Вучић ће тражити заштиту Срба и укидање такси

Према сазнањима медија, Вучић ће тражити заштиту за српски народ на КиМ, али пре свега инсистираће у разговору са Помпеом да САД изврше притисак на власт у Приштини да укине таксе на робу из Србије.

Србија 20.08.2019 | 09:13
Вучић ће тражити заштиту Срба и укидање такси
Стејт департмент саопштио је да ће државни секретар угостити Вучића на радном ручку, у 12.30 по локалном времену.

Медији наводе да ће сусрет Вучића и Помпеа бити суштински, а не само формалног карактера и да ће тема бити Косово.

У тиму председника Србије кажу да он потпуно спреман иде на састанак. "Председник Вучић се никада овако темељно није припремао као за ове састанке у Нујорку", наводе у Вучићевом тиму за Блиц.

Председник Србије ће током боравка у Њујорку имати и друге састанке, а главна тема свих биће управо Косово.

Према сазнањима медија, Вучић ће тражити заштиту за српски народ на КиМ, али пре свега инсистираће у разговору са Помпеом да САД изврше притисак на власт у Приштини да укине таксе на робу из Србије.

Вучић ће послати јасну поруку саговорнику да без тога нема повратка за преговарачки сто. "Председник ће од највеће силе света тражити балансирани и фер приступ решавању косовскометохијске кризе. После ове посете ствари ће бити много јасније када је у питању поглед на будућност Србије, посебно у смислу америчке политике према јужној српској покрајини", каже извор "Блица".

Изненадни позив Помпеа Вучићу говори у прилог тези да се Америци са решавањем косовског проблема и да жели да преузме кључну улогу у том процесу.

И "Новости" пишу да би данашњи састанак могао да наговести почетак заокрета у политици Америке према Београду и да је сигнал да Вашингтон преузима иницијативу у решавању косовског чвора, што би веома брзо могло да резултира повлачењем такси и одмрзавањем дијалога.

До сусрета који је очигледно резултат директне дипломатије која траје дуже време измедју Београда и Вашингтона, долази у тренутку када из САД стижу све гласније поруке да треба да се стави тачка на вишедецнијски конфликт, пише лист.

Помпео ће иначе у Њујорку присуствовати седници Савета безбедности УН посвећеној дебати о изазовима за мир и безбедност на Блиском истоку, а предвидјено је да се састане и са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, наведено је у саопштењу Стејт департмента.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Скептик

20.08.2019 07:32

А из мојих поузданих дипломатских извора сам сазнао да ће Помпео затражити од Србије да обустави лобирање по свијету за повлачење признања Косова а за узврат ће Косово укинути таксе за робу из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.08.2019 10:08

Таксе су небитне за српски народ, Косово није на продају и предају.

Name

Борос

20.08.2019 07:44

Тразити највјернијем савезнику Америке да несто уради за вас који сте против тог свезника је дневнополитицка бајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стријела

20.08.2019 08:47

Неће се ту ништа измијенити, запад је хтио и урадио што је наумио, одцијепио дио триторије једне суверене државе и од тога неће одступити, све остало је козметика. Иде Вучић у Америку, која је један од главних растурча Српске територије, иде да се задовољи мрвицама. Укидање такси на српску робу, повратак на преговарачки сто је ништа у односу на отету територију једног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2019 16:56

Па кад је то тако лако сто им треба признање Србије? Сто они не признају Случај Крима? Ништа ту није ријешено и свака солуција је могућа али оно сто је сигурно Србија никад неће признати Косово и Метохију као независну државу. Украјина никад неће признати независност Крима.