УЕФА неумољива: Остаје казна Партизану, без публике!

Партизану остаје казна, против Молдеа без публике. Порука Саве Милошевића која говори све!

Фудбал 20.08.2019 | 22:30
УЕФА неумољива: Остаје казна Партизану, без публике!
Преоштра казна Партизану, такозваном "вишеструком повратнику/преступнику", када је реч о стандардима Европске фудбалске уније (УЕФА), за сада, остаје на снази.

Због заставе са "келтским крстом", што се у Европи сматра исказом неонацизма, као и повика на рачун фудбалера Малатије и некадашњег играча Црвене звезде Мичела Доналда "пи*** циганска", што је схваћено као "излив расизма", УЕФА је казнила Партизан са чак две утакмице играња европских мечева пред празним трибинама и новчано 24.250 евра. 

То значи да ће играчи Партизана у четвртак увече у Хумској бити ускраћени за подршку са трибина у првој утакмици 4. кола квалификација за Лигу Европе против норвешког Молдеа.

Правни тим Партизана  кренуо је у правну борбу, међутим, одлучено је да се захтев Партизана о привременој суспензији казне одбаци, што значи да црно-бели у четвртак против Молдеа неће имати помоћ са трибина.

Ово није и крај правне борбе по овом питању. Наиме, жалбени поступак се наставља, а ако казна буде преполовљена, чему се надају на Топчидерском брду,  Партизан ће наредни европски меч као домаћин играти пред навијачима. У случају да преброди Молде то би било у групној фази Лиге Европе.

Али, ако УЕФА остане при казни од две утакмице, онда ће Патизан прву утакмицу као домаћин у групној фази Лиге Европе играти пред празним трибинама или, ако не прође у групну фазу, та казна ће се пренети у наредну сезону (у квалификације за једно од два европска такмичења ако се Партизан пласира).

Партизан се до сада наплаћао казни због недоличног понашања навијача, односно понашања супротно оним који ригорозна УЕФА прашта.

И не само да се наплаћао казни, него је једном и био избачен из Европе. Пре 12 година Партизан је био избачен из Европе (после инцидената са навијачима против Зрињског у Мостару), иако су момци на терену тада поштено урадили посао и већ се били квалификовали у наредну рунду такмичења.

Несумњиво је да је овога пута казна УЕФА преоштра и претерана. Ипак, мора се знати да Партизан има "дебео досије" у УЕФА и да је стога и ова казна изречена на основу ранијих "грехова".

Послушајте шта је тим поводом у емисији ТВ Арена спорт у понедељак увече рекао тренер Саво Милошевић и какву је поруку имао за "навијаче":

"Откако сам у Партизану (као тренер) понавља се ова ситуација већ трећи пут. То је просто невероватно, некад помислим да се то ради са намером, са јасним циљем да се уништи клуб, немам другачије објашњење. Јер, ако знате и свесни сте тога да такве ствари могу жестоко да оштете клуб а ипак их радите онда их радите са намером. Ако је то тако, онда ту нема помоћи, онда је боље да играмо без публике, боље по нас. Јер је следећа казна ТРИ ГОДИНЕ ван Европе. Ако је то тако, онда боље да су нас казнили пет утакмица без публике, знамо да смо сами са собом".

Дотакао се и Молдеа, противника у 4. колу квалификација за Лигу Европе:

"Анализа Молдеа је показала да је то екипа која је склона да подлегне притиску са трибина. То је могао да буде наш велики адут у четвртак а сами смо га себи избацли без руку".

Партизан је пре две сезоне такође био кажњен суспензијом стадиона од стране УЕФА. "Парни ваљак" се тада нашао у сличној ситуацији, јер је први меч плеј-офа за Лигу Евопе играо без навијача против Видеотона, а касније је у групној фази угостио Динамо из Кијева, такође без публике.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар