Бибрас Натхо у Хумској - инсајд прича...

Бамби на Инстаграму, громогласно ДА струке и београдске школе битније од новца! Партизан је, уверава Зоран Тошић, добио екстра квалитет!

Фудбал 20.08.2019 | 23:35
Бибрас Натхо у Хумској - инсајд прича...
Мења се фудбал. Оно што је било некад висе не важи, сцене кад се новајлије дочекују у клупском ресторану или испред зграде ФС Београда у Делиградској остале су као сведочанство неког другачијег, романтичног, времена. Ово  актуелно довело је до тога да се, између осталог, друштвене мреже користе за ангажман појачања. Свежа су сећања на долазак Александра Митровића у Фулам тако сто га је тренер Славиша Јокановић спазио укљученог на апликацију Снепчет у зиму 2018, а најновији пример како дигитализација може да помогне трансфер политици стиже из Партизана, пошто је ''операција Бибрас Натхо'' започета на - Инстаграму.

Популарна друштвена мрежа послужила је као иницијална каписла да се црно-бели уопште заинтересују за капитена репрезентације Израела. Све је почело крајем јуна током боравка освајача Купа Србије на Похорју, кад је, као и све велике, сасвим случајно почела и ова прича.

''Не могу тачно да се сетим да ли сам прво прочитао на интернету или ми је неко рекао да је Бибрас Натхо слободан играч, али сам сигуран да сам одмах затим на Инстаграму видео да тренира индивидуално, да тражи клуб после разлаза са Олимпијакосом. Све се догађало током наших припрема у Словенији. Синула ми је идеја: Зашто не бисмо покушали?“, враћа филм на иницијални знак ка ангажману искусног везисте Зоран Тошић, његов некадашњи саиграч из ЦСКА и, испоставиће се, кључни човек у успостављању контакта, месец и по касније резултираног потписивањем трогодишњег уговора са Партизаном.

Од идеје до реализације, умеју да кажу руководиоци, дуг је пут. И овај је потрајао.

''По окончању наредног тренинга пришао сам сарадницима Сава Милошевића, Милану Ђуричићу и Ненаду Цветковићу, упитао их имају ли минут, два да им нешто предочим. Рекох:  ’Чујем да тражимо задњег везног и мислим да могу да помогнем’. Препоручио сам Натха, из разлога што је доступан, плус знајући његове квалитете пошто смо заједно војевали у Москви. Наравно да су знали о коме је реч, још кад су погледали видео материјал рекли су: ’То је то, можеш ли да нас спојиш са њим?' Проследио сам им контакт агента за ког се тек касније испоставило да је из мог Зрењанина и тако је све почело''.

Но, није било лако убедити самог Натха да прихвати позив из Хумске. Тим пре сто је баш тих дана Саво Милошевић потврдио да играчима касне плате, приде, клуб се две године налази у подређеном положају у фудбалској Србији, а на све то причало се да је Бибрас имао понуде из Русије (Рубин) и Турске (Гацијантеп, Сивас, Анкарагучу).

''Водио сам се идејом да Натху новац није главни мотив. Рачунао сам, зарадио је доста у ЦСКА, верујем и у Олимпијакосу, због чега сам претпоставио да ће, бирајући између свих других клубова који су га контактирали и вероватно нудили боље услове, одабрати онај који му нуди могућност играња европских утакмица, борбу за прво место, поход ка трофејима, јер је такав тип играча. Победник. И био сам у праву. Новац му дефинитивно није на првом месту. Осим тога, жели да живи у великом граду, где ће моћи адекватно да школује децу, вероватно ће их уписати у интернационалну школу, што не би имао као могућност на неком другом месту. Тако да је и Београд, као метропола, одиграо битну улогу''.

А какву ће улогу имати Бибрас Натхо на Топчидерском брду питање је после којег Бамбију цакле очи у знак поштовања према човеку с којим је три године делио свлачионицу ЦСКА.

''Реч је о играчу са којим је милина бити заједно на терену. Воли да има лопту у ногама, да води игру, дели пасове, даје ритам... Посебно ми се свиђа његов заштитни знак, започињање напада из дубине, кад се спусти до штопера или бекова, добије лопту и буквално носи игру екипе. Док смо играли за ЦСКА, знало се, пред сваку утакмицу чула се команда: 'Дајте лопту Натху'. Затим би је дистрибуирао нама у навали, где смо имали шаблонске кретње и то је у највећем броју случајева резултирало добрим резултатима''.

Бамби наглашава да је Израелац екстра квалитет, другачијих карактеристика од оних којим црно-бели тренутно располажу.

''Да ме неко не схвати погрешно, Саша Здјелар и Александар Шћекић раде фантастичан посао, доста нам значе, међутим, Натхо доноси додатни квалитет какав нам је, сви смо сагласни, недостајао. Може да покрије више позиција, било у формацији 4-4-2, било у 4-2-3-1. Он је најчешће један од двојице задњих везних од којих крећу све акције и преко којих се 'улази' у игру. Може да буде користан и на месту 'десетке', јер се и ту појављивао током каријере“.

Натхо има година (31) и трофеја (четири), а очекује се да Партизану донесе искуство у походу на титулу и погура Парни ваљак ка групној фази Лиге Европе.

“Волим играче који у сваком тренутку преузимају одговорност, држе главу подигнутом, виде цео терен, поседују миран пас. Бибрас је баш такав. Верујем да ће нам користити на свим фронтовима, а нарочито на 'малим' утакмицама, тад долази до изражаја његова способност да разбија бункер ривала. Сећам га се још из Рубина кад су нам он и Јеременко правили огромне проблеме, а кад су у истом прелазном року дошли у ЦСКА постали смо јос убојитији. Кренула је жетва трофеја, надам се да ће тако да буде и у Партизану“.

Завршићемо како смо и почели. Флешбеком на припреме у Словенији, кад је управо Бамби јасно поручио да су Партизану за озбиљан резултат потребна још два, три појачања. У међувремену су стигли Садик, Асано и Натхо, самим тим и амбиције су веце.

''Одлично су се уклопила прва двојица, сигуран сам да ће нас Натхо подићи на виши ниво. Исто важи и за Суму, повратника са позајмице. Сви су донели оно што се од њих очекује. Како време буде одмицало добиће сви на самопоуздању, биће уигранији и, сигуран сам, бићемо опасни за сваког'', закљуцио је Зоран Тошић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар