Србија креће у освајање тржишта видео - игара

Келн је ових дана Елдорадо за љубитеље компјутерских и видео игара. Ту је 1. 150 излагача из више од 50 земаља света. Међу њима су и српски излагачи који представљају нове трендове.

Занимљивости 23.08.2019 | 10:15
Србија креће у освајање тржишта видео - игара
Млада новосадска фирма "Фоxy Воxел" жели да плива у светским гејмерским водама.

"За сада је одлично. Добили смо позитивне критике", каже Нино Рајачић и објашњава којим производом жели на светско тржиште.

"Наша игра се зове Гоинг Медиевал и то је симулација градње града и насеља. Имамо доста посетилаца који долазе и играју. Овде смо и како би се састали за осталим произвођачима компјутерских и видео игара као и инвеститорима јер смо ми млада фирма и тражимо начин како да ову игру пласирамо на светско тржиште", каже Рајачић.

Развој игара је бранша која се вртоглаво развија. Произвођачи игара за рачунаре и конзоле широм света су прошле године остварили обрт од 140 милијарди долара. Ове године би то требало повећати на 150 милијарди. Поређења ради, прошле године су се у биоскопске касе слиле 42 милијарде долара. Представник Србије је свој производ изложио у посебној хали где се презентирају "Индепендент-Гамес". Реч је о фирмама које у бранши важе за мање, односно које не запошљавају више од 50 радника и чији годишњи обрт не прелази пет милиона евра.

Компјутерске и видео игре одавно не играју само деца. Према наводима немачког удружења произвођача компјутерских и видео игара "Гаме", просечна старосна доб корисника компјутерских и видео игара је у међувремену 36 година, пише ДW.

Претплата уместо куповине

Мобилне игре, дакле игре на паметним телефонима или таблетима, су у међувремену постале важан сектор. Посебно у Азији и земљама као што су Индија, Индонезија или Кина. Велико интересовање на овогодишњем сајму Гамесцом влада за Цлоуд Гаминг, игре које се играју на екстерном серверу са којим су повезани играчи.

Ова бранша је инспирисана Нетфлиxом, Амазон примом и другим стреаминг понуђачима. Због тога доста произвођача игрица више не нуди своје производе на продају него на претплату.

Тако рецимо француски произвођач Убисофт од сепрембра нуди више од 100 игрица уз месечну претплату. Елецтрониц Артс такође уз могућност месечне претплате нуди велику палету игрица, међу којим је и популарни серијал "ФИФА" чије ново издање на тржиште долази крајем септембра.

Хрватска конкурентна на светском тржишту

Иван Фратрић из фирме "Гамесреволтед" на сајму представља онлине карташку игру Пхагеборн која би на тржишту требало да се појави ове године. Иза тог назива се крије прва хрватска карташка видеоигра с мрежном компонентом, смештена у оригинални фантастични свет. Као у свакој бранши, како у Србији и земљама региона, и хрватски произвођачи рачунарских игара се сусрећу са проблемом недостатка стручне радне снаге.

"Ова бранша може понудити будућност младима и перспективу да остану у земљи", каже Дражен Томић, уредник портала ИЦТБусинесс.инфо.

"Плате су као иначе у ИТ бранши више од просека. Међутим, не смемо заборавити да су плате оних који се баве Гаме Девелопментом у свету много веће него у Хрватској. Дакле, ако неко жели да ради само због веће плате, онда ће он дефинитивно отићи из Хрватске или било које друге државе у региону јер у Хрватској или суседним земљама сигурно неће добити тако велику плату као што може добити у Немачкој, Великој Британији или Америци", каже Томић.

Зашто Келн?

Иако се сајам Е3 у Лос Анђелесу сматра најзначајнијим када је реч о новитетима, Гамесцом у Келну је најпосећенији сајам компјутерских игара у свету. Има више разлога што се сајам одржава у Келну. Један од најважнијих понуђача Е-спорта је из келнске четврти Милхајм. Он сваке године организује турнир у арени у Дојцу коју путем интернету у свету прати око 20 милиона људи.

У непосредној близини је и ТХ Келн (Техничка висока школа) у којој се школују особе које развијају рачунарске игре. Организатор очекује да ће сајам, који се ове године простире на 210.000 квадратних метара, посетити 400.000 људи. Карте су скоро распродате.

(ДW)
(Фото: ГеттyИмагес)

Коментари / 0

Оставите коментар