"Титаник": Трагови сјаја и гламура трајно нестају

Рониоци који су имали пет зарона на ронилачкој мисији на дубини од 3. 800 метара гдје леже остаци “непотопљивог” (како су својевремено градитељи тврдили за “Титаник”), утврдили су да због снажних океанских струја, корозија од соли и бактерија које разграђују гвожђе, олупина “Титаника” нестаје.

Занимљивости 22.08.2019 | 22:34
"Титаник": Трагови сјаја и гламура трајно нестају
Највеће пропадање примијећено је на бочној страни гдје су се налазиле официрске кабине.

– Капетанова када за купање која се јасно видјела у олупини, једна од најдражих слика међу ентузијастима, сада више није тамо – изјавио је историчар Паркс Стефенсон специјализован за “Титаник”.

Током роњења, истраживачи су утврдили и да су се на олупини брода настанила створења, што је само по себи врло занимљиво, јер је ријеч о црним дубинама у којима су температуре на тачки смрзавања и ненормалном притиску, у којима ипак напредује живот.

– На олупини се налазе микроби који прождиру гвожђе слабећи његову иницијалну структуру. Вјерујемо да је то највећи фактор пропадања “Титаника” – кажу истраживачи.

Сада проучавају како различите врсте метала еродирају у дубоким атлантским водама, како би процијенили колико је времена остало олупини “Титаника”, упозаравајући да би она временом могла потпуно да нестане.

“Титаник” је више од 100 година на дну мора, удаљен око 600 километара од обале Њуфаундленда у Канади послије удара у санту леда на свом првом путовању из Саутемптона до Њујорка 1912. године.

На највећем путничком броду свог времена од 2.200 особа живот је изгубило њих 1.500.

(Аваз, Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар