Потпис на уговоре за бољи положај запослених

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и министар просвјете и културе Наталија Тривић потписали су данас са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем посебне колективне уговоре којима је побољшан положај запослених за које су надлежна ова два ресора.

Република Српска 20.08.2019 | 10:15
Потпис на уговоре за бољи положај запослених
Рајчевић је са Гњатићем потписао посебни колективни уговор у области високог образовања и студентског стандарда, а Тривићева посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе.

Министар Рајчевић је изразио задовољство што је по први пут потписан посебни колективни уговор за запослене у области високог образовања и студентског стандарда.

"У овом посебном колективном уговору су терминолошки боље дефинисане ствари и усклађене са дефиницијама које се налазе у Закону о раду. Најважније је да је очуван продуктивни дијалог социјалних партнера, односно Владе и репрезентативних синдиката", рекао је Рајчевић новинарима након потписивања посебних колективних уговора.

Тривићева је истакла да су се приликом преговарања о посебном колективном уговору за област образовања и културе водили тиме да побољшају положај запослених.

"Урадили смо неколико корекција које се односе на наставнике и медицинске раднике који раде са дјецом са потешкоћама у развоју. Дефинисали смо и да се основна плата увећава за 12 одсто за наставнике који раде у комбинованим одјељењима од петог разреда основне школе", нагласила је Тривићева.

Она је оцијенила успјешном сарадњу са Синдикатом образовања, науке и културе и најавила да ће и убудуће радити на проналаску најбољих рјешења за запослене у области образовања и културе.

Гњатић је истакао да се овим колективним уговорима благо побољшава стање у областима на које се односе.

"Ово је добар допринос побољшању материјално-социјалног статуса запослених у овим областима. Колективни уговори важе три године, а ми настављамо разговоре и тражићемо бољи однос према запосленима, иако сам задовољан и овим што смо договорили јер имамо благи помак набоље", рекао је Гњатић.

Према његовим ријечима, по први пут је потписан посебни колективни уговор у области високог образовања и студентског стандарда.

"Људи су задовољни што имају свој колективни уговор. Јубиларне награде смо дефинисали на бољи начин него што је било раније", истакао је Гњатић, наводећи да регрес није регулисан колективним уговором, него Законом о платама у којем је дефинисан као примање радника на мјесечном нивоу.

Гњатић је додао да је посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе донио бољитак за особље у установама које ради са дјецом са сметњама у развоју.

"Они сада имају одређени додатак на плату. Вјерујем да ћемо се изборити да и остали запослени имају тај додатак", рекао је Гњатић. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кирил

20.08.2019 08:20

па повецајте плате висе радницима увјек несто подписујете млацење празне сламе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски Рамбо

20.08.2019 10:32

Министри у покусају са вајним синдикалцем кобајаги несто (у)радили????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.08.2019 14:08

Само да и ово не буде проформе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перса

20.08.2019 14:43

Рјесите ви и питања осталих радника, а не само наставног особља искљуциво са ВСС. И други људи раде у сколама. Дајте и њима допуну норме у другим сколама. Регрес и топли оброк издвојите из плате, видјецете како су мизерне стварне плате, нпр помоцном особљу и радницима са ССС. У противном, сви треба да изадју из синдиката

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

20.08.2019 19:20

Само прицају плата помоцног радника је 450 км одузми топли оброк на који немамо право 180 км регрес 12 км тако да је стварна плата 258 км зивјео СИНДИКАТ БОРИ СЕ ЗА РАДНИКЕЕЕЕЕ