствар хоцемо ли дисати битно је кад одемо пред Бога да смо паре дали за цркву, дзамију, синагогу итд... Поставља се нормално питање јел ико овде нормалан? Како може једна црква бити вриједнија од прашуме која нам буквално даје кисик који удишемо... Ето нек ми само то неко објасни, па да схватим како смо то ми људи "интелигентна" бића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

26.08.2019 13:04

Шта 20 милиона? То је ништа за толику шуму! Све то је позереј! Мало сутра ћете тако да угасите пожар. Та шума која гори је величине као 4 Србије. ...Србија је сама прошле 2018-те услепа да привуче 130 милиона долара од Европе, и то за разне пројекте, а ви тамо остављате само 20 милиона. 116 милиона од тих 130 милиона су остали у АП Војводини. Србија је пршле године Р.Српској донирала око 30 милиона евра бесповратне помоћи за разне пројекте, значи, 10 милиона мање ћете им дати- него што је релативно сиромашна Србија донирала за развој Српске. Више од 1.3 МИЛИЈАРДЕ евра кошта брза пруга Београд-Будимпешта. 1 км изградње ауто-пута (коридор с 4 аутотраке) који иде кроз брдовити предео у централној Србији кошта 9 милиона евра, значи, донирали сте им вредност као што у Србији кошта око 2 км пута. ... Боље да сте звали Русе у помоћ, јер они праве и растерују кишне облаке како хоће. Реновирање Нотр Дама кошта бар 1 МИЛИЈАРДУ евра! ... итд. итд. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мала слатка пираница

26.08.2019 13:23

"јер нема довољно новца да се омогући да авиони за борбу против пожара ", а да се бомбардује једна земља насли бисте милионе, хипокрити .Да нема киса ,васа глад за профитом спалили би сву суму у амазонији и свугде по свету.Показују се слике позара по целом свету и говоре да гори амазонија ,лазовцине.Ко год унистава земљу бице унистен ,не заборавите то.

ОДГОВОРИТЕ