На путу ка ЕУ: Мигрант започео бизнис у БиХ

Раза Таслим је из Пакистана кренуо прије годину, преко Турске и Грчке, па дошао је у БиХ прошле године. Након што је неколико пута безуспјешно покушао да пређе границу са Хрватском и домогне се ЕУ и Њемачке, одлучио је да остане и отвори ресторан у којем је главни специјалитет цхицкен бирyани, за који рижу набавља из Индије.

Босна и Херцеговина 19.08.2019 | 15:50
На путу ка ЕУ: Мигрант започео бизнис у БиХ
Мигранти који долазе у БиХ из Пакистана, Ирана, Авганистана, Сирије и других земаља имају углавном један циљ – прелазак границе и наставак борбе за добрим животом у некој од европских земаља, шта год то значило. 

Они који се задрже нешто дуже у транзиту кроз БиХ, не могу да нађу посао, али је, руку на срце, мало оних који га траже. Већина њих је у прихватним центрима или у мањим групама углавном у Бихаћу и Великој Кладуши. Тарик из Авганистана каже да се није трудио да тражи посао јер планира што прије напустити БиХ, пише Дојче веле.

– Нисам тражио посао, радио сам мало у Грчкој, али сам убрзо кренуо према Македонији и даље према Њемачкој. Сада сам ту и чекам да пређем некако. Новац ми шаље породица и тако преживљавам, не намјеравам се овдје задржавати – прича Тарик.

Ни послодавци нису широке руке, јер не постоји могућност њихове пријаве, а тиме ни одговорности у цијелом процесу. И док се многи слажу да би власт требала да нађе неки модел по којем би запошљавање било могуће, Раза Таслим је из Пакистана кренуо прије годину, преко Турске и Грчке, гдје је радио неколико мјесеци у угоститељству.

Дошао је у БиХ прошле године. Након што је неколико пута безуспјешно покушао да пређе границу са Хрватском и домогне се ЕУ и Њемачке, одлучио је да остане и отвори ресторан у којем је главни специјалитет цхицкен бирyани, за који рижу набавља из Индије. 

– Имао сам и ту један проблем на почетку јер човјек од кога сам узео у закуп пословни простор, након што сам регистровао ресторан на своје име, у протеклих десет година није плаћао порез. На то сам изгубио доста времена док се све то средило. У марту ове године почео сам са радом. Имам потписан споразум на двије године са Министарством иностраних послова да плаћам ренту, без обзира на то радим ли или не – прича Рази, не кријући задовољство профитом који остварује.

Каже да му, када је тек отворио радњу, нису долазили мигранти.

– Срећан сам јер посао иде добро, сви наручују пилетину са рижом и задовољни су. Дневно имам промета око 60 евра, а мјесечно максимално око 1500. Имам и једног радника, дјевојку их Бихаћа која је пријављена и сваки дан питам да ли је потребно нешто, јер знам како се овдје тешко живи – каже Раза, који не вјерује да би тај новац, у оваквим условима, могао да заради у Њемачкој.

Раза планира да прошири посао уколико буде имао прилику и уколико посао буде ишао добро, а од пута за Њемачку је одустао. Хтио би, каже, обезбиједити пристојан живот за своју породицу, жену и кћерку које тренутно живе у Пакистану, како би и оне можда једног дана дошле у Бихаћ. До тада ће, што је иронично, вјероватно запослити још грађана Бихаћа.

(Аваз)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јаффа

19.08.2019 14:19

Ево, сад се навикавајте на ово...поздрав из ЕУ, и они се овде навикавају на нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

19.08.2019 14:41

Нека ти је срецно, кад хоцес постено да зарадис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.08.2019 15:30

Има ли ко да цита измедју редова...Управо је ово циљ цијелог овог назови егзодуса.Цуј САЉУ МУ ПАРЕ..,па куд си посао кад имас пара куци..знаци смишљена игра,да мигранти населе бејха ,стихијски и да онда њихове инвестиције поцну долазити..до тада бејха националисти це бити статистицка греска у својој земљи.аферим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко

19.08.2019 16:31

Сасвим си у праву. Амери раде исламизацију Европе и промјену националне структуре становништва Европе. И све ово финансирају. Другим ријечима, наје*али сте. А ја сам већ тамо гдје мигранте не примају.

Name

Ре

19.08.2019 16:40

Милиони људи сиром планете се селе из дрзаве у дрзаву. Само нас заостали народ на то гледа као на елементарну непогоду. Овакви људи су висе него добродосли јер је досао да ствара и да плаца порез. И ти кад би се замислио схватио би да сваки дан купујес производе које је направио Кинез, Хрват, Турцин.

Name

Геограпхy

19.08.2019 17:49

Што је у западним земљама сасвим нормално ми се цудимо. Ускоро ћемо ми када каже ми мислим и на државу и послодавце сами тражити ове људе. Најразвијеније земље свијета су пуне усељеника који раде мање атрактивне послове и плаћају порезе и пуне пензионе фондове ево примјер САД, Канада, Аустралија, В. Британија, Њемачка, Француска, Аустрија... Е сада је можда некоме проблем ти људи нису Бошњаци, Срби нити Хрвати па како ће националне странке продавати маглу тим људима. Свако ко је дошао да ради и допринесе по мени је добродошао сви они који су дошли да праве проблеме и да се баве криминалом што прије депортовати или наћи начин да иду даље. Они који имају несто против оних који су одлучили да остану и раде нека се запитају колико је наших људи у иностранству и шта да се неко тако поставио и рекао ти си странац хајде ти кући. Наши људи и крхка економија живи од дијаспоре и дознака из иностранства да није тога били би као у државама сахарске Африке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угоститељ

19.08.2019 18:15

Издаје ли Господин Раза фискалне рачуне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.08.2019 19:38

100% сам убиједјен да издаје, а ти цисто сумњам да издајес, ракију брљу испод пулта по 3 км наплацујес цасицу а фласа коју узимас 7 км. Цути цути боље ти је

Name

Словенац

23.08.2019 20:05

Мигранти форсирају ријеку.:-)

ОДГОВОРИТЕ