Забрана увоза у БиХ пилећег меса из Турске

По захтјеву Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Канцеларија за ветеринарство БиХ ограничила је увоз у Босну и Херцеговину пилећег меса и прерађевина од пилећег меса из Турске.

Босна и Херцеговина 19.08.2019 | 13:29
Забрана увоза у БиХ пилећег меса из Турске
Ову одлуку министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић донио је у циљу заштите домаће индустрије.

„Ова одлука односи се на оне извозне објекте у Турској који нису на ЕУ листи, односно немају дозволу за извоз у Европску унију и има за циљ одржање статуса Босне и Херцеговине као земље која однедавно може своје производе од пилећег меса да извози у Европску унију“ изјавио је министар Шаровић.

Мјера о забрани увоза посебно је важно ако се зна да,  упркос томе што може да задовољи домаћу потражњу и што је значајан извозник, Босна и Херцеговина више хиљада тона пилећег меса и прерађевина увози се из сусједних земаља и Турске.

Подсјећамо, домаћа производња пилећег меса и прерађевина од пилећег меса посљедњих година убрзано се развија. Само у 2018. години извезено је преко 9.000 тона  меса и прерађевина из БиХ у земље региона а протеклих дана први контингенти кренули су и према земљама Европске уније, саопштено је из Министарства спољне трговине и екоомских односа.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тако је

19.08.2019 11:56

Док други млате празну сламу, Шаровић конкретно ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2019 14:04

Конкретно Турци нам одобрили бесцарински извоз меса у њиову земљу а ми њима забранили са царином и то пилетину. Док Србија и Хрватска увозе колико оце такве отпали у БиХ