Кључа "Алуминиј": Радници најавили нове протесте

Синдикат “Алуминија” сазвао је ванредну Скупштину за четвртак, 22. август, на којој ће анализирати стање од гашења творнице до дана одржавања Скупштине Синдиката, те ће донијети одлуку о даљњим синдикалним активностима у које се укључују нови талас уличних протеста и блокада саобраћајница.

Босна и Херцеговина 19.08.2019 | 18:59
Кључа "Алуминиј": Радници најавили нове протесте
Управа “Алуминија”, али и радници сматрају да су слаби изгледи да ће производња у посрнулом мостарском “Алуминију” бити поново покренута 1. септембра.

Управа “Алуминија” извијестила је данас како не располаже финансијским средствима потребним за покретање производње те да обећана средства која су требала бити осигурана до 1. августа још нису уплаћена, преноси Аваз.

Из Друштва наглашавају како је 1. септембра требала почети с радом ливница уколико се потребна новчана средства осигурају до 1. августа. Међутим, како се наводи у саопштењу, до данас није осигурана потребна новчана подршка те процес покретања производње није реализован.

Према ријечима предсједника Скупштине Независног синдиката запослених “Алуминија” Пере Бебека, резултати анкете која је проведена међу радницима су показали да 526 од око 900, колико је запослено, жели наставити радити у мостарској компанији. 

Њих 76 жели отпремнину, док је 46 радника заокружило оба одговора да желе отпремнину и наставити да раде, што није ваљан одговор, а чак 177 радника није изабрало ниједан од понуђених одговора.Како је казао, чак 550 радника било би технолошки вишак при покретању производње. Рекао је како Управа и представници власника Федерације БиХ, која има удио од 44 одсто, колико имају и радници, преговарају с потенцијалним партнерима кинеско-израелског конзорцијума који су исказали интерес за инвестирање у “Алуминиј” и покретање производње.

Он тврди да је сада једино реално покретање производње у творници ливница, и то под условом да се осигура одговарајућа новчана подршка, док електролиза за чији рад требају велике количине електричне енергије неће тако скоро бити покренута.

– У сваком случају, пуно је лошији резултат састанка него прошли пут. Више је песимизма. Једини оптимизам је када је у питању ливница. Што се тиче електролизе, за дуго времена неће бити поправљена – рекао је прошле седмице Бебек након састанка којем су уз Управу компаније, представнике дионичара и радника, те Надзорног одбора, присуствовали и предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић , као и министарка финансија Јелка Милићевић.

Радници ”Алуминија” протестовали су 11. јула испред сједишта ХДЗ у Мостару.

(Аваз)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Канађанин

19.08.2019 19:06

Шта се правите блентави, зна се ко вас је покрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

19.08.2019 19:34

У Загреб па протествујте , Сарајево нема везе с вама, ХДЗ покрао све доле, протјерали србе и босњаке, посље рата нису хтјели ни једног да запосле ни србина ни босњаја вец ставили таблу с натписом забрањен улаз србима , босњацима и псима. Ста сад треба други да плацају њихову растросност и пљацку?? Ста су у рату радили нека их је стид. Фадиле на дај паре. Ено им Колинде и Цовица.

Name

Сеy

19.08.2019 21:31

Правац у "ЛИПУ ВАСУ" на посао,плаце матица за вама , цекате да вам мацеха помогне а мрзите је из дна дусе,зато идите тамо гдје се дусевно и материјално боље осјецате.

Name

Бебеке

19.08.2019 21:39

ти си њихов играц...све знас код кога су опљацкане паре...какво настављање производње и говна,кад је све испланирано да нас нема а петерац це за тај потез узети лову а ти цес добити мрвицу...а остали нек се јебу....и ста це ти Цовиц састанцити кад јавно казе да нема ниста са АЛ...нема.вас ни на мапи у тој семи а камоли у производњи и на радним мјестима.Док сте сви крали било је добро...и сто сада просвједивати и против кога кад не смијете ни прнути а камоли зинути и прозвати елиту лопова.

Name

Дадо

19.08.2019 22:05

Тацно тако. Са управљацком структуром у Алуминију дрзава БиХ није имала ниста. Сви кадрови су били из Хрватске. Сјецам се једне године казе мени један од запослених ма да хоце отици овај из СДП-а мислеци на директора. Рекох какве они имају везе па казе они су сад на власти у Хрватској. Тад ми је било јасно ција је то фирма. Е тако фино по паре за обнову у Лијепу васу са Цовкетом јер он зна гдје је лова.

Name

Мирослав

19.08.2019 19:17

Извините се Човићу још једном , можда ће бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2019 19:59

Коме да се извину ови из Рафинерије Брод?

Name

брецало

19.08.2019 19:24

Дјаба се ви трудите цовицу је реко ста је реко Додук обецо ста је обецо Бакир слаго као и обицни Него пакујте кодер док јос мозес радит па словенију њемацка скандинавија дје де вас труд да цјене са овима остацете гладни зедни и јос ни плату нецете добит док се фотељаси мрсе васим мукама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ја

19.08.2019 19:38

Колико сте новца дали за струју могли сте покрити пола Херцеговине соларним панелима и немати висе проблем са струјом, али преце су милионске отпремнине, бонуси, накит, парфеми и остали луксуз... Сад вам треба дати паре да покренете несто сто не ствара нову вриједност јер хоцете да протестујете? Па ко кога зај.бава... То да је било профитабилно не би се ни угасило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коколо

19.08.2019 19:49

Хрватска је оно за ста ви зивите и једино сто признајете, па с тога изволите у Загреб на протесте, ако вец пред Цовицеву вилу не зелите. Ето имали сте апсолутну контролу над компанијом, нико вас није мајоризирао и угрозавао. Сами пали, сами се убили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

19.08.2019 19:50

Зар није уставна обавеза Хрватске,то стоји у њеном Уставу,да скрби и да се брине о Хрватима у БиХ....нецемо ваљда радити цитав зивот за те скуторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

19.08.2019 19:53

Ста је сад? Зар се нисте извинили Цовицу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

19.08.2019 22:15

фабрика немозе сама себе финанцирати треба је затворити а цитам да је свугдје мањак радне снаге знаци посао за раднике није проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

20.08.2019 04:47

незелите у њемацку идите у аустрију али ту вам невидим будуцност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

потребна новчана средства осигурају до 1. августа

20.08.2019 05:16

Ко ће да плати дуг цца 400 милиона! Која нова помоћ, зашто се не оглашава други сувласник влада Хрватске! БУШКО БЛАТО!!!! Паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ