Које институције РС крију дипломе својих запослених

Стотину буџетских корисника доставило је списак запослених и податке о њиховим дипломама, док највеће институције попут Владе, Кабинета предсједника и Народне скупштине Републике Српске још увијек не желе да открију гдје и када су њихови запослени дипломирали.

Република Српска 20.08.2019 | 19:00
Које институције РС крију дипломе својих запослених
Чак ни афере које су тресле цијелу Босну и Херцеговину, ни доказано фалсификоване дипломе, чак ни акција Сипе током које је пронађена опрема за фалсификовање диплома, нису натјерели све надлежне у Републици Српској да објелодане дипломе својих запослених и тако отклоне сумње.

Позивајући се на Закон о заштити личних података, многи буџетски корисници одбили су да народној посланици Јелени Тривић доставе тражене информације које је затражила почетком године, када је започела своју акцију прикупљања података о дипломама свих који плату добијају из буџета Републике Српске.

Од 149 буџетских корисника, тражене податке добила је од њих тачно 100. Међу њима су Академија наука и умјетности РС, Фискални савјет, Комисија за хартије од вредности, Омбудсман за дјецу, многи судови…



– Међу онима који су доставили име, презиме, датум и мјесто стицања дипломе су оне институције које немају шта да крију. Они су редовно објављивали конкурсе, запошљавали људе, махом с јавних универзитета, тако да сумњу остављају они који нису доставили одговоре – рекла је Тривићева.

Иако су надлежни за заштиту личних података већ неколико пута поновили да све што је јавни интерес нема никакве везе с приватношћу, поједине институције поново су избјегле да дају одговор под изговором да су то приватни подаци запослених.

Тако тражене податке, како тврди Тривићева, нису доставили из Пореске управе, ИРБ, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Владе Републике Српске, (ниједно министарство), као ни у Народној скупштини Републике Српске иако им је из Агенције за заштиту личних података достављено мишљење у којем се налаже да тражене информације могу бити достављене.

– Иако запосленици могу имати одређених штетних посљедица, у смислу давања података, они не могу надјачати законит интерес у погледу контролисања класификације запослених у јавном сектору и остваривања принципа транспарентности – рекао је директор ове агенције када је НСРС затражила њихово мишљење поводом захтјева Тривићеве.



Јелена Тривић, која је у фебруару почела с прикупљањем података, каже да су одговори показали да не треба све институције стављати у исти кош, јер многи посао раде како треба.

– Показује се да институције РС не треба генерализовати и говорити да све лоше раде. Велика већина њих послује на бази транспарентности и најнормалније одговоре на питање. Народ има право да зна како су сви запослени у јавном сектору стекли своје дипломе, јер се финансира новцем народа. Међутим, има много институција које, док нису одговориле на питање, имају шта да сакрију – рекла је Тривићева. 

Додаје да питање дипломе потреса Републику Српску и оставља дугорочне ефекте на цијелу популацију, посебно на младе који се поштено школују, а послије виде да неко ко је купио диплому може да ради у јавној институцији.

Подсјећамо да су Српску, као и цијелу БиХ, посљедњих мјесеци тресле бројне афере у којима се сумњичило и поријекло диплома многих функционера и запослених у јавним институцијама.

(Српскаинфо)

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

Канађанин

20.08.2019 17:11

Куповина ко на бувљаку. Дајте ми једну за менађжера и јену за руководиоца. ХАхахахахахааха и очекујете напредак. НЕ БИВА у цивилизовним државама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

20.08.2019 19:16

Они са пријератним дипломама треба да се потписују са п.р. + оно што су, рецимо п.р.дипл.инж. Ма људи шалим се

Name

Владо

20.08.2019 20:51

Није само ентитетске и државна министарства и агенције су препуне људи са купљеним факултетима.Чак шта више они су на бољим и руководећим позицијама.

Name

Рале

20.08.2019 21:55

Приватни факултети су канцер друштва. Најгоре кад је неко са таквом дипломом изједначен пред законом са неким који има државни факултет. Познато је и врабцима на грани да власници тих шпрдња факултета су бивши магационери, возачи, неки политичари који се крију иза тудјих имена у власничкој структурии криминалци. Декретом би требало забранити запошљавање људи са приватних факултета у државне институције и самим тим би се они сами затворили.

Name

Жика

20.08.2019 21:57

Зна се због чега постоје приватни факултети, да би сви дебили дошли до дипломе. Од њих нико није могао нити средњу школу завршит, а камоли помислит да било шта студирају у уредјеном систему.

Name

Ре Рале

21.08.2019 05:56

Ето Рале ови дрзавни факултети су олицење знања... Студенти полазу испите на бубице, студентице преко кревета, а професори се кладе са родитељима у 1000 КМ да це им син/кцерка полозити испит... Није ствар јеси ли заврсио приватни или дрзавни него знас ли ти ста радити или си тукмез који би изгубио нацртану овцу на папиру... Док год буде запосљавање по странацкој линији нема ту напредка јер онај који лијепи плакате за странку има вецу сансу да добије посао од студента генерације...

Name

?????????

21.08.2019 06:08

Па није то све баш тако има и оних који су завршили приватне факултете редовно и учили ево два примјера код мене су почела радити два приправника са истим факултетом један приватним један државним али овај са приватног је по знању три пута јачи него овај са државног. Други примјер на полагању правосудног испита полаже десет њих са државног и једна са Апериона приватног и она је од њих свих десет јача куд и камо знањем, што значи ако се неко труди и учи свеједно је дали је завршио државни или приватни факултет.

Name

Ре Жика

21.08.2019 07:02

И ти би требао мало у школу да се описмениш!

Name

Ре ?????????

21.08.2019 07:05

Ма немој? Ти "паметни" са приватних факултета, мора да су твоји син и ћерка!

Name

Жиле

21.08.2019 07:06

Видим да ови који су на рате и за пар хиљада марака по години дошли до приватне фалш дипломице желе да то изједначе са државним факултетом. Моје искуство говори да такви са дипломом нису знали елементарне ствари из основне школе као нпр процентни рачун итд. Па кад је исто зашто нисте студирали на да будете на буџету или економски факултет судирате за 400 КМ годишње? Реатроактивно поништит приватне дипломе.

Name

Ацо

21.08.2019 07:09

Слажем се са Жиком у потпуности. Старлете, возачи, секретарице, чистачице без потцјењивања било кога су то завршавали по краткој процедури. Професори који предају на тим школама су апсурдни. Некада били возачи и шверцери.

Name

Рака

21.08.2019 07:13

Код мене у институцији има са дипломама приватног факултета. Нико не зна да су кад били студенти. Дипломе из Добоја, Н Града, Соколца итд. Такви факултети су обично у неким напуштеним халама, складиштима, поткровљима кућа.

Name

Моцо

21.08.2019 07:18

Држава је легализовала куповину диплома кроз приватне факултете. Сама логика говори ако се не могу запослити сви свршени студенти два јавна универзитета са Економских факултета, зашто се дозволило отварање јос неколицина неких менаџмента, пословних економија. Искључиво тговина дипломама и профит тих власника.

Name

Ре Рале

21.08.2019 15:25

А, ста имате против приватних факултета? На дрзавним се купују испити, непотизам, неморал...ста хоцете, кад дјеца то знају и виде....да губе године са таквим идиотима( извињавам се постеним и угледним проф.).

Name

Оправдање

22.08.2019 15:39

Ја то зовем хипер продукција интелектуалног отпада....то су приватни факултети

Name

Гаги

22.08.2019 21:20

Неко це реци има и на државни средјивања понеког испита и кориштења бубица. Али тога је било и за вријеме бивше Југославије. Али и сада 99 посто студената тамо регуларно завршава факултете јер немају новац да средјују испите и те исте испите полажу по захтјевном критеријуму. Приватни факултет платиш и завршиш. Правна држава би требала све те дипломе ретроактивно поништит јер су стечене на нерегуларан начин.

Name

...ре

23.08.2019 10:33

А шта ћемо с овима што су куповали један по један испит и на крају добили ПРАВУ ДИПЛОМУ!? Нпр. У Шумском газдинству Клековача, Источни Дрвар, шефица правне службе Драгана ове године ЗАВРШИЛА правни факултет у Широком Бријегу, НИЈЕ НИ ПРИПРАВНИЧКИ СТАЖ ОДРАДИЛА НИТИ ИМА ИСКУСТВА А ВЕЋ ШЕФИЦА ПРАВНЕ СЛУЖБЕ ГДЈЕ РАДИ ЈОШ НЕКОЛИКО ПРАВНИКА! И то само зато што је Милошева мала!

Name

кариба

23.08.2019 15:26

Људи био сам на државном факултету и видио корупцију астрономских размјера. На самом крају студија прешао сам на приватни факултет и као човјек завршио. Никакве корупције нисам видио на приватном за разлику од државног факултета. На државним факултетима професори се крајње кабадахијски понашају. Масовно се иживљавају над студентима. На приватним је ако знаш пролазиш, незнаш падаш. Никоме не бих препоручио државни факултет. То је мафија, која хара.

Name

Знам

23.08.2019 18:55

У Братунцу сваки други са купљеном дипломом. Директори скола, нацелници оделења, директори неких фирми итд...

Name

Марија

20.08.2019 17:11

Све дрзаве институције треба претрести добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све јадније...

20.08.2019 21:04

Ко ће извршити то претресање? Ово је шупља прича, безнадежни покушаји, јер је итекако узело маха.

Name

Милан

20.08.2019 21:49

Шта имамо од тог и да се претресу. Какву год диплому да имају, било куповну, било регуларну, они нису ту зато сто су најпаметнији вец зато сто су имали "штелу". Чињеница и једина истина да ко год ради у јавној служби ту је дошао преко "штеле". Једноставно тако систем функционише. Под " штелом" се подразумијева и политика, и родбинске везе, и љубавничке везе итд. У јавним службама нема стручњака, уз то стручњаци и нису потребни јер се ту не обавља "струка" већ се спроводе интересне и политичке игре.

Name

@Милан

21.08.2019 06:25

Мораш направити разлику између "куповне" дипломе (било са приватнок или државног факултета) и дипломе коју је неко ФАЛСИФИКОВАО! Ове куповне, како год да су стечене, су заведене у систем и имају какву-такву валиднос, не улазим у знање. АЛи ако је неко отишао на бувљак, купио ФАЛШ диплому тј. парче папира и са том дипломом засновао радни однос у ВЛАДИ РС, Министарству, Школи, Болници.... е то је већ кривично дјело или више њих за које неко мора да робија и да врати новац који је зарадио користећи лажну диплому! П.С. У РС се то углавном сведе на споразум о признању кривице и условном казном!

Name

ре

20.08.2019 17:16

И немају дипломе имају само заврсену основну сколу а моздааааааааа неко неки занат и највисе средњу сколу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

21.08.2019 08:28

Али су страначки послушници.

Name

И не само то

20.08.2019 17:25

Шта је са "разноразним" докторима и докторатима, јер има случајева да је неко уредни завршио факултет, па послије купио докторат?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асд

20.08.2019 17:57

Зашто се не утврди колико у јавним институцијама има оних са завршеним приватним факултетима за које сви знамо да се лакше завршавају од средње трогодишње школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: Ард

20.08.2019 23:22

Браво, а треба провјерити и фирме које људе са завршеним државним факултетом завршеним држе на радном мјесту са средњом стручном спремом и то дипл.инж.електротехнике, а као Вишковић запомаже треба му баш таквих стручњака за ИТ технологије. Провјери Вишковићу у ЈУ " Воде Српске", РУГИП, Жељезнице, Поште РС. Хоћеш још да набрајам?

Name

Ре Асд

21.08.2019 06:00

Мозда људи имају боља предавања па им лаксе удје у главу... Није исто кад ти професор објасњава групи од 5 људи и са њима има нормалну људску комуникацију и кад предаје испред 200 људи па га не цују ни они у првом реду... Цаст изузецима који продју поред факултета па им греском упадне диплома у цегер :) Таквих има и на дрзавним и на приватним...

Name

Ре Ре Асд

21.08.2019 07:17

А да ти ја кажем да на тим, приватним факултетима, такође предају "професори" са купљеним дипломама, докторатима...а да не причам о томе како ови регуларни би и оца и мајку продали за који динар, а не испит!

Name

За ре: Ард

21.08.2019 07:18

Само набрајај, зато смо ту!

Name

ДрМр

20.08.2019 18:07

Од 15 "академски" упосленика у МУП у моме мјесту , 12 их је са доказано купљеном дипломом. Ко це то да процесуира , да неце они. А и у суду је исто . Купила једна супруга диплому уз помоц муза тузиоца , ради на царини а оце сада у суд да предје како би наставила своју "успјесну каријеру". Која је ово земља бог те пуцо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2019 19:57

Земља неписмених и подобних.

Name

ботицели

20.08.2019 19:02

Данас је тезе заврсит основну сколу него факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

20.08.2019 19:29

Куповне дипломе куповина гласаца папака куповина времена све куповно у куповној дрзави све покуповано тј потковано тј подмазано!!!То је бајка на брдовитом балкану!!!

Name

Рис

20.08.2019 19:39

Данас се може купити и основна школа. Таква је држава.

Name

@ботицели

20.08.2019 19:53

Слажем се 100%! Срце ми се слама кад моје дијете у 5-6 разреду добије 4 из неког предмета због неке глупе ситнице а овамо гледамо свакодневно како бивши бравари, отправници, пандури, конобари докторате завршавају а не знају ни који факултет су завршили. Има код нас таквих примјера колико хоћеш. На жалост многи су тако позавршавали основне студије, мр и др на ДРЖАВНИМ факултетима у Добоју и Новом Саду па се уфурали како су они стручњаци јер су ето завршили на државном а не на приватном факултету! Хоћемо све дипломе на увид! Има и оних руских академаца из НС!

Name

БЛ

20.08.2019 19:06

Они који не дају податке су управо они који су нас довели ди дна. НСРС, Влада РС и њене институције врве од купљених диплома, необразованих, неписмених, примитивних кабадахија, мафијаша који нас воде и гуле до посљедњег даха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

20.08.2019 19:08

Не зна се да ли је више лажних диплома у институцијама Српске, у Федерацији, или на нивоу заједничких органа. Рачуна се да има најмање 2-3 хиљаде лажних диплома на нивоу заједничких органа. Нема ко тамо није завршио тај менаџмент? У РС такође има више хиљаде лажних диплома, све од републичких, до локалних институција и предузећа. Федерација није ништа боља од Српске, напротив. Све ово око лажних диплома знају старе странке из Српске, знају да се тако ради,знају, најмање 15-20 година уназад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СВИМА

21.08.2019 07:22

Па људи шта чекамо - ево ја предлажем, да сви ми који знамо неког ко са лажном дипломом ради у Државним институцијама да овдје објавимо њихова имена! Од нечег се мора почети!

Name

Ре

21.08.2019 15:31

Дајте људи да пријавимо корумпиране прогесоре, да одузмемо радна мјеста...знате ли ви како они.процјењују дијете неког свог познаника, а како неког анонимуса...ма, главу би им...глупаци...

Name

Ноћна птица

20.08.2019 19:31

Све институције које нису доставиле дипломе , те дипломе су купљене да ти људи обављају прљаве послове за институције

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОСТА

20.08.2019 20:18

СВИ ДИПЛОМЕ НА УВИД ИЛИ УЛИЦА. ШТА ТО ДОБРО РАДЕ. МИНИСТРИЦА ПРОСВЈЕТЕ ПРВА СА ДИПЛОМОМ НА УВИД, МАЗАЛИЦА, МАЈКИЋ ДУШАНКА ИНСТРУКТОР ЛОШВЛУКА.

Name

ДрМр

20.08.2019 20:37

Ста ти знаци "диплома на увид". Па јел ти цитас да су те дипломе легално купљене. Зар треба да постујемо тај принцип да је легално купљена диплома валидна диплома. Цему онда уцење, продати мало суме и стоке и мозес три дипломе купити. Уцење треба законом забранити.

Name

Ана

20.08.2019 19:54

Јуце док ходам БЛ иза ледја цујем двије зене како прицају. Казе једна казем ја њему ма какав факултет, поцни радити па онда уписи неки приватни. И тако и би, поцео радити у влади и заврси факултет. Сваки даљи коментар је сувисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3X

20.08.2019 20:18

Треба видјети како је таксиста главни у пореској управи стекао диплому. Залосно човјек не зна ни да говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:3x

20.08.2019 21:45

Да само додам, тај бивси таксиста којег спомињес је "доктор права"!

Name

Змај

20.08.2019 20:43

Који ће нама мој диплома. Овдје треба запослити људе који знају радити.Дипломе су најглупљи документи које је неко мого измислити.У школама не требају ни оцјене. У школе треба увести дјеци практичну наставу. Ове са дипломама преквалификовати за мотику и лопату. Нас су дипломе и закопале. Овдје сви хоће да заврше неки факултет,питам се ко ће онда радити ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

20.08.2019 21:17

ДОДИК СЕ РИЈЕШИО ОКО ПОЛЕМИКЕ О ДИПЛОМАМА ОН ЈЕ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ КУПИО ДИПЛОМЕ У ИТАЛИЈИ САД ГА НИКО НЕМОЖЕ ВУЋИ ЗА РУКАВ.

Name

Колективна Дубиоза

20.08.2019 21:49

Потпредсједник СО ТРНОВО Дрсган Шиповац има купљену диплому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2019 07:24

Браво! Тако треба, гласно и јасно!

Name

Ибро Берило

21.08.2019 12:11

Диплома начелника Гаговића није ми баш регуларна, али нека му буде још мало оде он у пензију.

Name

Остоја

21.08.2019 18:04

Диплома и возацка постено се купују све друго крадено

Name

Титаник

21.08.2019 04:18

Да да , хиљаде криминалаца у власти док си опозиција а кад дођу на власт слабо ко заврши на суду,гледам у Србији , до банкрота довели лопови Србију и хапсе се већином јајари а крупни "лопови" како их називају нормално живе на слободи. Вероватно и код нас ће тако бити кад једног дана нека друга опозиција побједи ,ова неће никад . Једино ако се Мирко ангажује 200%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"струцњак"

21.08.2019 08:57

Јелена , Српцани су ту "нај јаци" сви имају факултете ,али немају средњу сколу. Погледај само ко све од Српцана ради у владиним институцијама и бице ти довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диплома??

21.08.2019 09:32

Крију дипломе ко змија ноге....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.08.2019 10:11

Ови сто крију, сами су се открили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо реални

22.08.2019 16:55

Рад приватних факултета је одобрила дрзава, тацније Министарство просвете.Студенти испите полазу много лаксе него на дрзавним факултетима јер су критерији много низи.Наравно не сви, јер има и оних који уце ,јер на тим факултетима имају много боље услове него на дрзавним. Професори су потпуно исти.На приватним факултетима предају људи који раде и на дрзавним факултетима и тако примају по двије три плате. Ти исти професори су на дрзавним факултетима практицно недоступни својим студентима. Појаве се три дана, испредају сто имају и то је то. На приватном факултету сваки студент има број телефона професора, његову маил адресу и у сваком моменту га мозе позвати.На дрзавним факултетима имате студенте који уце а не могу да полозе испите у року ,зато сто ти исти професори постављају високе критерије, док појединци полазу испите без проблема јер су нецији синови и кцерке. О полагању испита на дрзавним факулетима уз помоц бубица се прица а нико не предузима ниста да се то санкционисе. Кад би спојили добре стране дрзавних и приватних факултета имали би идеалне услове за студирање.Све је то посљедица цјелокупног стања у дрзави, које је јако лосе.

ОДГОВОРИТЕ