Од затварања факултета неће бити ништа

Опозициони посланици Народне скупштине Републике Српске ускоро ће покренути иницијативу за ревизију диплома запослених у јавним институцијама Републике Српске, у којој ће, уз помоћ потписа грађана, инсистирати на томе да дипломе свих запослених буду јавне.  

Република Српска 23.08.2019 | 10:42
Од затварања факултета неће бити ништа
Најавила је ово народна посланица ПДП-а Јелена Тривић, напомињући да је то једна од захтјева са протеста који су недавно организовани у Бањалуци.

– Са иницијативом ћемо ићи ка Народној скупштини, а кроз њу ћемо тражити да ревизију спроведе ресорно министарство, а не да ми посланици овако сакупљамо податке. То је једино системско рјешење које можемо да предложимо као опозиција, па нека скупштинска већина то одбије, ми ћемо се борити – рекла је Тривићева, уз поруку да ће причу о дипломама истјерати на чистац. 

Изјаву српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, да ће затворити факултете који издају лажне дипломе, сматра популистичком, додајући да од затварања факултета неће бити ништа.

– Он велики проблем који захтијева системско рјешење мисли да ријеши једном популистичком изјавом. Не иде тако, али тако он то ради – рекла је Тривићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

блиц

23.08.2019 08:50

У потпуности се слазем са захтјевом опозиције! Све око диплома треба бити цисто и јасно. Кривицно гонити све оне који су на било који нацин урадили малверзацију везано за дипломе и стецене сколе. То је рак рана овог друства, поготово када они који су незаконито стекли дипломе на било који нацин утицу на процесе и зивоте других.Треба испитати нацине стицања диплома. Довољно је направити листе запослених, након тога на основу истих тразити од свих факултета да доставе информацију за све са листе и на крају предузети санкције према онима за које се добију информације да нису регуларно и редовно заврсили факултет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хх

23.08.2019 09:11

европски универзитет у БЧ чуј му само име....хахаха

Name

Попиц

23.08.2019 09:30

јавна тајна годинама куповина диплома у свим оредузецима и фирмама у свим политицким партијама раде у фирми и од једном донесе диплому лако за провјерит присутни на послу а испити сами полазу једино кад је ореузима онда са посла одсуствује а најцесце дипломирају викендом погледајте датуме видјецете да сам у праву сви супљи од малог до великог е зато оде ко мозе у УЕ

Name

Саша

23.08.2019 10:05

Ко да испита дипломе па ти који треба да истраже и испитају лажне дипломе су покуповали највише диплома и засјели на државне јасле. Дал ико купује диплому да ради у приватном сектору ? Нико.

Name

ре

23.08.2019 10:10

Шеф криминални афера у РС има још увјек задњу ријеч код народа и опозиције боже сачувај који су нико и ништа у РС.

Name

прес

23.08.2019 10:26

БУДИМО РЕАЛНИ! ПОЛА ВЛАДЕ И ЦИЈЕЛЕ УПРАВЕ ЈЕ КУПИЛО ДИПЛОМЕ! НАЈГОРИ СУ ОНИ КОЈИ НИСУ КУПИЛИ ДИПЛОМУ АЛИ СУ РЕДОВНО КУПОВАЛИ ИСПИТЕ И НА КРАЈУ ДОБИЛИ "КАО ВАЛИДНУ" ДИПЛОМУ И СВЕ ОК.ПУСТИТЕ ПРИЧУ ОКО ДИПЛОМА,НИШТА НАМ ТО НЕ ЗНАЧИ, УМЈЕСТО ТОГ ШТО ЈЕ КУПИО ДИПЛОМУ ДОЋЕ ОНАЈ СА ПРАВОМ ДИПЛОМОМ АЛИ КОЈИ ЋЕ ЈОШ ВИШЕ КРАСТИ.ТРЕБА ОГРАНИЧИТИ ЛОПОВЛУК И КРАДЈЕ, ЈАВНЕ НАБАВКЕ И СЛ.ДИПЛОМЕ СУ МАЗАЊЕ ОЧИЈУ!

Name

Трива

23.08.2019 10:49

Приватне факултет завршавају највећи пропалитети који никад нису могли уписат редовне факултете, а многи који су уписали неки од државних факултета студирали су по неколико година прву годину. Пребаце се на неки од тих курсева и тамо одједно заблистају као квази студенти. Куповне дипломе на рате. Довољно да погледате билборде поред цесте гдје се рекламирају уплати 309 КМ мјесечно и заврши.

Name

Затвори и исели

23.08.2019 10:52

Изгледа да је најбоље рјесење за власт затварање свега сто ради у РС. Затворимо факултете, затворимо мале радње, затворимо велика предузеца, затворимо све.. Не сјецам се кад је несто отворено у РС, али ми имамо мото затвори, исели, упропасти.. Не требају нам студенти, не требају нам људи, немају посла нек иду, ови сто остану не могу формирати породице, затире им се траг. Формула треба да буде поправи, побољсај, отвори.. Раде ли то свјесно?

Name

Миле

23.08.2019 12:20

Приватни факултети и њихови власници легитимним путем продају дипломе. У посљедњих 30 година треба видјети како су добили дозволе за отварање од стране Министарства просвјете РС и тадашњих министара кад се зна да су знали имати једног запосленог, те настави одржавати по гаражама и поткровљима. Треба прочешљати и ретроактивно поништити дипломе које су потписивали професори који су предавали по седам предмета.

Name

Гаги

23.08.2019 12:28

Чуј приватни факултет хахахаааааааа!) Локални полусвијет неписмени и криминалци отворе факултет. Па то је шпрдња са људима.

Name

Марко

23.08.2019 08:56

Напокон једна паметна дама. У поредјењу са онима из окрузења лидера СНСД она дјелује као андјео и к томе јос образована и паметна. Безрезервна подрска професорици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2019 10:30

Управо. Јелена је златна и паметна дјевојка. Пуно среће јој желим.

Name

"струцњак"

23.08.2019 09:05

Па гдје це ОН "досколовавати" своје кадрове ? Све су покрали само су дипломе уредно купили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ''струцњак''

23.08.2019 09:19

Кад се несто хоце, нацин се увј'ек надје. Примјера ради Модрица колико сам информисан нема амфитеатар салу, ал то није сметало да су се на појединим локацијама ономад стампале дипломе и звања неријетко по зељама. Бит це врло интересантно ако некад нека озбиљна власт крене у правцу да и то у потпуности расвијетли.

Name

Купац

23.08.2019 09:07

Ја сам своју возачку дозволу и факултетску диплому поштено платио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

исток

23.08.2019 09:27

јел било скупо???

Name

пике

23.08.2019 09:08

Ово што је остало од опозиције треба се повуци и бојкотовати Скупстину. Стварно нема више смисла. Опозиција у Србији ради једино могућу ствар - ето вам све, владајте једнопартијски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шипово

23.08.2019 09:09

Па за вријеме владавине Додика отворени су бројни приватни факултети широм Републике Српске. Последице се већ сад осјечају, а тек у наредном периоду биће катастрофа због приватних факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2019 09:59

Корупција постоји и на дрзавним факултетима око продаје испита.. Треба спрецавати злоупотребе на свим факултетима и појединце који то цине, а не затварати јер тако комотно мозес затворити све, ако се право мисли завести ред.

Name

Ре Ре

23.08.2019 11:19

наравно. Драстицан примјер је кад је ректор Матаруга за декана именовао лика који је науцне радове објављивао у Куриру, Информеру и Блицу. Такав примјер не постоји нигдје на свијету.

Name

КСС

23.08.2019 13:37

Отварање приватних факултета са оваквим критеријумима је директно на задатку уништења једног народа.

Name

Тако и треба

23.08.2019 09:24

Ово је добро,Свака друга зграда има кафиц и бар један факултет. Одес на пице , добијес и диплому илии висе њих ако имас пара. Ста је данас цовјек без неколико магистрата и бар једног доктората,сељак неписмени.Ако немас пара иди брате копај Лијевце и Семберију, ваљда це бити за хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

23.08.2019 09:25

О гдје сте ви досад били да цујемо коју паметну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

23.08.2019 09:47

Нису проблем млади људи чији ментални капацитети не досежу ниво факултетски образованог човјека, што због природних одредница, што због лошег образовања у основним и средњим школама, јер ововремена дјеца излазе из основне школе без знања таблице множења и знања свих слова, већ су проблем надобудни родитељи, (буџетлије и гастарбајтери), који у најбољој жељи да им се дјеца, као они, не муче кроз живот, посежу за тешко зарадјеним властитим новцем, улажући га у будућност лијених паразита, који све вриједности мјере количином показаних еура, а које овдашњи политичко-образовни предатори једва чекају... Уз плаћен факултет, уз плаћен посао у некој од буџетских организација, уз готовинске донације партији (или Савезу), имамо дружтво из којег свако, ко има имало образа и поштења, одлази главом без обзира, а половина ових који још нису кренули би то учинили јако радо да се могу ријешити кредита којим глуме добар и лагодан живот... Срећно нам наше "србовање" на отечествију које ћемо јако радо распродати (блиско)источим купцима чим "изабрана" власт усвоји закон о опорезивању некоришченог пољопривредног земљишта и уведе обавезу плаћања пореза на некретнине у селима... А толико крви пролисмо "бранећи свету српску земљу"... Тад смо је бар могли добро уновчити, сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако и треба 1

23.08.2019 09:52

Ово је стари виц.Пролази група туриста кроз Бањалуку и одмара 2 сата. Водиц им објасњава: " Оно тамо је Кастел, оно Сафикадин гроб,... бла,бла,труц..., оно тамо су факултети па ако зелите дипломирати ...".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Под 1.

23.08.2019 09:57

Забранити рад у јавним институцијама свима са приватних факултета.То су дипломе регуларно купљене, без икаквог знања! Затим, све по реду провјwрити и на јавним.... Због таквих диплома друство је отусло х пропаст.... Нукада они не могу бити академски градјани, не стице се то куповином диплиме као паприке, ни има напретка са "таквим" на вазним и битним позицијама за цјелокупно друство. Обицно тезгарење у институцијама и ипсра пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Под 1.

23.08.2019 10:40

Закон је изједначио јавне и приватне факултете и ту није ништа спорно! Проблем је што већина приватних факултета не испуњава услове за рад и углавном школује студене који у просјеку имају 40+ година. Треба ЗАТВОРИТИ власнике тих факултета и професоре који дозвољавају продају диплома. Испитати све који су стекли диплому у року краћем од предвиђеног....како су појединци уписивали факултете с трогодишњом средњом школом...како су полагали по 3-4 испита у једном дану итд, итд.

Name

Ре

23.08.2019 10:41

Најбољи факултети у свијету су приватни и треба направити реформу да то буде и код нас слуцај, унаприједити квалитет, а не затворити и гусити.. Корупција на дрзавним факултетима је годинама "дозвољена", хоцемо ли све сад затворити или санкционисати злоупотребе и поправити ствари..

Name

Ре Ре

23.08.2019 12:27

Висе пута сам слицно коментарисала....потписујем све наведено!

Name

Гдје све постоје

23.08.2019 12:57

Постоје ли у нпр. Аустрји приватни факултети?

Name

На ауто путу ....

23.08.2019 10:12

...се налази једна велика реклама али не за домаће производе него свјетлију будућност..."Свјетло на крају тунела".Само што је тунел јако јако кратак а црнило је бесконачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није свеједно

23.08.2019 10:43

Ста би у том слуцају Краљевиц Мицо и Поповиц Младен из Власенице. Па Мицо би остап само са осмогодисњом сколом, а не иде то да нацелник опстине има од сколске спреме ос. То не говори само о Мици вец цјелокупном кадру из Власенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бре..

23.08.2019 11:28

Па тог Мићу је народ изабрао. Власеница га изњедрила, гласала за њега. Власеница такве воли.

Name

Поцнимо од врха

23.08.2019 10:50

Ред је да министри технолоског развоја и образовања први објаве гдје, кад су дипломирали, и код ког ментора су стекли звања мр и др, са којим звањима су се запослили. Па онда према доле, низ пирамиду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Поцнимо Од Врха

23.08.2019 11:21

да и Рајцевиц није студирао са Пером Дјокицем у Лондону? Не би ме цудило, тај цовјек од квалитета има једино утицајног тату.

Name

Милан

23.08.2019 10:52

ГОРАН ЈАНКОВИЦ Који је преко церке постао родбина Додиковх има лазну диплому и ради у РГУ. Страсно и срамота. Купио диплому, незна ни једног професора нити зна како му се зове било који испит који је полозио а добио посао са том дипломом у РГУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хех

23.08.2019 11:13

Колико их таквих има у РГУ? Да је само он, добро би било. И они силни дошколовани. Нпр. Г. Милановиц радила са висом, па док је радила заврсила приватно право и од РГУ добила увјерење за полагање дрзавног испита и да то не буде мало, расписали и конкурс да је приме на мјесто ВСС. Да нагласим, није Милин род. Из Мркоњиц Града је.

Name

Отворимо

23.08.2019 10:57

Док Вуциц стално несто отвара, наси су окренути "затварању"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИпломе

23.08.2019 11:20

Легитимно је тразити законт приступ информацијама о образовању запослених, одговорних лица, али диплома није мјерило знања,што доказују многобројни примјери неспособности политки подобних директора, који су довели до стечаја фирми којима су "руководили". Легитимност диплома је кључно питање, јер постојање саме дипломе није никакав доказ. Начин на који су многобројни стекли дипломе на "легитиман" начин показују и другу страну ове приче. Лијече нас доктори, који су полагали испите на сасвим "легитиман" начин, па то своје знање доказују свакодневно на радном мјесту, а резултат је губитак од тричавих милијарду, као и случајеви пацијената, који су преминули под чудним околностима без понуђених образложења. Дакле, питање диплома је само попратна појава свега онога што се дешава када влада једноумље без икакве контроле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салаука

23.08.2019 11:27

Бас ме занима ста це Каисија и Цицан Борин из Бијељине да показу ( доказу ) за своје дипломе као иВојвода Мирко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Росуље

23.08.2019 11:27

Пошто је закон изједначио приватне и државне факултете, један од начина је да се при запошљавању у јавне установе и државне институције врши бодовање завршених факултета према ранг листи (нпр. шангајској) квалитета факултета. На тај начин би студенти са најквалитетнијих факултета имали предност. Наравно, треба укинути интервјуисање кандидата, јер је то служило да се озваничи непотизам и гурање неквалитетних кадрова. Ако је неко завршио факултет који се у свијету налази високо на ранг листи, сумњам да у комисијама за пријем постоје људи који могу оцјенити његово знање. Његова диплома је гаранција његовог знања. Свакако, треба провјерити све дипломе, како су стечене и у ком временском периоду, како су пријављивани испити и користити низ других метода за провјеру. Требало би извршити неку врсту лустрације, тако да би се за сва мјеста поновио конкурс. Тренутно запослени би имали предност код истог броја бодова. Међутим, ово се неће десити док је ове власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дилема

23.08.2019 11:31

На дрзавним факултетима постоје афере око продаје испита, проституције, непотизма, трговине утицајем па су нису сви студенти једнаки, неки су "једнакији" од других и имају привилегије лаксег полагања испита. На приватнима тога свега нема, али опет се "мање уци" и лаксе полазе.. Цији је гријех веци и хоцемо ли све затворити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дилема

23.08.2019 12:33

Тако је! Веће глупаке " од проф."на бл факултетима нецес наци нигдје.Тески глупандери...све код њих пролази....не знам само у какве су сколе исли ( основну и средњу) и какви су их родитељи васпитали кад је нормално купити испит, не појавити се на испиту, а полозити....немају елементарну културу...

Name

Ма затворит него ста

23.08.2019 13:58

Дипломе су покуповали бабе, дједе, разне занатлије, месари, кухари, конобари,продаваци,возаци, цувари, брентаси, свако ко није зелио да уци или ради, итд итд.... Млади бјезе, наталитет велики проблем.... Ста це то висе коме....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.08.2019 21:40

Сто Додик обеца, знај да од тога нема ниста. Он обеца да би смирио јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катанац

25.08.2019 07:49

Сами од себе це се затворити, а не зато сто то неко хоце. Неце стари купци поново ици у куповину дипломе.

ОДГОВОРИТЕ