Глобални спорови могу разјединити лидере Г7

Лидери земаља Г7 окупиће се данас у француском граду Бијарицу, у вријеме оштрих разлика и спорова по питању неких глобалних проблема који пријете даљој подјели групе која се већ бори да остане јединствена.

Свијет 24.08.2019 | 09:54
Глобални спорови могу разјединити лидере Г7
Домаћин самита предсједник Француске Емануел Макрон жели да се лидери Британије, Канаде, Њамачке, Италије, Јапана и САД фокусирају на питања одбране демократије, једнакости полова, образовања и климатских промјена.

Макрон је позвао лидере из Азије, Африке и Латинске Америке да се придруже самиту.

Власти ће распоредити више од 13.000 полицајаца и припадника војске током одржавања самита.

Макрон ће данас уприличити ручак са свим лидерима, а у наредна два дана лидери ће, између осталог, разговарати о глобалној економији, питању неједнакости и климатским промјенама.

На самиту би, како се очекује, требало да буде разговарано и о пожарима који су захватили Амазонију, након што је ЕУ извршила притисак на предсједника Бразила Жаира Болсонара у вези са овим проблемом.

Очекује се да ће амерички предсједник Доналд Трамп покренути и питање спора са Кином у вези са царинама. Кинески предсједник Си Ђинпинг није међу позваним лидерима Азије на самит у Бијарицу.

Ово ће бити и свјетски деби новог британског премијера Бориса Џонсона, док се Британија суочава са новим реалностима "Брегзита", односно слабљења утицаја у Европи и растуће зависности од САД.

Трамп ће се сутра састати са Џонсоном.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Свашта

24.08.2019 08:11

Италија је изпала из Г7 и нема шта тражит ту ,Русија је најмање је престигла ако не и Индија. Кина која је друга ако не већ и прва уопште није ту па сад нека се говори да је ЕУ и све међународне организације независне.Ниједна међународна организација није у Кини,Русији,Белорусији,Бразилу...значе енглези све контролишу.

ОДГОВОРИТЕ