Због протеста блокирано више од 200 канала

Америчка компанија Гоогле саопштила је данас да је њен видео сервис Yоутубе блокирао 210 канала који су се, како се наводи, понашали "координисано" када су постављали снимке у вези са протестима у Хонгконгу.

Занимљивости 23.08.2019 | 13:38
Због протеста блокирано више од 200 канала
Овај потез је уследио неколико дана пошто су Тwиттер и Фацебоок навели да су открили кампању на друштвеним мрежама за коју тврде да потиче из Кине.

Такође су навели да су угасили више стотина налога који су објављивали садржај са циљем подривања продемократских протеста у Хонгконгу.

"Ово откриће је у складу са недавним опажањима и акцијама Фацебоок-а и Тwиттер-а у вези са Кином", написао је на блогу Шејн Хонтли, један од шефова Гоогле-а задужених за безбедност.

Он ипак није открио порекло тих канала, преноси Ројтерс. Портпаролка Стејт департмента рекла је за Ројтерс да су САД "дубоко забринуте због настојања Кине да манипулише јавним мњењем ширећи дезинформације о ситуацију у Хонгконгу".

Са друге стране, портпарол кинеског министарства спољних послова Женг Шуанг одбио је да директно прокоментарише одлуку Јутјуба, али је рекао да је највећа жеља кинеског народа да се оконча хаос и насиље у Хонгконгу.

"Жеља 1,4 милијарде људи не може да се блокира или контролише, и наравно не може да се угаси", рекао је он новинарима.

Тwиттер, Фацебоок и Yоутубе блокирани су у Кини, али су доступни у Хонгконгу.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар