УСКОК провјерава бивше министре у Влади Хрватске

- Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала у Хрватској /УСКОК/ провјерава смијењене министре Томислава Толушића, Ловру Кушчевића, Габријелу Жалац и Горана Марића.

Регион 24.08.2019 | 11:46
УСКОК провјерава бивше министре у Влади Хрватске
Према наводима "Јутарњег листа", у правосудним круговима се "шушка" да УСКОК истражује смијењеног министра пољопривреде Томислава Толушића због афере "роштиљ", након што је откривено да је у имовинској картици пријавио упола мању квадратуру куће у Вировитици и да је радове на кући изводила фирма којој је Толушић, док је био жупан, давао милионске послове.

Лист наводи да су УСКОК и полиција претресли куће бившег министра управе Ловре Кушчевића, као и кућу и стан Ивице Жувића, који је у родбинским везама са министровом супругом.

Постоји сумња да је Кушчевић 2010. године омогућио Жувићу да по повлаштеним условима купи стан у Нережишћима, а сумња се и у незаконитости код пренамјене пољопривредног земљишта у грађевинско 2015. године

Под лупом УСКОК-а нашла се и смијењени министар регионалног развоја и фондова ЕУ Габријела Жалац због скупоцјеног "мерцедеса Е 220" који је почетком године био паркиран у дворишту њене куће у Винковцима.

Истражитељи провјеравају да ли је било противзаконитог погодовања власнику фирме Јосипу Стојановићу и зашто је цијена најма аута била упола мања од уобичајене, наводи "Јутарњи лист".

Према незваничним информацијама, УСКОК дуже од мјесец дана прави провјере у вези са пословима и имовином у међувремену смијењеног министра државне управе Горана Марића и са њим повезаних лица.

"Јутарњи" пише да су истражитељи изузели пословну документацију о давању у најам и продаји државне имовине у Марићеву мандату. Ту спада и документација о продаји резиденције у Гршковићевој улици коју је користио бивши предсједник Стјепан Месић, а коју је за фирму "Сјајна свјетлост", коју води, купио Марићев пријатељ и ранији пословни партнер Звонко Шарић.

Према изворима блискима истрази у овом случају, у центру провјера је замршен пословни однос између Марића и чланова његове породице са Шарићем, јер су и раније имали занимљиве пословне односе.

Под лупом истражитеља нашао се и један од посљедњих послова бившег министра, а ријеч је о продаји државног земљишта величине 85,6 хектара у Бродском Варошу, надомак Славонског Брода, фирми "Марсониа глас", која је власништво министровог пријатеља и земљака Драгана Марића.

Осим повезаности бившег министра и власника "Марсониа гласа", истражитељима је сумњиво и то што је земљиште вриједно 36,5 милиона куна купила фирма која је лани имала приход од свега 11.875 куна и губитак у пословању од 59.216 куна. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лукреције

24.08.2019 10:19

Добра идеја да се формира УСКОК и у РС. Ста мислите је ли бољи Закон о поријеклу имовине или УСКОК или изакон и УСКОК.

ОДГОВОРИТЕ