Од 01.09. скупља струја за привреду за 22 одсто

„Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС) послала је привредницима нове уговоре о снабдијевању електричном енергијом у којим је повећана цијена индустријске струје, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. Поред тога уговори садрже мноштво других одредби које иду на штету пословне заједнице.

Република Српска 22.08.2019 | 14:48
Од 01.09. скупља струја за привреду за 22 одсто
Наиме, ЕРС је формирао нову Дирекцију за снабдијевање електричном енергијом која ће од дистрибутивних предузећа ЕРС преузети снабдјевање великих потрошача електричном енергијом.

„Та Дирекција већ запошљава раднике, од којих је дио преузет из дистрибутивних предузећа и од 1. октобра они ће слати рачуне за струју фирмама“, рекао је извор ЦАПИТАЛ-а из ЕРС-а.

Уговори стижу на адресе предузећа

Уговори које ЕРС треба да закључи са привредницима већ су стигли на адресе појединих предузећа чији су представници остали затечени појединим одредбама, првенствено повећањем цијена електричне енергије.

Из Уговора о потпуном снабдијевању електричном енергијом који је у посједу ЦАПИТАЛ-а видљиво је да ће предузећа уговор склапати са Матичним предузећем ЕРС, умјесто са дистрибутивним предузећима као до сада.

Оно што је посебно изненадило привреднике је то што је чланом 5. предложеног Уговора предвиђено повећање цијена електричне енергије од 1. септембра ове године.

Тим чланом дефинисано је да цијена за испоручену активну електричну енергију износи за вишу тарифу 0,0957 КМ по кWх без ПДВ-а, а за нижу тарифу 0,0638 КМ/кWх без ПДВ-а.

Привредници сада плаћају вишу тарифу 0,0916 КМ, што значи да она новим Уговором, који предлаже ЕРС, поскупљује за 0,0041 КМ што је око пет одсто.

Међутим, цијена ниже тарифе поскупљује за чак 40 одсто или 0,018, са садашњих 0,0458 КМ на 0,0638 КМ/кWх.



Ово су тарифе које се примјењују за највећи број фирми, које су на напонским нивоима 10 и 20 кВ, док постоје и мали привредници који немају своје трафостанице и који плаћају највећу цијену струје тренутно и у најгорем су положају.

Поред тога, Уговором није дефинисан износ РВТ, као ни обрачунска снага кW. Ови параметри су, према ријечима привредника, битни за рачун, а о њима нема изјашњења у предложеном Уговору.

У члану 5. Уговора се додаје и да се на цијену електричне енергије додају припадајући трошкови мрежарине и остале законске накнаде, што је у супротности са чланом 2. у којем се наводи да ће ЕРС са дистрибутером регулисати плаћање мрежарине.

ЕРС је дефинисао и да задржава право на промјену цијене струје у складу са тржишним условима, али и да ако потрошач – фирма промјени снабдјевача плати пенале и то на начин да ће му се „до тада испоручена активна електрична енергија обрачунати и фактурисати по цијени из Уговора по кWх, увећаној за девет одсто“.



„У пракси не постоји да се плаћају пенали ако се промијени снабдијевач, то је чиста злоупотреба монопола“, тврде у пословној заједници.

Уговором је дефинисано и да је крајњи купац у обавези да поред цијене за испоручену струју плаћа и обавезе које одреде надлежни државни органи и то: трошкове приступа систему за пренос и дистрибуцију електричне енергије према тарифним елементима које доставља оператор система, накнаду за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије, ПДВ, као и све друге обавезе.

У вези са том одредбом, власници фирми са којима је ЦАПИТАЛ разговарао истичу да трошкови приступа систему треба да буду у цијени коју наплаћује дистрибутер, те да не могу бити као нова посебна обавеза.

У ЕРС-у су себе обавезали да ће надокнадити крајњем купцу штету проузроковану неоснованом обуставом испоруке струје, али нису навели када, односно у којем року ће надокнадити штету.

Потед тога, рекли су да нису одговорни за штету која настане предузећима као посљедица кварова и осталих поремећаја на мрежи, док у пословној заједници сматрају да би ЕРС требао бити одговоран ако је штета настала због лошег одржавања, грешке у руковању или ненајављеног ремонта и искључења.

“Неопходно је увести обавезу и процедуре најаве ремонта. Овако, како се у тренутно у ЕРС-у понашају је страшно. Искључе струју ненајављено на осам сати и кажу “било је у медијима”. Треба да обавијесте индустрију о искључењу да би се смањиле штете”, истичу привредници.

Поред тога, у Уговору за рјешавање жалби купаца на испостављени рачун за струју није дефинисан другостепени орган.

Ни рокови за отказ уговора нису изједначени, односно за ЕРС су дупло мањи него за привреднике.

Послодавци траже састанак са ЕРС

У Унији удружења послодаваца РС кажу да већ добијају притужбе привредника.

„Тражићемо састанак с „Електропривредом“ да би се разјаснили детаљи уговора, с обзиром да нисмо обавијештени него су нам само почели стизати нови уговори“, рекао је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца.

У „Електропривреди“ ћуте

У “Електропривреди РС” не одговарају на питање зашто изузимају индустријске потрошаче од дистрибутивних предузећа и шта то значи.

Не појашњавају ни како је Дирекција која ће убудуће водити рачуна о привредницима организована, колико ће радника запошљавати и како ће се финасирати.

На сајту ЕРС стоји само обавјештење из јуна ове године да је промијењен правилник о снабдијевању, те да су купци дужни да изаберу снабдјевача квалификованих купаца до 1. септембра.

Наводе и да је све то у складу са прихватањем Трећег енергетског пакета, односно реструктурирања и раздвајања дистрибуције и снабдијевања.

Струја за привреду посљедњи пут је поскупјела у фебруару ове године и то за 4,9 одсто.

Реаговали су и из Привредне коморе Републике Српске да ће тражити хитан састанак са Владом и ЕРС-ом и да је недопустиво да су уговори послати десет дана прије њихове примјене.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за ЦАПИТАЛ да име се  већ обраћају представници фирми које су једни од највећих потрошача електричне енергије у РС.

„Њихове реакције на уговор који су добили од „Електропривреде“ су изузетно негативне. Није им остављен никакав простор за договор, само су добили коначне уговоре и то десет дана пред примјену уговора и немају времена да реагују. Привредна комора ће окупити привреднике већ наредне седмице и ићи ћемо са реакцијом према Влади и ЕРС-у како би указали на проблеме са којима се суочава привреда“, истакао је Благојевић.



(БН/Цапитал)

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

ре

22.08.2019 12:49

За то поскупљење неко би морао бити ухапшен,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2019 13:05

Није бас све тацно. Имам тај уговор испред себе. Писе за вису тарифу 0,0798, а за низу 0,0399.

Name

Бањалучанин

22.08.2019 13:06

Сигурно, нисмо у средњем вијеку господине! На крају дана, тржиште струјом је одавно либерализовано тако да могу узети било код добављача струје. А да, и даље је најјефтинија Слектропривреда...

Name

Ре ре

22.08.2019 14:24

То је цијена за мале потросаце, а за велике је веца.

Name

Монопол

22.08.2019 14:26

Уговор достављен са мјесец дана касњења и сада тразе да се хитно потписе. Одредбе уговора монополске. Од потросаца се тразе 3 мјенице.

Name

Горан

22.08.2019 14:27

Бице и горе док нам је Радован Клинцов основао свој Универзитет за пословне студије у БЛ и још је ректор на истом. Човјек до и послије рата радио као магационер. И сад фабрикује легалне фалш дипломе.

Name

ре

22.08.2019 14:51

Струја за народ не поскупљује, а струја за приватнике која је до сада била доџаба и треба поскупиити. Требало би и код нас као у Србији увеси да до 300Кwх буде најнижа цена, за социјалу, људе које штеде и самоп за најосновније троше, не греју се и не пеку и кувају на струју. а нека за оне који се греју на струју буде 5 пута скупља. Овде треба стимулисати штедњу а не потрошњу како би се струја морала извозити у Европу по 5 пута већој цени,

Name

Ре

22.08.2019 15:19

Сваки пут кад пензионерима повећа пензију долази до некаквог поскупљења, вратите се уназад и видјећете да је то истина , овај мјесец 16 мил . мање је прикупљено за пензије и то је на годишњем нивоу 200 мил.и биће још мање прикупљено јер они што требају да уплаћују пензионо ос. одоше а пензионера све више , значи да мора доћи до колапса али неки неће да свате а неки немогу али ухљеби отказ неће добити до задњег јер ова власт одма одлази кад крену откази ухљебима.

Name

Бурле Сарајлиц

22.08.2019 22:23

Када це електрификација Пељеског Моста?

Name

здравко

23.08.2019 16:57

Бити це електрификација када Бурле одреди ,исто када пељеског Мостара.

Name

Дијаспора

22.08.2019 12:57

ТООООО СНСД, то ке та "КОРЕКЦИЈА" цијена ХАХАХАХАХА, само писај по сиротињи, Баја је Баја а испод њега ситна раја!! ХАХАХАХАХА мало је то, ја би на Бајином мјесту 5 КМ кw/х све би то овај тупави овца народ платио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.08.2019 13:35

Е ако су привредници сиротиња ста су онда њихови радници/робови ? Па ред је да и газде плацају праву цијену струје.

Name

Ре Марко

22.08.2019 15:34

А од чега ће газде платити струју? Па смањиће плате радницима, наравно. Неће газда бити у минусу. А ту је још један проблем, све је мање радника који ће радити за мизерију...

Name

22%

22.08.2019 20:26

Не могу да вјерујем да несто мозе да поскупи одједном 22%, а ми то производимо. Ово је крај, овдје нема висе ниста, готово је.

Name

ре марко

23.08.2019 11:40

Е мој Марко сто се јављас тако празноглав болан ,боље паметно цутити него блесаво лупати ,струја коју газде плацају је до поскупљења овог сад ионако била скупља 40% од струје домацинства тзв индустријска струја

Name

Милисха

22.08.2019 13:23

Мало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.08.2019 15:33

То је за поправљање биланса ЕРС. Подобни привредници ће се намирити кроз намештене тендере за послове...сав трошак опет иде на све нас.

Name

Кум

22.08.2019 13:40

Па и да поскупе за 100% исто је зато сто це ускоро и са и без поскупљења доци до колапса система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!'ннн

22.08.2019 14:49

Па то је неки дан Висковиц и најавио, ко је цитао измедју редова!!!

Name

Добој

22.08.2019 14:33

Тонемо и пропадамо а нисмо свјесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

22.08.2019 17:14

Када је НАТО поставио свог човјека за премијера 8 подржала га Олбрајтова од тада ми пропадамо.а он краде.краде и несто да својим менторима који га штите.Камо ће Дезертер волити нешто за шта га нине било брига у најтежим данима.уништио нас је скроз.тоталка родјаци

Name

@Јадранка

22.08.2019 20:55

Никаквог смисла у том сто писес. Цјела јавност у Републици Српској је против НАТОа. Насе опредјељење је мајка Русија. Саврсено је јасно да нема говора да цемо икад уци у ЕУ. То само онај "Директ" мозе вјеровати да мозес бити у војном савезу са Русима и цлан ЕУ. Дакле, никад у ЕУ, војни савез са Рујама, док це све сто мозе иселити у ЕУ. То ти је српска памет, заједно са тако 'паметним' тезама какве си изњела.

Name

Браво СНСД

22.08.2019 15:03

Лука Петровиц,најљигавије створење у дрзави.Сад це његова приватна фирма да продаје струју.Браво СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

22.08.2019 15:05

Проблем је што у јавним предузецима и министраствима углавном раде са куповним приватним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи моји

22.08.2019 15:16

Немогице је давелике те фирме плацају цијену као домацинства 0.09 то н8јw могуце била је прица да је индустријска струја 3 пута скупља од ове за обицне паценике па не мозе фис тропик и слицни плацати каопензионер са 200 км пензије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

22.08.2019 16:25

О чему ти причаш? Какав извоз? Струја поскупљује да би се платили лезиљебовићи по електру. Само код нас електро послује са губитком. Сад нека оптерете и још ово мало привреде и можемо сви у лијепу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2019 17:43

Свако од нас има неког у породици или комшилуку или зна човјека који ради у еле. и већина кажу да они мало шта раде а да послове обављају приватне фирме , Елнос, Калдера и Ел .Обнова , значи полако пропадање и прелазак у приватне руке.

Name

Мозда

22.08.2019 18:17

Послује из разлога сто је цијена костања производње ЕЕ веца од продајне цијене домацем конзуму, сто ЕРС као балансно одговорна страна плаца и пенале, док за домаци конзум нема пенала. Да сте власници ЕРС ни један кWх струје не бисте продали у РС него преко берзе за 20, 30 а некад и 40% скупље него сто је цијена у локалу. Мозда има виска радника, али гдје их нема? Индустријска струја, струја на 10, 35, 110 никад није била скупља од струје коју плацају домацинства. Преузета је обавеза отварања трзиста, како би се онемогуцио "монополски" полозај ЕРС. Свако ко се региструје мозе да обавља послове снабдијевање, отворена конкуренција. Свако мозе преци и снабдијевати се код оног ко му понуди низу цијену, мада мозе да плаца и вису код неког другог снабдјеваца, из ко зна каквих побуда. Није за вецину предузеца поскупила струја, него за мањину. Разлог засто се "отима" посао дистрибуцијама надјите и провјерите на сајту РЕРС, Матицно предузеце једино има лиценцу за снабдјевање струјом у систему електропривреде, која је до сада уступана дистрибуцијама. Све електропривреде су просле ову процедуру и сада је досао ред и на нас. Поздрав

Name

Директ

22.08.2019 21:10

Та мањина предузеца запосљава велики број радника, тако да ово није добро.

Name

ре

22.08.2019 23:00

Па није ЕПРС прција радника и директора, нису пали с Марса, то је насе власниство власниство овог народа, ста ти нама прицас да се мозе и скупље продати на трзисту, засто? Да се нахране сви нехљеби који тамо раде, који имају укупне накнаде на плату( које су нереално високе и ницим заслузене) око 2500 КМ годисње, о цему ти прицас битанго? Сад би требали ми под лојаницама и фењерима да сједимо зато сто сте ви од монополистицког предузеца нагомилавањем непотребних радника направили губитаса, а да ви струју продајете на трзисту ЕУ, јер ето ви се трзисно понасате. Гулите ову сиротињу и искљуцујете за 100 КМ дуга, а ви сами имате 900 КМ субвенције на потросену енергију, хеј цовјеце нецете да платите фирми струју која вас хљебом храни него имате субвенцију, ово је стварно писурија од дрзаве.

Name

Мозда

23.08.2019 06:57

Некултура је твој вид комуникације, мој није. Питање је било зашто послујемо са губитком. Ја бих Вама "ре" дао да организујете посао и одредите потребан број радника у 2 Термоелектране са рудницима, 3 Хидроелектране, 5 Дистрибуција са преко 20 Радних јединица, 1ИРЦЕ, па да видим у какво бисте нас благостање Ви довели, господине. Сваког ко је запослен у било којем државном предузећу, влади, називате ухљебом, сендвичаром, а е па да Вас обавјестим да сам јуче уз сендвич, попио и јогурт. Што се тиче накнада за струју имали јесмо, али их немамо већ више од 2 године и ни тада нису биле 2500 КМ, мислим да сте нас помијешали са Електропреносом БиХ, мало боље се распитајте.

Name

бенито

23.08.2019 07:59

Ако је тачна изјава министра за енергетику, или тако нерког "важног" политичара, Србија је дужна по основу преузете енергије на хиодроелектранама на Дрини око 2,5 милијарди еура. Узимјау нашу струју и на другим странама, рецимо Хрватска, а ми плаћамо скупље да би они имали јефтинијије или шта?

Name

Перун, одговор за Мозда

24.08.2019 14:25

Ниси у праву.Цијену енергије за домаци конзум је одредио Регулатор,наравно да је низа од производне, то је тако свугдје.Друго,Ерс има велики висак енергије који продаје на берзи и остварије велики приход који је висе него довољан за милионску добит на крају године,реална добит би била преко 100 милиона км годисње.Треце,број радника је веци за преко 50%, објасни ми како ТЕ Станари запосљавају 850 радника, а насе ТЕ преко 2200?Ок,имају новију технологију,али су производни процеси идентицни,насе ТЕ не би требале имати преко 2000 радника, обје заједно,а имају око 4500.Цетврто, у дистрибуцијама је огромни висак људи, а овим потезом сада њихов приход це бити мањи најмање за 10-15% сто они немају одакле надокнадити јер су са одобреним приходом од Регулатора дистрибуције биле на позитивној нули,сада це све,осим мозда Добој,бити у јаком минусу јер им Матицно отима до ар дио прихода од великих купаца,од зелене енергије итд. Пето, да се не краде на јавним набавкама на стотине милиона добит ЕРС би била без икаквих проблема остварена.За сваки велики уговор се унапријед зна ко це га добити,а то је углавном једна једина фирма,сви знамо која.

Name

Борис

22.08.2019 16:29

Шта је „Обрачунска снага"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда

22.08.2019 18:24

Обрачунска снага представља надокнаду трошкова које ЕРС има како би обезбедио производне и дистрибутивне капацитете довољне да обезбеди испоруку електричне енергије у сваком тренутку Вашем домаћинству у складу са снагом која је угворена (снага осигурача).

Name

Директ

22.08.2019 21:23

То ти је накнада за плацање прекомјерног броја радника у ЕРС-у и његовим зависним предузецима. Ко разумије, схватице.

Name

Зворник

22.08.2019 16:29

СРАМОТА...САДА ЦЕ И ДОМАЦИНСТВИМА!!!Аааа па сада це избори.Казни се то наи изборима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

народни суд

22.08.2019 19:42

Јос један додатни разлог да велики потросаци наставе са крађом струје а то ти је несто слицно као формирање спец.тузиластва да би легализовали крађу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

22.08.2019 21:06

Ово је тек почетак како ће исплаћивати пензије морају посегнути за којекаквим наметима за кратко вријеме неће бити ни плата за администрацију е ту ћу уживати па иако будем гладан. .

Name

синип

22.08.2019 22:14

Не видим проблем уопште. Има негдје јефтиније струје да се купи? Па нек купе... Великим потрошачима то макар није проблем. А шта, нема јефтиније? Е **бат га...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Електрас

23.08.2019 07:31

Све рецено! Браво за коментар

Name

Ре

23.08.2019 15:28

Има јефтиније , дупле инсталације, магнет до пропасти али нек си ти паметан.

Name

синип

23.08.2019 20:34

Магнет је "у изумирању" јер сад и по селима монтирају струјомјере са даљинским очитавањем. Макар Електро Добој то ради. А за велике потрошаче магнет не ради радњу. :-)

Name

За Синип

24.08.2019 04:29

Мало се распитај па ћеш видјети и чути за блокаду , ниси ти нешто инф.увјек око 300 кв.

Name

синип

24.08.2019 18:54

И тако фабрика потроши 300 киловата... Аха, јесте, да. :-)))

Name

МРМ

22.08.2019 23:06

Видите како да нам повећате и онај порез за електрична бројила. Сад очекујемо ово поскупљење Бореновић, Шаровић и Говедарица најоштрије осуде и да се тако пређе преко тога, па да сачекамо ново и тако даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

23.08.2019 04:59

па добро , сами смо то тразили ...уосталом , србује се као никад до сада , а то је србину и храна и вода и зивот .

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

23.08.2019 05:02

бице и ту по куму и по странацкој припадности акоси у владајуцој немојсе бојат ниста црвена пролази свагде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН МОДРИЦА

23.08.2019 06:32

Треба то овом народу, када бих поскупила и 113 % нико не бих реаговао. Зна народ за кога ће гласати по ко зна који пута..

ОДГОВОРИТЕ
Name

добра вијест

23.08.2019 08:22

за федерацију, иде додатно прељевање привредних активности у тај ентитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

24.08.2019 06:25

Лука Петровиц је највеће зло у Електропривреди. Отворио је нову фирму и сви привредни субјекти који имају велику потрошњу електрицне енергије це уплацивати исту на нови рацун са којега це красти новац. Нико не треба да потпише тај уговор који је већ стигао у поједине фирме , нека искљуци струју нема везе. То јос није ни просло кроз владу РС. Криминалац одвратни..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

24.08.2019 15:17

Ако неко мисли поскупљује струја привреди, да нас неће захватити грдно се вара. Скупља струја, скупља производња, скупљи производи, лошији живот ионако биједних градјана. Биједни властодрсци не уништавајте све што постоји у РС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.08.2019 15:20

У ел. привреди има огроман број људи који су запослени као изборна машинерија, ништа не раде, плате примај, а не зарађују, одакле него повећањем цијене.

ОДГОВОРИТЕ