По загађености ваздуха БиХ на списку најгорих

"Рјешења за проблем катастрофално високих емисија сумпордиоксида из БиХ термоелектрана постоје и требала су се давно имплементирати. Нажалост, БиХ доносиоцима одлука је, по свему судећи, профит далеко важнији од здравља становништва", истакао је Денис Жишко из Центра за екологију и енергију.

Босна и Херцеговина 19.08.2019 | 18:36
По загађености ваздуха БиХ на списку најгорих
Према подацима изнесеним у анализи коју је провео "Греенпеаце", термоелектране и индустрије које спаљују угаљ и нафту одговорне су за двије трећине жаришта антропогених емисија сумпордиоксида (СО2) које су регистровали НАСА сателити.

Рафинерије нафте и топионице метала други су главни извори тог загађења у свијету, наводе из "Греенпеацеа".

Денис Жишко из Центра за екологију и енергију истиче да се Босна и Херцеговина опет нашла на попису најгорих.

"Рјешења за проблем катастрофално високих емисија сумпордиоксида из БиХ термоелектрана постоје и требала су се давно имплементирати. Нажалост, БиХ доносиоцима одлука је, по свему судећи, профит далеко важнији од здравља становништва", истакао је Жишко, саопштено је из тог центра.

Аналитичар у "Греенпеаце Нордиц" Лаури Миливирта је рекао да је изгарање фосилних горива попут угља, нафте и плина највећи извор емисије СО2, што за резултат има катастрофално загађење ваздуха које проузрокује озбиљне здравствене проблеме становништва.

"Чиста енергија могла би уштедјети милијарде долара на здравственим трошковима и сачувати хиљаде живота сваке године", рекао је Миливирта.

Сунил Дахија из "Греенпеацеа" Источне Азије је рекао да загађење ваздуха и проблем климатских промјена дијеле исто рјешење.

"Владе широм свијета су дужне заштитити здравље својих грађана тако што ће престати улагати у фосилна горива и преоријентисати се на кориштење безбједних и одрживих извора енергије", нагласио је Дахија.

(Фена)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дрекавац

19.08.2019 17:24

Има ли ко питати ове америчке "експерте" за њихов град Питсбург, који трује пола свијета? Зашто амери не потписаше споразум из Кјота? Коме они имају право држати лекције о загађености, кад су највећи тровачи планете?! Зашто се овакве лажарије уопште и преносе и репродукују даље?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

19.08.2019 18:20

По загађености ваздуха БиХ на списку најгорих И по криминалу бих на списку најгорих и то из политицких фотељаса они краду и то оцима краду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.08.2019 21:20

И док свијет бјези од термоелектрана на угаљ, ми их градимо, упркос цињеници да јос мало па бице забрањене у ЕУ, којој тезимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

20.08.2019 13:06

Вала су и теби испрали мозак! Па, не забрањују их у ЕУ због тамо некакве екологије, него су исцрпили све резерве угља и користе ту прилику да причају о екологији и покушавају забранити свима другима! Да им није скупо, видио би како би одавде вукли угаљ за своје електране, али слаба рачуница, па онда из бјеса одлучују забранити свима! Од кад је свијета, човјек ложи ватру и грије се и сад неко одлучује да више не смије тога бити. ЕУ својом индустријом и саобраћајем за 1 дан загади Европу више него наше електране за годину дана!

Name

Директ

21.08.2019 10:35

Имају они јос угља, само сто су процјенили да имају висе стете него користи од тог енергента: поцевси од еколоског загадјења, преко економске стете кроз здравље, а ту је и глобално загријавање, које на прву цини се најмање битним, а заправо то је цак најбитније питање.