Тријумф црно-бијелих: Партизан - Молде 2:1

Брука Асана и феноменални Тошић – Партизан носи победу у Молде! Фудбалери Партизана победили су норвешки Молде резултатом 2:1 у првом мечу плеј-офа квалификација за Лигу Европе.  Деца тражила победу - Сума и Тошић им испунили жељу! У најнеобичнијој утакмици коју су фудбалери Партизана одиграли у животу, пред 5. 800 деце на трибинама, забележена је победа у првом мечу плеј-офа за Лигу Европе. Црно-бели путују у Норвешку много задовољнији.  Биће рата на северу: Тошић оборио Молде, Партизан има предност за реванш.  У Хумској 2:1 за црно-беле.

Фудбал 22.08.2019 | 23:11
Тријумф црно-бијелих: Партизан - Молде 2:1
Партизан је дошао до победе у неизвесној завршници након што је заслужио можда и убедљивију предност пред реванш у Норвешкој.

Херој црно-белих пред скоро па празним трибинама био је Зоран Тошић, који је у победи учествовао са асистенцијом за Суму и голом за победу.

Утакмицу је обележило скоро 6.000 навијача, то јесте деце до 14 година који су смели да присуствују утакмици услед суспензије стадиона од стране УЕФА.

Прву полу-прилику имао је Стевановић, момак пар година старији од деце која су бодрила Партизан на трибинама, који је у седмом минуту шутирао у голмана Норвежана.

Пет минута касније Молде је узвратио својом шансом, али је изненађујућ гол спречио Стојковић сјајном интервенцијом.

На наредну прилику, уједно и први гол, чекало се до 44. минута. После пола сата офанзиве Партизана и константног држања Норвежана под притиском, први гол на мечу био је дело гостију.

Боли, који је ушао средином првог дела игре уместо повређеног Кнудцона, направио је слалом поред три играча Партизана и матирао немоћног Стојковића.

Непуна два минута касније већ је било 1:1. Тошић је пробио по десној страни, упослио Суму, а "препорођени" фудбалер из Гвинеје се феноменално окренуо, ослободио чувара и погодио левом ногом.

На полувреме се отишло са отишло нерешеним резултатом, иако је Партизан вероватно заслужио да води.

Други део игре почео је уласком Ожеговића уместо индиспонираног Садика, а прву прилику су овога пута имали гости, али је Шћекић отклонио опасност у првом, а Стојковић у другом наврату у 61. минуту.

У наредних 15-ак минута није виђена ниједна права прилика. Лопта је често мењала посед, играло се на обе стране терена, али шанси за гол практично да није било.

На терен су ушли Асано, који је заменио Стевановића, и Натхо, капитен репрезентације Израела који је дебитовао заменивши стрелаца до тада јединог гола Суме.

У 78. минуту Ожеговић је пропустио прилику да буде херој, али је са десетак метара од гола промашио лопту. Ипак, ускоро бивши нападач Партизана се није обрукао ни изблиза као његов колега из Јапана Асано.

После продора Урошевића Асано је остао сам на неколико метара од гола, дочекао лопту на волеј један на један са противничким играчем на гол-линији, али је деганжирао на трибине јужне трибине.

Ипак, црно-бели су успели да се спасе и да дођу до заслуженог гола. Сјајни Урошевић је поново пробио по левој страни, успео да остане сам и да проигра Тошића, који је био сам "као дух" на метар од гола противника. Искусно крило црно-белих је сместило лопту у мрежу и, испоставило се, донело победу својој екипи.

До краја меча Партизан није имао више прилика, за разлику од Молдеа чије претње је укротио Стојковић.

Реванш меч игра се за недељу дана у Молдеу.

"Хоћемо победу, хоћемо победу!", орило се из грла 5.800 клинаца на трибинама у Хумској, а играчи Партизана потрудили су се да се деца кућама врате с осмехом на лицу.

Упркос слабијем уласку у утакмицу и примљеном голу, Партизан је бивао све бољи и бољи на терену, па су за победу у првој утакмици плеј-офа за Лигу Европу "одговорни" Сејдуба Сума и Зоран Тошић, стрелци погодака у 43. и 84. минуту утакмице.

Њих двојица су учествовали у акцији за први гол, убрзо после вођства Молдеа, када је "Бамби" упослио Гвинејца, док је Тошић донео победу после акције са Асаном и Урошевићем.

Вреди истаћи и да су црно-бели на овој утакмици били лишени услуга одличног штопера Бојана Остојића, док смо видели и деби Бибраса Натха, који је за само двадесетак минута на терену показао да има фудбал у "малом прсту", лако је повезао редове свог тима...

Милошевићев не иде потпуно опуштен на реванш у Молде за седам дана (29. август), али има сасвим солидан резултат, посебно ако се узме у обзир традиција са Скандинавцима.

ПАРТИЗАН - МОЛДЕ2:1 (1:1)
/Сума 45+1, Тошић 84 - Голи 43/

Гости из Норвешке дошли су у Хумску без намере да се бране и чекају домаћина да први повуче потез и одмах је било јасно да ћемо видети "отворену" утакмицу, а први покушај имао је Ејкрем када је његов шут у последњем тренутку зауставио Стојковић, кога је мучила не тако дисциплинована одбрана црно-белих, посебно десна страна...

По њој је виђен и одличан продор Кнудсона, када се Џејмс оклизнуо и није шутнуо, али грешку није направио и резервиста Голи, када је нанизао Милетића и Вујачића и погодио за 1:0 у 43. минуту.

Партизан је играо солидно на половини Молдеа када би пресекао њихове акције у корену, најзапаженији је био Филип Стевановић који је покушао из даљине да угрози Краникса, али у игри црно-белих недостајало је да у континуитету притискају госте.

Није било довољно одлучности све до 0:1, да би одмах после тога лепо сарађивали Тошић и Сума, а Гвинејац је лепим голом наставио успешан низ и спречио Молде да води на полувремену.

Иако је Партизан у наставку чешће боравио на половини Молдеа било је потребно много времена за нову опасност пред голом Краникса... Голман Норвежана је у 80. минуту прво одбранио шут упорном Урошевићу, а потом гледао како Асано са пет метара промашује празан гол.

Ипак, од уласка Натха у игру било је јасно да је игра Партизана много боље "повезана", а тај период црно-бели су претворили у гол преко Тошића.

Од њега је кренула акција и ушао је с бока у средину, одложио лопту за Асана, који је брзо проследио на бок за Урошевића, а леви бек Партизана нашао је "Бамбија" на пет метара, одакле искусном фудбалеру није било тешко да смести лопту у мрежу.

За крај је Стојковић забележио две интервенције и сачувао победу за Партизан који на реванш неће путовати потпуно безбрижан, али неће бити ни укочени. Имају добар резултат.

Какав ход по ивици и какав уздах олакшања на крају! Партизан је губио, Партизан није играо добро, бар не довољно добро, ни налик оном издању против Малатије, али Партизан је преокренуо и добио меч. На реванш у Норвешку иде са голом предности, који ништа не гарантује, али када се погледа ток утакмице делује као да је од злата саткан. Асистенцијом и голом у 84. минуту Зоран Тошић донео је тријумф црно-белима. Биће рата на северу, али са поготком предности, лакше се дише – 2:1 (1:1).

Све је било другачије него пре две недеље. И игра Партизана и атмосфера на трибинама, где су деца уместо навијачких армија давала штимунг, ривал који се показао далеко чвршћим од Малатије, па самим тим на концу и резултат. Било је то доста слабије издање црно-белих него против Турака, али ако нешто заиста вреди похвалити онда је то вољни моменат и карактер играча Сава Милошевића. Неки ранији Партизан тешко да би од 0:1 код куће дошао до победе. Овај тим је и то успео.

Тих последњих 15 минута, када је Партизан напао пуном снагом, а одбрана Молдеа се нашла на великим искушењима, оставља питање зашто црно-бели тако нису раније кренули храбрије и одлучније. А, можда одговор лежи и у уласку у игру Бибраса Натха, који је као чаролијом одједном повезао редове тима, послао три-четири одличне лопте и убацио Парни ваљак у четврту брзину.

Биће тврдо у реваншу, још једна шаховска партија на фудбалском терену, али са том променом да Молде сада мора у напад. Само што ће и Партизан тамо морати боље, много боље него на Топчидерском брду.
 
Чудно прво полувреме одиграно је у Хумској: готово ништа вредно помена за 44 минута, а онда два гола за – 60 секунди. Тешко је то било полувреме и за гледање, а камоли за играње. Партизан нимало није личио на ону екипу која је играчки "масакрирала“ Малатију две недеље раније на истом стадиону.

Шта је недостајало црно-белима у односу на тај меч? Све! Брзина, креативност, а највише тачност у пасу. Као да је важност утакмице свезала ноге играчима Партизана, толико погрешних пасова, толико неких нелогичних одлука, у којима се видело да нема куражи да се та лопта гурне негде где ривал не очекује...

Да то није било без разлога, видело се у два минута пре водећег гола Молдеа. Управо је један погрешан пас на противничкој половини био окидач да гости покажу колико су уиграна екипа која брзо "гура“ лопту напред и хвата ривале у раскораку.

Невероватан гол је примио Партизан. Норвежани су се буквално прошетали кроз половину као да су наспрам њих чуњеви на тренингу. Овог пута није било ни тог центиметра среће, јер се лопта после Болијевог шута одбила од обе стативе и скренула у гол. Срећом, одговорио је Партизан у следећем нападу. Прва озбиљна акција и гол. Здјелар је дугом лоптом нашао Тошића, овај проиграо Суму, који је из окрета погодио даљи угао.

Моментални одговор, то је оно што у фудбалу диже адреналин и враћа крв у лице. Партизан га је направио. Очекивало се да „нагази“ ривала у наставку...

Од тога није било ништа. Молде је све до 78. минута држао у анестезији напад црно-белих, када су се указале две колосалне шансе Парном ваљку. Код прве је Ожеговић на петерцу промашио цео фудбал, а код друге је Асано са петерца послао лопту пет метара преко гола.

И онда – гол. Дуго се чекало да Зоран Тошић уради нешто магично на великим утакмицама за Партизан и учинио је то. Велики посао је још једном урадио Слободан Урошевић, а тачку на меч је ставио Бамби. Гол за победу.

Партизан иде у Норвешку са малом предношћу. Биће борбе, биће рата. Али, врата Лиге Европе се виде!

ПАРТИЗАН - МОЛДЕ 2:1 (1:1)
/Сума 45, Тошић 84 - Боли 43/

Стадион: Партизана.
Гледалаца: око 6.000.
Судија: Виктор Кашаји (Мађарска).

Партизан (4-2-3-1): Стојковић – Милетић, Вујачић, С. Павловић, Урошевић – Здјелар, Шћекић – Тошић, Сума (од 73. Натхо), Стевановић (од 62. Асано) – Садик
(од 45. Ожеговић).

Молде (4-2-3-1): Кранинкс – Харалдсејд, Бјернбак, Габријелсен, Форен – Хусеин, Аурснес - Хестад, Ејкрем (од 69. Ејкрем), Кнудсон (од 33. Боли (од 85. Мострем)) - Џејмс.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар