ХНС: Испоштовати договор лидера о формирању СМ

- Хрватски народни сабор /ХНС/ БиХ апелује на Предсједништво БиХ да се испоштује потписани споразум о начелима формирања власти именовањем кандидата за предсједавајућег Савјета министара, да би се, уз напокон успостављену власт на нивоу БиХ, могли у потпуности посветити свакодневним изазовима и проблемима с којима је БиХ суочена.

Босна и Херцеговина 20.08.2019 | 10:02
ХНС: Испоштовати договор лидера о формирању СМ
ХНС позива све политичке актере да се уздрже од даљих блокада формирања власти и провођења споразма о начелима формирања власти који су договорили лидери три странке уз подршку Делегације ЕУ у БиХ.

Из ХНС-а апелују на политичку одлучност и сензибилитет према изборној вољи народа у кључним тренуцима и прилици за напредак.

"Недопустиво је користити инструменте који БиХ воде ка стабилности и развоју, а то су ЕУ и НАТО интеграције, за подстицање блокаде, унутрашњих сукоба и политичке уцјене. Угрожавање стабилности БиХ путем опструкције Споразума изборних побједника о начелима за формирање власти ризик је који БиХ не може приуштити", саопштено је из ХНС-а.

ХНС позива на уздржавање од злоупотребе механизама за помирење и напредак, те напомиње да су компромис и сарадња једна од основних начела европског духа и вриједности.

У саопштењу се додаје да БиХ може направити искорак ка напретку уколико "одлучно прихвати идеју чланства у ЕУ и НАТО као приоритет за будућност земље".

"ХНС БиХ ће наставити да се залаже за придружење ЕУ и НАТО-у, бранећи процес интеграције и проспект чланства, као предводник придруживања истакнутим међународним организацијама", додају из ХНС-а.

У Сарајеву ће данас бити одржане редовна и ванредна сједница Предсједништва БиХ, након чијег завршетка ће предсједавајући Жељко Комшић одржати конференцију за новинаре.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар